Szombat? Úr napja? Munkaszüneti nap?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
Advertisements

ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Az Ószövetség könyvei.
Add a kezed, hogy zengjünk az Úrnak, zengjünk az Úrnak halleluját
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
A munka, mint teremtettségünk része Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Próbaidős tag KÁTÉ 2010/ 5. rész.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Istenfélelem. Meghatározás  Istent és az Ő akaratát tartani a legfontosabbnak  NEM azt jelenti,hogy félni Istentől, habár meg van írva:  „Mert a mi.
Tisztelet - dicsőség Jon Palmer.
Jézus mondja: menjetek el tehát és tegyetek tanítvánnyá minden népet …
Istennek a teremtés munkáiból való dicsérete
Tízparancsolat 2. Mózes 1-17.
Lekció: 2Móz 20, 1-17  1Akkor mondta el Isten mindezeket az igéket: 2Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.  
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Zsolt 6,3-5 Kegyelmezz, Uram, mert elcsüggedtem, gyógyíts meg, Uram, mert reszketnek tagjaim! Lelkem is csupa reszketés, és te, Uram, meddig késel? Fordulj.
Miért ünnepeljük még ma is a reformációt?
Mózes 1. könyve A termtésről
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Jézus él, Jézus él, Minden ember tudja meg, Hogy Jézus él! 2x
Helyettem meghalt Ő Elvette minden bűnöm Mondd, ó, mondd ki volt Ő? Meghalt a Golgotán, Függött a keresztfán, Jézus, Jézusnak hívják.
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Koinónia a gyakorlatban
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
EGYHÁZI IMATALÁLKOZÓ AZ EURÓPAI ROMÁKÉRT április 12. csütörtök KDOBVI baracskai objektum.
 Evangéliumi részlet Szent Lukács könyvéből
Királyi kenet Heidelbergi KT 31., 32..
A boldogság is kegyelemből fakad
Tudod-e, hogy szükséged van rá? „A bölcs ember nyitott szemmel jár, a bolond pedig sötétben botorkál” (Prédikátor 2, 14)
Örvendjetek, vigadjatok,
Az Úr az én kősziklám, váram és szabadítóm; az én Istenem, az én kősziklám, ő benne bízom: az én paizsom, idvességem szarva, menedékem. Zsoltár 18:3.
Örvendjetek, vigadjatok,
Uram, Tehozzád futok, élő vízre szomjazom, közelséged, ó, mily jó énnekem. Kérlek, ne menj el tőlem, légy mindig segítségem,  Úgy kívánlak Téged, Istenem!
Készítette: Jon A. Palmer
Boldogok a szelídek, mert ők örökségül bírják a földet
Ábel Folk Iván A HIT HŐSEI 1.. Ábelnak sem sem volt könnyebb, mint neked 1.Mózes 4:1-16;
BECSÜLETESSÉG Becs, becses… ÉRTÉKES! Becsül: értékel, tisztel.
ADAKOZÁS „ Nagyobb boldogság adni, mint kapni!”
„ Én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem – így szól az Úr ! „ Jer a.
7. Én lelkem, mire csüggedsz el? Mit kesergesz ennyire? :/: Bízzál Istenben s nem hágy el, Kiben örvendek végre. Ki nekem szemlátomást Nyújt kedves szabadulást,
„ Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.” – mondja Jézus Máté 11: 28.
Mert ha az egynek bűn(be)esése folytán a halál uralomra jutott az által az egy által, sokkal inkább uralkodnak majd az életben az egy Jézus Krisztus által.
Keresztények küldetésben 4. rész Elkötelezett kapcsolatok.
Mindig kapcsolatban Vele
TEREMTÉS Dunaújvárosi Evangélikus Gyülekezet október Ács Sándorné agrármérnök.
Minden nap egy (újabb) ajándék. Mit tennél? - 24 óra alatt - Mit bánnál a legjobban hogy nem tettél meg? - Lenne még időd rá?
Főpapi kenet Heidelbergi KT 31..
Új hálaének áldja Istent
Mózes első könyve. Mózes első könyve Előadó: Zarka Péter.
Örvendjetek. 1. Örvendjetek, vígadjatok, Mert ím az Úr feltámadott, Szent hitünknek ez ad új erőt, Íme igazat mondott!
Halld az angyalujjongást, Zeng az Istengyermekről
Református istentisztelet 2014 december 21 advent negyedik vasárnap.
Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Jn. 3:16 Mint Bárány.
IGAZSÁGOS JÓSÁGOS SZERETŐ BŰNTELEN MEGBÍZHATÓ IGAZSÁGOS? JÓSÁGOS? SZERETŐ? BŰNTELEN? MEGBÍZHATÓ? MIÉRT VAN EZ ÍGY?
Készítette: Kiss Lili, Kálvin Boglárka, Karácsony Kitti, Papp Réka 7.a
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
Jézus és a tízparancsolat
Uram, Tehozzád futok, élő vízre szomjazom, közelséged, ó, mily jó énnekem. Kérlek, ne menj el tőlem, légy mindig segítségem, Úgy kívánlak Téged, Istenem!
1. A „teremtéstörténet(ek)” elbeszélése(i) a) Helye (helyük) a Bibliában: Ter (1 Móz) 1, 1 – 2, 25 (= első két fejezet). b) Keletkezése: - Viszonylag.
JÉZUS KRISZTUS HÉT IMÁJA
Hogyan érthetem meg Istent?
Harmatozzatok égi magasok
I-095.
Harmatozzatok égi magasok
„48Azután így szóltak hozzá a zsidók: „Vajon nem jól mondjuk, hogy samáriai vagy te, és ördög van benned?” 49Jézus így válaszolt: „Bennem nincsen ördög,
ISTEN Kahlil Gibran.
Nem mond le rólad, vissza fogad téged
Előadás másolata:

Szombat? Úr napja? Munkaszüneti nap? Pasarét 2015 március 6

Tíz Ige (Dekalógus) A parancsolatok 2 Móz 34,18 Máté 19, 18-19   Tíz Ige (Dekalógus) A parancsolatok 2 Móz 34,18 Máté 19, 18-19 Tízparancsolat

Elrendezés: Nyugati egyház Augustinus 1-3 4-10 Kelet (helvét reformáció ) 1-4 6-10.

Két előfordulás 2 Móz 20, 1-17; 5Móz 5, 6-21. „Emlékezzél meg a(szombat) nyugalom napjáról, és szenteld meg azt. Hat napon át dolgozz és végezd minden munkádat! De a hetedik nap a te Istenednek ,az Úrnak nyugalom napja. Semmi munkát ne végezz azon, se te, se fiad, se lányod,se szolgád, se szolgálód,se állatod, se a kapuidon belül tartózkodó jövevények. Mert hat nap alatt alkotta meg az ÚR az eget,aföldet,a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megpihent. Azért megáldotta és megszentelte az ÚR a nyugalom napját.”

Szombat és teremtés Nincs este és reggel, mint a többi napon A parancsolat szerkezete: megáldott időből lépünk ki a munkába

Megszentelés= a rész jelképezi az egészet Lásd szent kenyerek asztala ( 2Móz 35,23-30; 3 Móz 24,5-9) A munkát a szombat felől értelmezzük

A munka teremtő (kultúra teremtő ) tevékenység 1Móz 2,15. Őrzés is- felelősség Az idő bibliai ritmusa 1+6- 7. Az isteni teljesség szimbolikus száma Az Antikrisztus száma 666 (Jel 13,17)

5 Móz 5,14-15 „Hadd pihenjen szolgád és szolgálód hozzád hasonlóan. Emlékezz arra,hogy szolga voltál Egyiptomban, de kihozott onnan Istened az ÚR” A szabadság hitvallása

Jézus értelmezése: A) a szent nem lehet embertelen B) Ő maga a sabbat forrása. (anapausa-fellélegzés – sabbat”) „Jőjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve és megnyugvást adok nektek.Vegyétekfel magatokra az én igámat és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű és megnyugvást találtok lelketeknek.”

„Hogy hirdessem az Úr kedves esztendejét”- (Lukács 4,19) A kürtzengés éve 3 Móz 25, 1-7. ---Lásd Himnuszunk. Az örök szombat: Isten nyugalmába való bemenetel Zsid.4,10

Párhuzamos ünnep: hét első napja (kyriaké hémera Jel 1,10) nyugalom napja A kérdés: Csel 15,6-21. A pogány keresztyének többsége, keresztyén császárság (325 Nikaiai Zsinat)

A Tízparancsolat erkölcsi mérce marad Kérdés: kiragadhatók-e az egyes parancsolatok . (Szövetség okmány: „Én az ÚR vagyok a Te istened)

Keresztyén naptár: a Nap-kultusz pogány elnevezései (Sonntag, Sunday) Vaszkreszenyje-Vasárnap Reformációs kísérlet : Úr napja- Dies Dominica (Lásd Heidelbergi Káté) Szekuláris felfogás: érvek pihenőnap biztosítása, institucionális pauza a munka és haszonszerzés világában?!

Mit jelentene az Úr napja megszentelése Ünnep, ünnepszentelés Az ÚR NAPJA , a végső nap Az Úr napja legyen a „Jőjjetek énhozzám „ értelmében