GRAFIKAI TERVEZÉS A TANULÁS MOTIVÁLÁSÁRA ÉS A LEMORZSOLÓDÁS KEZELÉSÉRE.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?
Advertisements

Kompetencia alapú oktatás TÁMOP pályázat Rumi Rajki István ÁMK Rum.
A magzati vérkeringés.
A házasság még nem a mennyország
Hirdetésfeladás, vásárlás az interneten, aukciós oldalak.
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Projektoktatás április 8. Papp Dolli.
Digitális technika, digitális áramkörök
EZ A MUNKA ÜZLETI LÉPÉSEK. Elvisszük a hírt mindenkinek, mert keressük azokat, akik: •Változtatni akarnak (a körülményeiken) •Ambiciózusak (tesznek érte)
Angol nyelvi kompetencia
Forrás: Infografika Forrás:
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
A bibliai lecke előkészítése és tanítása (1-2.)
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Interaktív tábla használata a gyakorlatban. Az oktatás, nevelés olyan aktív folyamat, amely során különböző eszközök segítségével próbáljuk mi pedagógusok.
A szőlő a művészetben.
A vérkeringés Készítette: Szakács Enikő
Készítette: Fergéné Mészáros Éva Törökné Beke Ida
A „Storyline” - módszer alkalmazása a tanulásban akadályozott gyermekek ismeretszerzésében Szakál Judit Siteri Anikó Bárczi Gusztáv EGYMI Debrecen.
JÓ GYAKORLAT Digitális taneszközök használata történelem órán
A Tüdő Légzés nélkül nincs élet.
A tanulók tanulási stílusa és az oktatási módszerek közötti kapcsolat
Kisiskolások élményszerű környezeti nevelése
A szociális kompetenciák fejlesztése drámapedagógiai módszerekkel
Új tudás – új kompetenciák az érettségi vizsgán dr Drexlerné Solymos Mária.
A fejlesztő értékelés.
Szűcs Norbert A SIP oktatási tapasztalatai Magyarországon.
„Hát persze, hogy tévézzen!” A családi televíziózás kiskátéja
A szövegértés tanítása II.
 Tanuló környezet meghatározása  Ötletgyűjtés, a tanulási környezet ismeretén alapszik  Oktatási stratégia meghatározása  Előzetes képernyő-elrendezés.
Az e-tanítás. Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok.
Bemutatókészítés Takács Béla
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
A szív.
Évzáró értekezlet 2006 Minőségbiztosítás Önértékelés 2006 mérés.
XXX, Uddannelsesafdelingen, Århus Universitetshospital, Risskov Egy képzés a tanulásért Conference
Minőség menedzsment 6.előadás
Vérmérsékletem képekben
Az Élet Igéje július.
A vérkeringés szerepe.
ILIAS keretrendszer használata az LSI Informatikai Oktatóközpontban
Célzott partnergyűjtés (lead generation) IDG Magyarországi Médiaszolgáltató Kft Budapest, Madách Imre út Tel: (1) Médiaajánlat Új,
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Kurzus adatlap Transzparens, a legfontosabb információkat tartalmazó saját kurzus adatlap Minden kurzusnak külön adatlapja van Minden oktató a saját admin.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Többoldalas dokumentum készítése
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Figyelem irányító ábrák
Tanulástechnikai foglalkozások
Agykontrollos továbbképző éveseknek
LEGO Dacta program.
Jegyzetkészítés 5/17.
Graciela Sbertoli / Vox A kisebb települések önkormányzatainak támogatása az életen át tartó tanulás szemléletének népszerűsítésében MANORKA – zárókonferencia.
Interaktív szimuláció Moodle kurzusban T. Nagy Judit, Molnár Tamás Az internet generációs fiatalok és ismeretszerzési szokásaik A mai diákok ismeretszerzési.
A tankönyv szerepe az oktatás korszerűsítésében augusztus 24. Móricz Zsigmond Gimnázium.
TANULÓK ÉS A STRESSZ. „A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.” (Mahatma Gandhi) TÁMOP /
Számítógépes bűnözés.
Honlap: Program: A Math-Bridge interaktív tanulási platform lehetséges szerepe az oktatási folyamatban.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
23. lecke Az állatok anyagszállítása
előadások tervezése és kivitelezése Kovács Ilona egyetemi tanár
Kovács Gergely Péter Az egyed-kapcsolat modell
Oktatóbemutató címe Előadó: Név.
A programozás tanulási-tanítási folyamata
A motiváció szerepe a testnevelésben. Pelyhe Árpád
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
A vérkeringés. A szív - a vért tartja mozgásban - 4 üregű = 2 pitvar + 2 kamra - szívizomból áll - saját vérellátását a koszorúerek adják - a vér egyirányú.
Előadás másolata:

GRAFIKAI TERVEZÉS A TANULÁS MOTIVÁLÁSÁRA ÉS A LEMORZSOLÓDÁS KEZELÉSÉRE

Szórakozás vagy tanulás? Az órákat egyre érdekesebbé szeretnénk tenni különleges vagy humoros szemléltetéssel, de néha pont az ellenkezőjét érjük el. Nem tanulni fognak ezzel a diákok, csak szórakozni. ?

Íme a megoldás… Azoknál, akiknek nincs személyes érdeklődésük, olyan technikákat kell alkalmazni, ami felkelti kognitív érdeklődésüket a lecke iránt. A személyes érdeklődésre alapozott vizuális technikák (szemléltetés) könnyebbé teszik a megértést. Kerülni kell a „Las Vegas-i megközelítést” (csillogó- villogó kivitelezést), ami az érzelmi érdeklődést ösztönzi. Használjuk a szemléltetést a leckék konkréttá, ismerőssé, következetessé tételére.

„Szórakozva oktatás” és tanulás Nagy ötlet a szórakozás és a tanulás házasítása! De akkor miért nem használják? Hogyan lehet hatékony a „szórakozva oktatás”? Hogyan lehet szemléltetéssel érdekesebbé tenni a tananyagokat? Mindezekre választ kapunk ebben a fejezetben.

Motiváció buzdítja a tanulót a tanulási céljainak elérésére, hogy erőfeszítéseket tegyen feladata befejezésére energia, ami feltölti az egyént

Érdeklődés A motiváció egyik fontos forrása az érdeklődés könnyebben tanulunk, ha érdekel bennünket az anyag Ha az iránt érdeklődsz, amit tanulsz, gondosan és alaposan dolgozod fel az információkat. A grafika eszköz az egyébként száraz tananyag érdekesebbé tételére A tananyag érdekessé tételének szándéka nem kívánatos eredményre is vezethet

Az érdeklődésnek két fajtája van: Személyes érdeklődés Szituációs érdeklődés Érzelmi Kognitív Pl.: hobbi Pl.: izgalmasan „tálalt” tananyag Kutatások alapján nincs szignifikáns összefüggés a „mennyire élvezik a tanulók” és a valódi tanulás között.

Irányelvek Készítsünk érdekes tananyagot azoknak a tanulóknak, akiknek alacsony a személyes érdeklődésük! Használjunk olyan vizuális technikákat, amelyek a lecke lényegét egyértelművé teszik! Kerüljük az olyan grafikákat, amely az érzelmekre hatnak! A tanulás motiválására olyan technikákat használjunk, amelyek a kognitív szituációs érdeklődést fokozzák!

I. Irányelv példája A szív működése Kép és érdekes történetTankönyvszerű szöveg „A szervezet szövetei által elhasznált, oxigénben szegény, ún. vénás vér a jobb pitvarba érkezik, majd a jobb kamrából - a tüdőartérián át - jut a tüdőbe, ahol felveszi az élethez szükséges oxigént, és leadja a felesleges széndioxidot. Az oxigénnel felfrissült vér a pulmonáIis vénákon át a bal pitvarba jut. A vérkörnek ezt a részét kis vérkörnek nevezzük.” ? Melyik motiválja jobban az embert? Készítsünk érdekes tananyagot azoknak a tanulóknak, akiknek alacsony a személyes érdeklődésük!

1997-es kutatás eredménye Élettant tanulók (van személyes érdeklődésük) Kép és érdekes szövegTankönyvszerű szöveg 43,6 %48 % Statisztikát tanulók (nincs személyes érdeklődésük) Tankönyvszerű szöveg 40,2 %25,7 % Kép és érdekes szöveg

II. Irányelv példája Használjunk olyan vizuális technikákat, amelyek a lecke lényegét egyértelművé teszik! Banki tanfolyam távoktatásban Használjunk olyan megjelenítést, amely nagyban hasonlít a valódi szituációhoz!