Az alkohol dietetikája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táplálkozási alapfogalmak
Advertisements

A Drog és a Kábítószer fogalma
A DROGOKRÓL HáziPatika.com
Szenvedélyek fogságában - az alkohol
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
Formula 2: Multivitamin-komplex
Sportolás hatása szervezetünkre
Testünk építőkövei: A vitaminok
A vitaminok és ásványi sók
VÉRBETEGSÉGEK.
Alkoholizmus.
Az elhízás.
A köszvény Arthritis urica.
Alkoholizmus.
A hasnyálmirigy.
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Immunrendszer Betegségei.
A helyes táplálkozás.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
Az alkohol Készítették Csébi Reni Ferenczi Maxim Gelléri Peti
Horváth Krisztián A Vitamin.
Az Alzheimer-kór filozófiája
Alkoholfogyasztás-Tünettan
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Keszitette:Szilagyi Emese
ORGANIKUS PSZICHIÁTRIAI KÓRKÉPEK
DEMENCIA Dr. Ozsváth Károly
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Illóolaj Fehérjék Cukrok Köhőgés Emésztés Ánizs csoki Epe bántalmak.
Resveratrol "Borban az igazság!"
A húgyuti bántalmak természetes ellenszere
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Dr. Simon Lajos Semmelweis Egyetem
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
A szervezet energiaforgalma
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Emésztési rendellenességek
VITAMINOK.
A mozgás szükséglete.
A cukorbetegség.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Testünk építőkövei – a vitaminok
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
Méregtelenítés Gégényné Osztó Zsuzsanna Okleveles természetgyógyász, Reflexológus, arcdiagnoszta Biyovis megoldások a gyakorlatban.
Daganatok járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan ben 5,3 millió.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Addiktológiai problémák és megoldások „Tágas városom kis lakásra cserélem II.”
Káros szenvedélyek.
Káros szenvedélyek A drogok.
Káros szenvedélyek.
Káros szenvedélyek Az extasy.
Heveny rosszullétek Szív és érrendszeri megbetegedések
Káros szenvedélyek Drogok.
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Készítette: Smidéliusz Marcell 7.a
A szervezet energiaforgalma
Therápia segítő program Családorvosi alprogram
Anaemia Dr. Boda Márta.
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Az alkohol dietetikája az etilalkohol (CH3-CH2-OH) élvezeti szer, táplálóanyag és narkotikum egyben cukortartalmú növényekből, állati nedvekből állítják elő az élesztők az alkoholt tartalmazó italok egyéb káros komponenseket is tartalmaznak (aldehidek, fenolok, tannin, ochratoxin, ólom stb.) az italok széles választéka és volumene miatt fontos táplálkozási tényezővé vált elsősorban a túlzott fogyasztás miatt került az érdeklődés középpontjába

Különböző alkoholos italok alkoholtartalma

Az alkohol felszívódása kis részben a gyomorból, nagyobb arányban az epésbélből és az éhbélből szívódik fel a felszívódott rész 90-95%-a a májban alakul át, 5-10%-a a vizelettel, verejtékkel, a kilélegzett levegővel távozik a szervezetből a felszívódás sebessége a gyomor teltségétől és az alkohol töménységétől függ üres gyomorból gyorsabb a felszívódás maximális felszívódás 20%-os töménységnél metabolizmusa: etilalkohol – acetaldehid – ecetsav – CO2 + H2O CH3-CH2-OH CH3-COH CH3-COOH bontási sebesség: 120-150 mg/ttkg/óra; 10 – 12 g/óra a bontás sebességét genetikai tényezők is befolyásolják kínaiak, japánok szervezete gyorsabban, az eszkimók és az amerikai indiánok lassabban bontják

Az alkohol táplálóértéke 1g alkohol 29,7 KJ energiát tartalmaz. Ha sok ilyen „üres”energiát veszünk magunkhoz ebben a formában akkor ez vitaminhiányt (tiamin (B1), folsav, piridoxin (B6), niacin (B3), A vitamin) eredményezhet. Nagy mennyiségű alkohol fogyasztásakor csökken a vér kálium (izombénulás, reflex problémák), magnézium (neurológiai tünetek), kalcium (tetánia, gyengeség), cink (a gonádok hiányos működése, immunrendszeri problémák) és foszfor (szívelégtelenség, izomgyengeség, agyi működési zavarok, fehérvérsejtek működési zavara) szintje is. Az alkoholterhelés 6-36 órán belül vércukorszint csökkenést okoz a glükoneogenézisre gyakorolt hatása miatt.

Ismételt fogyasztás után a szervezet nagyobb dózisokat is tolerál Ismételt fogyasztás után a szervezet nagyobb dózisokat is tolerál. 1-2 hetes napi rendszeres alkoholfogyasztás után a máj alkohol metabolizációs képessége 30%-al is nőhet. Ez a metabolikus tolerancia. Sejt szintű tolerancia: a sejtmembránok ionáramlás-változásával kapcsolatos. Ilyenkor az idegsejtek normális működéséhez alkoholra van szükség. Ez felelős a fizikai függőségért, ezért okoz megvonási tüneteket az alkoholfogyasztás csökkentése.

Magatartási tolerancia Bizonyos véralkohol szint a vártnál kevésbé befolyásolja az egyén viselkedését. Ha az idegsejtek adaptálódtak az alkoholhoz, a biokémiai változások néhány hétig nem képesek visszatérni a normális szintre. Világszerte nő az alkoholfogyasztás mértéke, ezen belül egyre nagyobb a nők és a fiatalkorúak részaránya. A nők érzékenyebbek az alkoholra, mint a férfiak. A legtöbb alkoholista halálát szív és érrendszeri megbetegedés (30-50%), baleset, öngyilkosság, erőszakos cselekmény (20%), májzsugorodás (5-15%), hasnyálmirigy gyulladás és daganatok (15-25%) okozzák. Az alkoholisták átlagos élettartama 8-12 évvel rövidebb. Az alkohol viselkedési és fiziológiai hatása a dózistól, a felszívódás sebességétől, gyógyszerek jelenlététől, a korábbi alkoholfogyasztástól függ.

Az alkohol emberi szervezetre és viselkedésre gyakorolt tünetei négy szakaszra oszthatók: Az előjelek szakasza már 0,25 g/l (ezrelék) véralkohol szinttől bekövetkezik. A testi és szellemi tevékenységben nincs változás, de a látásélesség, a térhatás érzékelés, a szag, a tapintó, a hő és a fájdalomérzékelés csökken. Izgalmi szakasz, ittasság (0,5-1,5 g/l). Testi (szapora, telt, erőteljes pulzus, nedvesen csillogó szem, kipirult arc, gyorsult légzés, emelkedett vérnyomás, bővebb verejtékezés és vizeletürítés, alkoholszagú lehelet) és pszichés tünetek (önuralom és önbírálat fokozatos elvesztése, bőbeszédűség, ítélőképesség és felületessé válása, eufória, fáradságérzet hiánya, érzelmi ingerlékenység) egyaránt jelentkeznek. Rendezetlenségi szakasz, részegség. Véralkohol szint 1,5-2,5 g/l. Testi tünetek: lelassult szellemi műveletek, gyengült felfogás, hiányos tájékozódás, aluszékonyság. Eszméletlenség, kóma. Véralkohol szint: 2,5-4 g/l. Testi tünetek: vérnyomásesés, testhőmérséklet süllyedés, reflexek megszűnése, légzőközpont bénulás, esetleg halál. Pszichés tünetek: kómás állapot.

Az alkoholizmus szervkárosító hatásai Központi idegrendszer. Az alkohol az idegsejtekre toxikus hatású, ami kiegészül az alkoholfogyasztással együtt járó táplálkozási zavarokkal, vitaminhiánnyal. A memóriavesztés kialakulásában fontos szerepet játszik a tiamin hiány. Az alkoholbetegség pszichiátriai szövődménye az alkoholos delírium, a hallucináció. Emésztő rendszer: zsírmáj, alkoholos hepatitisz, májzsugorodás, Fokozott hajlam rákos megbetegedésekre (szájüreg, nyelőcső, gyomor, hasnyálmirigy, mell). Vérképző szervek: A vörösvértestek térfogata megnövekszik, anémia alakulhat ki (vas és folsav hiány), csökken a fehérvérsejtek száma, nő a fertőzési hajlam. Szív és érrendszer: Kis mennyiségű alkohol fogyasztása nem káros, sőt csökkenti az ilyen irányú elhalálozás kockázatát (növeli a HDL koleszterin szintet, polifenol vegyületei révén növeli az antioxidáns státust). Kis mennyiségű alkohol csökkenti, nagyobb mennyiség növeli a vérnyomást. Krónikus alkoholfogyasztás szívritmuszavarokat okozhat.

A cél nem a tiltás, hanem a kultúrált, étkezésekhez kapcsolódó alkoholfogyasztás propagálása. Pl. a mediterrán országok alkoholfogyasztása nagyobb a hazainál, az alkohol betegek száma mégis sokkal kisebb. Hazánkban túl nagy (43%) az égetett szeszek aránya. A boroknak, söröknek kisebb az emésztő rendszert károsító hatása, mint a tömény szeszeknek. Ártalmatlan dózis férfiaknál kb. napi 30g alkohol lehet, nőknél a nagyobb érzékenység miatt ennek fele.