Tanulásmódszertan Dr. Réthy István.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
A kölcsönös befolyásolás
Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?
Tutori tevékenység a gyakorlatban
A kolerikus vérmérséklet
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
E-learning alapú távoktatásos képzés
Hirdetésfeladás, vásárlás az interneten, aukciós oldalak.
Digitális technika, digitális áramkörök
Az Y generáció „laptoposítása”,avagy szociális kompetenciafejlesztés másként Dr. Buri Antalné kollégiumvezető.
Az orvosi szociológia oktatása a Szegedi Tudományegyetemen
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
4. Kreatív döntéshozatal
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Készítette: Cselényi Szandra Nóra
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
Hogyan írjunk motivációs levelet?
Kimeneti követelmények a 8. osztály végén
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
Készítette: Fergéné Mészáros Éva Törökné Beke Ida
E-learning alapú távoktatásos képzés
A tanulók tanulási stílusa és az oktatási módszerek közötti kapcsolat
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
A kulturális intelligencia
A könyvtár szerepe a tehetséggondozásban
FOGÓDZÓ Gyermek Segélyezési Egyesület. A kezdetek … Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk anyagi és érzelmi segítséget nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik a.
Hasznos információk a kétszintű kémia érettségiről
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
Tanulás tanítása Tanulásmódszertan
1 Témafelvetés Tanulásmódszertan 2. kurzusra Papp Endre – Molnár Attila.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Nevelés és nevelői attitűdök
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
Prevenció Tudatos előkészület a sikeres iskolakezdéshez.
Pedagógiai szempontok a szakmai vizsga során
Tízből négy férfit zavarna, ha női főnöke lenne
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Néhány jótanács prezentációk készítéséhez
Leonardo a Szabadság Teológiájának egyik megújítója.
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
GRAFIKAI TERVEZÉS A TANULÁS MOTIVÁLÁSÁRA ÉS A LEMORZSOLÓDÁS KEZELÉSÉRE.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Kommunikáció szerepe a kapcsolattartásban
A vezető személyisége – a ma követelményei és a holnap kihívásai.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Van egy rossz hírem, máshogy nem megy!
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Módszerek 5/5.
Pedagógiai válaszaink az egyéni különbségek elfogadására
Segítő külső körülmények 5/13. Előkészület – tanár A páros munkához szükséges szöveget kinyomtatni Készítette: Sági Lajos2.
Tanórai szokásaim 5/14.
Jegyzetkészítés 5/17.
Demens gondozás (Kommunikáció) Készítette: Jónyer Lajosné
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
Képes Érzelmi Intelligencia Teszt a éves korosztály számára
Dr. Kovács Miklós tanszéki mérnök Műszaki Tanárképző Tanszék E-learning alapú távoktatásos képzés.
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Nemzeti Köznevelési Portál
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Tanulási technikák A tanulási stratégiák.
Előadás másolata:

Tanulásmódszertan Dr. Réthy István

Hangulatjavító bejelentés… Nem feltétlenül szükséges jegyzetelni, persze nem is tilos. A diasor letölthető majd a világhálóról, tehát dőljenek hátra és érezzék jól Magukat!

Bevásárlólista Tej Kenyér Liszt Cukor Tojás Citromlé Cigi :p Sör Kávé Tea

Néhány érv a tárgy mellett A hatékony tanuláshoz tanácsokat, tippeket adni Esetleg jól működő készségeket tudatosítani Új, hasznos dolgokat megmutatni Egy „szociális térképet” átnyújtani a felsőoktatásban való könnyebb tájékozódáshoz Kedvet csinálni a tanuláshoz

Allan Mundsack, James Deese, Ellin K. Deese Információforrások Tankönyv: Allan Mundsack, James Deese, Ellin K. Deese HOGYAN TANULJUNK? (jegyzetbolt, 2200 Ft) Internet: www.karolyrobert.hu Követelményrendszer PowerPoint Vizsgakérdések

Vizsga Írásbeli vizsga Ismételt vizsga lehet szóban is Gyors Objektívebb Teljes tananyag Mindenki hasonlót Kreditátvitel Ismételt vizsga lehet szóban is Mindent mutat a GTR (no meg a honlapunk )

A továbbtanulás motivációja Külső és belső motivátorok Szülői elvárás Kortárs-csoport „nyomása” Ne kelljen dolgozni menni Jobb kereset a jövőben A tervezett karrierhez kell Önmegvalósítás Intellektuális kiteljesedés öröme Önálló célkitűzés – játék az idővel (no meg a „szponzorok” türelmével)

A továbbtanulás motivációja Erősségek és gyengeségek felmérése Kompetenciák különbözősége. Itt problémaérzékenység, önálló vélemény és mellette érvelés, ezt támogató fekészültség Túlélni vagy élvezettel végigcsinálni?

A továbbtanulás motivációja Tájékozódás, információszerzés Hol jobb lakni? Megismerni a „helyszíneket” Megismerni a személyeket Tantárgyi követelmények – az 1:2 arány Önállóság Új környezet HÖK Klubok, szervezetek Számítógépek Egészségügyi ellátás Anyagi gondok (?)

A tanulásról Motiváció és osztályzatok Rendszergondolkodás = tanulócsoportok Technika és nyitottság Időgazdálkodás Előadások, szemináriumok előtt Tanuláskor Időzítés, tartam, hely, pihenés, szünetek Erős és gyenge pontok feltérképezése (53. oldal)

A tanulás motivációja Azért járok főiskolára, mert Tudom, mi akarok lenni, és ehhez szükséges a diploma; A családom akarta, pedig nekem eszem ágában sem volt; Azt gondoltam jó móka lesz; Jobban meg akartam ismerni és érteni az engem körülvevő világot; Sok barátom tett így, és velük akartam maradni; El akartam kerülni otthonról; Kifejezetten érdekel a diákélet; A mai világban nem lehet létezni diploma nélkül; Szeretek tanulni, és bizonyos tárgyak kifejezetten érdekelnek.

A tanulás motivációja Olyan eredményt akarok elérni, amely elegendő ahhoz, hogy Bennmaradhassak; Megfeleljek a diploma megszerzéséhez előírt követelményeknek; Részt vehessek a tanuláson kívüli tevékenységekben; Kitüntetéssel végezhessem el tanulmányaimat, és ezzel elismerést szerezzek magamnak; Jó hírnévre tegyek szert az iskolában.

A tanulás motivációja A jó eredmény elérését nálam a következők motiválják Be akarom bizonyítani magamnak, hogy tanultam valamit; Hogy jó ajánlást kapjak, ha majd állást keresek; Hogy örömet szerezzek a családomnak; Hogy felülmúljam a vetélytársaimat; Igazolni akarom, hogy miért állok jó tanuló hírében; Hogy kivívjam társaim elismerését.

A tanulás motivációja Néha azért nem tanulok, amikor pedig kéne, mert Személyes problémáim akadályoznak benne; Egyszerűen képtelen vagyok érdeklődést tanúsítani bizonyos tantárgyak iránt; Egyéb tevékenységeim túlságosan lefoglalnak; Betegségem és gyenge egészségügyi állapotom hátráltat; A körülöttem zajló dolgok, elterelik a figyelmemet; Hajlamos vagyok halogatni a munkát könnyen elcsábulok, és érdekesebb dolgokkal kezdek foglalkozni.

Erős és gyenge pontok Igen Igen Igen Igen Igen Igen Igen Igen Igen Van valami, ami akadályozza abban, hogy munkájában a legjobbat tudja nyújtani? Ha ismeretlen szóval találkozik, meg szokta-e nézni a szótárban? Ugyanazon a helyen szokott tanulni minden nap? Át szokta-e futni a fejezetet, mielőtt elkezdené részletesen olvasni? Reggelente tudja-e már, hogy mivel fogja tölteni a napot? Át szokta-e nézni a fejezetet a bekezdések címeire figyelve, mielőtt elkezdené részletesen olvasni? Van-e az íróasztalán olyasmi, ami elvonhatja figyelmét? El szokta-e olvasni a fejezet elején vagy/és végén található összefoglalást, mielőtt magát a fejezetet olvassa? Tanulás közben át szokott-e siklani grafikonokon, táblázatokon? Együtt tartja-e ugyanahhoz a tárgyhoz tartozó jegyzeteit? Gyakran készít egyszerű ábrákat az olvasott anyag lényeges pontjainak kiemelésére? Az előadásokról vázlatos formában készít-e jegyzetet? Igen Igen Igen Igen Igen Igen Igen Igen Igen

Erős és gyenge pontok Igen Igen Igen Igen Igen Olvasmányairól vázlatos formában készít-e jegyzetet? Amikor memorizál mindent egyszerre akar megjegyezni? Meg szokta próbálni egy mondatban vagy egy rövid bekezdésben összefoglalni az olvasott anyagot? Időnként megpróbálja elemezni saját munkáját, hogy feltárja esetleges gyenge pontjait? Miután elolvasott egy fejezetet s jegyzeteket készített, szokott összefoglalást írni az egész fejezetről? Gyakran előfordul Önnel, hogy egy tesztkérdésre adott válaszról azt gondolja később, hogy az egy másik kérdésre a jó válasz? Vizsga előtt éjszakába nyúlóan szokott tanulni? Szokta-e tudatosan hasznosítani az egyik tantárgyban megszerzett tudást egy másik tanulása során? A vizsgára való felkészülés során szokott-e memorizálni szöveget? Ugyanolyan gyorsan készít jegyzeteket órán, mint amilyen gyorsan ír? Igen Igen Igen Igen Igen

Előadáson, szemináriumon… Személyes élmény Áttekintés, kérdezés, odafigyelés Szerkezeti felépítés Előzetesben is megtalálható gondolat. „A lényeg az…” vagy „Ne feledjék…” vagy „Kiemelném…” Többször elmondja, többféleképpen A beszéd ritmusa Az előadó stílusa Aktív figyelem Jegyzetelés (technika: minden tárgy külön!!!) Lejegyzés > Rövidítés > Felmondás > Gondolkodás > Ismétlés Eszmecsere Szeminárium

Olvasás Hiányosságok? Mormol, „jár a szája” Szavak egyenként Sok ismeretlen szó Visszalapozás Azonos sebesség Nem érti, amit olvas

Olvasás Céltudatos olvasás Globális felmérés, átolvasás Mondanivaló Bekezdések elemzése Fontos részek megtalálása Az olvasottak értékelése Az olvasottak kiegészítése

Olvasás Szem és szem-mozgás Fejlesztés Szókincs Sebesség Böngészés

Érzelmi intelligencia A racionális elme figyelem összpontosítás elmélyedés latolgatás Az emocionális elme indulatos heves illogikus Szív/fej - egyensúly

Érzelmi intelligencia rétegei Én tudatosság saját érzelmek felismerése önszabályozás az érzelem segítsen, ne …. lelkiismeretesség kielégülés késleltetése talpra-állás motiváció empátia társas készségek

Gondolkodási intelligencia Értelmi képesség és mérése verbális quotiens performális quotiens Elemei tapasztalatokból való tanulás elvonatkoztatás környezethez való alkalmazkodás saját magam motiválása EQ és IQ összefügg (közös elemek) Én tudatosság, önszabályozás > tapasztalatokból való tanulás, elvonatkoztatás Empátia, társas készségek > környezethez való alkalmazkodás Motiváció > motiváció EQ és IQ is fejleszthető!!!

A rokonsági fok és a neveltetés, valamint a gondolkodási intelligencia közötti összefüggés Rokonsági fok Korreláció Egypetéjű ikrek Együtt nevelt 0,86 Külön nevelt 0,72 Kétpetéjű ikrek Együtt nevelt 0,60 Testvérek Együtt nevelt 0,47 Külön nevelt 0,24 Szülő/gyermek 0,40 Nevelőszülő/gyermek 0,31 Unokatestvérek 0,15 A korreláció >0,6 erős, 0,2-0,6 feltételezhető, hogy... <0,2 igen óvatosan.

Asszertivitás A valóság, hogy amikor ilyen-olyan vagy amolyan vagyok. Az agresszív ember jellemzői és annak formai megjelenése. A szubmisszív ember jellemzői és annak formai megjelenése. Az asszertív ember jellemzői: önbizalom nem megalázó elegánsan magabiztos nyugodt derűs A valóság, hogy amikor ilyen-olyan vagy amolyan vagyok.

Jogom van ahhoz, hogy… Meghallgassanak Tiszteljenek Kérdezzek Kifejezzem érzelmeimet Véleményem legyen Kiálljak az érdekeimért Nemet mondjak Ne tudjak dolgokat Hibázzak Segítséget kérjek Megváltoztassam az elhatározásomat PERSZE, EZZEL EGYÜTT KÖTELEZETTSÉGEIM IS VANNAK ÉS TUDOM, HOGY A MÁSIK EMBERNEK IS MINDEHHEZ JOGA VAN!

Vizsgázás Utolsó ismétlés (tervezett) Vizsgadrukk Önbizalom Külső körülmények Időpont, sorrend Foglaljuk el magunkat Kényeztessem magam

Vizsgázás, lámpaláz Objektív, tárgyi feltételek: Tehát: Ha felkészületlenek vagyunk Ha igen fontos a számunkra Ha félünk a kudarctól Tehát: Alapos felkészülés Előre és pontosan megfogalmazott anyag Biztos tudás

Vizsgázás, lámpaláz Lelki feltételek Ne színészkedjünk Adjam önmagam Légzés A kezdés fontossága Ha hibát vétünk A közönség Mikrofonláz

Vizsgázás Objektív vizsgák Esszé, házi dolgozat Feladatlap áttekintése Az utasítások gondos elolvasása Pontozás rövid tanulmányozása Előbb a könnyű kérdések A kérdések összefüggésbe helyezése (bevásárló lista ) Esszé, házi dolgozat Szóbeli, „nyitott könyv” vizsga

Záró gondolatok Ésszerű gondolkodás = könnyebb alkalmazkodás Nem félni a „félelemtől” (vizsgadrukk) Minimalizálni az elhárító mechanizmusokat Motiváció megértése, prioritások rangsorolása (EQ) Célokat finoman hangolni, amikor kell Célkitűzések teljesítését elhalasztani olykor (EQ) Pro-aktívnak, elfoglaltnak lenni