A kisgyermekkori nyelvi fejlődés jellemzői,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Korai fejlesztés a bölcsődénkben
Egy ötlet megvalósítása
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Hogyan tovább, kollégiumpedagógus? Vopaleczky György
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
A koragyermekkori nevelésről
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Szociális beszéd, egocentrikus beszéd, belső beszéd
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
A nyelv és a gondolkodás fejlődése
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
A második nyelv elsajátítás elméletei 2.
A nevelés története Bevezetés. Rendszertani felosztás.
Anyanyelvi nevelés tematika
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
A matematikai kompetencia jellemzői, fejlesztése, módszerei
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
A SZOCIÁLIS KÉSZSÉGEK ÉS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSE
A kisgyermekkori zenei nevelés jelentősége és alapelvei
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
Az óvoda és az iskola együttműködésének megvalósulása a Naprakészség TIOK-ban Mérleg.
Módszertani megújulás a nevelő munkában
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
Az anyanyelvi nevelés elmélete MR-351, előadás Steklács János KF TFK Nyelvészeti és Irodalomtudományi Intézet
Az anyanyelv elsajátításának elméletei
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Óvodáskorú gyermekek szóaktiválásának funkcionális vizsgálata
Az informatika tanítása Montessori-jellegű iskolában
NEVELÉSELMÉLET.
ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS
Intelligencia és képességrendszerek elmélete és vizsgálata
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Kéttanítós modell Bethlen Gábor Református Általános Iskola, Óvoda, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Nevelési Tanácsadó Törökszentmiklós.
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
A „diszes” problémák korai jelei
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Óvodamódszertan II. fokozati vizsgára.
Szeretettel köszöntöm
A kisgyermekkori nyelvi fejlődés jellemzői,
Korai fejlesztés fontossága
Dr. Gyarmathy Éva MTA Pszichológiai Kutatóintézet
A dajkanyelv önzetlenségének kérdése
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
Közoktatási vezető II. félév
AZ ÓVODÁS GYERMEK ÉS AZ ERKÖLCS
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A kisgyermekkori nyelvi fejlődés jellemzői, az anyanyelvi fejlesztés fontossága

A nyelvi fejlődés és nevelés jelentősége az óvoda-iskola átmenet szempontjából A beszéd megértésének és változatos, bátor használatának igen nagy a jelentősége a tanulás alapozó szakaszában. A tanulási nehézségek jó része a családi és iskolai nyelvhasználat különbözőségéből adódik.

Az óvoda és az iskola közötti természetes átmenet nem előre hozott tanítással,  hanem a kisgyermekkor és a kisiskoláskor fejlődés-lélektani adottságaira épített és azoknak megfelelő tevékenységformákkal és tanulási módozatokkal tehető gördülékennyé.

A nyelv nem szavak halmaza, hanem észjárás, belső képalkotás, a világ megkettőzése egy bonyolult jelrendszer segítségével. Elsajátítása a belső ráhangoltság alapján óriási tanulási eredmény. Nyelvi biztonság nélkül lehetetlen a gondolkodás fejlesztése és az alapvető kulturális ismeretek átadása.

Az anyanyelvi tanulást segítő háttérfolyamatok: a szeretetteljes gondozás, a különféle gyermeki ötletekből kiinduló szabad játék (amelyben a pedagógus is részt vesz, de nem veszi át az irányítást és közvetlenül nem tanít) a mindennapos mesehallgatás.

Nyelvi jellemzők Jellemzők: Az állatokra a reflexes a jellemző Az emberi nyelv jellemzői: kifejező erő, rugalmasság (célzás, íronia), produktívitás (végtelen) és kreatívitás (nem korlátozza tér, idő és tényszerűség)

Chomsky elmélete Agyunkban egy külön rendszer szolgálja a nyelv elsajátítását és használatát, ez a „nyelvi modul” nagyfokú függetlenséget mutat fejlődésben és működésben az elme-agy más részeitől (autonómiával bír), velünk születik, és meghatározza, milyenek lehetnek az emberi nyelvek. (nyelvi képességek sérülése esetén a gondolkodási képesség ép marad, ill. értelmileg sérültek is képesek elsajátítani a nyelvet)

Nyelv és kommunikáció viszonya Kommunikálni igen hatékonyan tudunk nyelvhasználat nélkül is. Nyelvhasználat kommunikáció nélkül Jellemzők: Kölcsönösség: partnerünk belső mentális állapotának figyelembe vétele (mi érdekli, mit tud, mit érez)

Nyelvi fejlődés A kritikus periódus fogalma: genetikailag determinált „idői ablak” A szegényes bemenet: kevés és hibás információ a nyelvi rendszer felépítéséhez (7 éves korra nyelvi rendszer+tízezer szó) Tanulhatóság: pszicho-lingvisztika szerint a természetes nyelveket nem lehet megtanulni. (végtelen variáció)

Nyelvi fejlődés/2 A mintázat állandósága: a nyelvelsajátítás időzítése és szakaszai állandóak (pl. süketnéma szülők) Az univerzalitás: végtelen formai gazdagság és kifejezőerő, ami nem kötődik szorosan az általános értelmi képességekhez. A nyelv alapjainak veleszületettsége: genetikai és érési folyamatok

A nyelvelsajátítás állomásai I.A preverbális szakasz: párbeszéd szerű gagyogás (a megértés mindig megelőzi a produkciót) 10-13 hó II. Egyszavas kijelentések szakasza: holofrasztikus szakasz 50-150 mondatértékű szó III. Távirati beszéd és szótári robbanás, nincsenek toldalékok IV. Gazdagodás, bonyolódás: nyelvtan szintaxis 7 éves kor után lényegében nem változik.

Bernstein elmélete 1970. A kommunikációs kód összefügg a család kommunikációs mintájával, társadalmi helyzetével. A családon belüli merev szerepviszonyok korlátozott kódot eredményezhetnek, ami determinálja a társadalmi mobilitást, mivel a nyelvhasználat kevésbé rugalmas, a kommunikált jelentések kontextushoz kötöttek.

Bernstein elmélete/2 Nyitottabb szerepviszonyok: kidolgozott kód, kommunikációs mintázat. A korlátozott kódot használó gyerekek hátrányba kerülnek az iskolában, nem azért, mert absztrakciós képességük kevésbé fejlett, hanem azért, mert a humán területeken kevésbé boldogulnak.

Nyelvi eszmény, amihez a nevelőnek igazodnia kell beszédtempó, ami megkönnyíti a megértést, és lassúbb mint a mai köznyelvi tempó. Beszédstílus: a beszéd zenei elemeit fel kell erősíteni. ereszkedő hanglejtés, mondanivaló szerinti tempóváltások, ritmus és a jó hangsúlyozás elengedhetetlen.

A pedagógus beszédviselkedése jó és vonzó példa legyen a gyerekek számára! A gyerekek korrekcióval óvatosan bánjunk! Akinek a beszédét bíráljuk, annak a személyiségét is minősítjük.

Ajánlott gyakorlatok mondókás, mozgásos, énekes, párbeszédes játékok gyűjtése, külön a kisfiúknak és a kislányoknak. az első és második osztályos tananyag ismeretében a nehéz, félreérthető vagy érthetetlen szavak szótárának elkészítése csoportmunkával

Szakirodalom Gósy Mária: (1996) Mondatmegértés hat éves korban: ép és zavart folyamatok. Fejlesztő Pedagógia, 1.13-16.old. Szász Suzanne: (1987) Gyermekünk szótlan nyelve. A testbeszéd. Dr. Benjamin Spock előszavával. Kossuth Nyomda kiadása. Gósy Mária: (1997) Beszéd és óvoda. Nikol Gmk. Bp.

Adamikné Jászó Anna: (2001) Anyanyelvi nevelés az ábécétől az érettségiig. Trezor Kiadó, Budapest. Falvay Károly: (1990) Ritmikus mozgás-énekes játékok óvodásoknak, kisiskolásoknak. Iskolafejlesztési Alapítvány, Budapest. Zilahi Józsefné: (1998) Mese-vers az óvodában. Eötvös József Kiadó, Budapest