Az internetes keresési módszerek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan jutunk információkhoz az interneten
Advertisements

Keresőrendszerek.
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Keresés a számítógépes katalógusokban
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
A Publ-IQ ( különlegessége, hogy amikor egy témában már elegendő hozzászólás van, akkor csillagtérképen jeleníti meg azokat, (az egymáshoz.
Kereső program használata Készítette: Berger Nikolett
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Hirdetésfeladás, vásárlás az interneten, aukciós oldalak.
Az Internet adta lehetőségek
Internet ismeretek II..
Microsoft Internet Explorer
C++ programozási nyelv Gyakorlat hét
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár katalógusának használatáról…
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Célcsoport elérése – online támogatással Go East! – a ki nem használt lehetőségek birodalma.
A web és működése A Világháló három szabványra épül:
Amit a HTML-ről érdemes tudni
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
Prezentációkészítés Microsoft PowerPoint.
GOOGLE 1998 szeptember Ma: az IN-es keresés 75%-a Webes keresés Képkeresés Usenet csoportokban Könyvtárban (hierarchikus katalógus) Egyéb szolgáltatások.
Internetes böngészőprogram használata, beállításai
A körlevél készítésének menete
Közös katalógusok melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
Böngésző programok (Böngészés).
Kereső programok használata
Egyéni animációk készítése
Horváth István Általános Iskola
Mit jelent böngészni? Bizonyára ismerjük már ezt a kifejezést.
Aki keres, az talál? Igen, talál. Ki ezt, ki azt, de egy szót beütve a google keresőbe (pl.) mindig ugyanazt, hacsak nem kerültek fel új honlapok az adott.
Információ és kommunikáció Szilágyi András. Követelmények A cd-n az anyag a következő részeket fedte le: Kliensprogramok, letöltés-vezérlők Kliensprogramok,
Szemantikus keresők.
Ebsco adatbázisok Koltay Klára 2006/ félév.
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
A Google teljes kihasználása. A legtöbb felhasználónak a webkeresés jelenti a Google legfontosabb funkcióját. Alapértelmezésben aktivált.
Készítette: Gocsál Ákos, Gocsál Klára, Fehér Péter 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Internet az oktatásban – taneszközök.
Számítógép-kezelői tanfolyam VFMK
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
Support.ebsco.com Saját EBSCOhost oktatóprogram Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Business Source keresés az EBSCOhost felületen Oktatóprogram.
Keresőrendszerek.
SDI Selective Dissemination of Information Az Aleph integrált rendszer szolgáltatása az SDI, amely egy elektronikus témafigyelés a könyvtári rendszeren.
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
World Wide Web Szabó Péter Számítástechnika-technika IV. évfolyam.
rendszer intézményértékelés és projektértékelés Felhasználói segédlet 2005.
Topológiák Hálózati eszközök
Oktatóprogram Saját EBSCOhost oktatóprogram
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Keresés a weben Kulcsszavas keresés: Google (
Weblap-szerkesztés. Információs hálózati szolgáltatások Internet fontosabb szolgáltatásai (szóbeli) Elektronikus levelezési rendszer használata (szóbeli)
Violet nails Készítette: Csőke Vivien. Bevezetés Téma: Violet nails - műkörömkészítő weblapjának elkészítése A weboldal elérhető az alábbi címen: violetnails.atw.hu.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
A böngészőprogram használata. A böngészők értelmezik a html nyelvet, a javascript kódokat és a php kódokat is. Majd ezeket lefuttatja, és azok alapján.
Keresés fajtái Matching (szabadszavas)
TÁMOP /1-2F Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam Keresések, regisztrációk Szepessy István 2009.
Adatkeresés az interneten
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
AZ INTERNET SZOLGÁLTATÁSAI Készítette: Horváth Tünde.
17 ISMERTESSE AZ INTERNETES KERESÉSI MÓDSZEREKET! KONKRÉT GYAKORLATI PÉLDA KERESÉSRE.(KERESÉS, TALÁLATI LISTA ÉRTELMEZÉSE, TALÁLT OLDAL MENTÉSE.) Készítette:
Webportálok készítése CMS alapokon beadandó
Információ és kommunikáció
Információ és kommunikáció
A kedvenc prezentáció készítő szoftverem: PowerPoint 2010
Internet és kommunikáció
Navigáció az Interneten:
Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam
Előadás másolata:

Az internetes keresési módszerek Konkrét gyakorlati példa keresésre. Keresés, találati lista értelmezése, talált oldal mentése.

A Web-en napjainkra nagyon sok információ halmozódott fel A Web-en napjainkra nagyon sok információ halmozódott fel. Ezzel a már átláthatatlan információ mennyiséggel csak az a „baj", hogy nehéz megtalálni pont azt, amire éppen kíváncsiak vagyunk. Ebben segítenek minket a szabadon igénybe vehető keresőrendszerek, amelyek két nagy kategóriába sorolhatók.

Tematikus keresés (témakör szerinti keresés) A keresés egyik esete az, amikor azt szeretnénk megtudni, hogy egy adott témában milyen információk találhatók a különböző Web lapokon. Egyes keresőprogramok tartalmuk szerint különböző kategóriákba sorolják a lapokat. Először néhány főkategória közül kell egyet kiválasztani, majd ezt bonthatjuk további kategóriákra. Ezt a módszert tematikus vagy címjegyzék keresésnek nevezik. A címjegyzék nem más, mint rengeteg Web oldal különböző kategóriákba sorolva. A startlap nagyon jó kiindulópont egy információ megtalálásához. Teljesen általános, tehát szinte minden téma megtalálható benne. (www.startlap.hu)

Kifejezés keresés, szavak szerinti keresés A Web-es információ keresés másik gyakori módja a kifejezés (szó) keresése. Ilyenkor nem egy listából választunk ki kategóriákat, hanem megadjuk a keresett szót, szavakat vagy kifejezést. Egy-egy ilyen keresés azonban nemcsak a bejegyzett oldalakról gyűjti az információt. Az ilyen keresők folyamatosan „járják"' a Web-et és ha találnak egy új oldalt azt egyből fel is dolgozzák. A keresés tehát a Web oldalak szövegében történik. Több szóból álló, összetett kifejezés alapján is kereshetünk. A kifejezés keresés előnye, hogy eredményül rendszerint sok címet kapunk, általában friss információkkal. Hátránya a kategorizálás hiánya, így az egyes oldalakról kevés információt tudhatunk meg, ha csak a találatok listáját nézzük végig. Az ilyen kereséseknél tehát elég sok oldalt végig kell böngésznünk, hogy az eredmény a keresett információt egyáltalán tartalmazza-e.

Legismertebb nemzetközi keresőlap a www.google.hu A kezdőlapon eldönthetjük, hogy csak magyar oldalakon, vagy a teljes weben kívánunk keresni. Lehetőség van csak képek, vagy csoportok keresésére, illetve a címtárban kereshetünk. A Speciális keresés linkre kattintva finomíthatjuk a keresési beállításokat.

Talált oldal mentése Ha megtaláltuk azt, amit kerestünk, akkor elmenthetjük a talált oldalt. Menthetjük az egész oldalt: Fájl menü – Mentés másként (vagy Weblap mentése), ekkor a teljes Weboldal mentésre kerül a megadott helyre. Ebben az esetben a Weboldal akkor is megnyitható, ha nem vagyunk Internet kapcsolatban (de nem lesz friss az oldal). Másik lehetőség, hogy a talált oldalt felvesszük a kedvencek közé. Kedvencek menü – Hozzáadás a kedvencekhez. Ez a módszer csak Internetes kapcsolat esetén működik, csak le kell gördíteni a kedvencek menüt és kiválasztani a listából a kívánt oldalt és már tölti is.

Köszönjük a figyelmet!  Készítette: Gál Laura Balogh Kitti 11.a