STARTKÉPZÉS 2014. szeptember 20.
Flavon termékek az egészségvédelemben Előadó: Dr. Deák Sándor Belgyógyász Szarvas, 2014.09.20.
Az emberi test csodái Másodpercenként egy millió sejt pusztul és keletkezik Sejten belül 7.000 vegyi folyamat/sec Felnőtt ember 37,2 billió sejt (becsült érték) Rákos sejtek száma naponta megháromszorozódik Ffi: 2 milliárd spermium = 1000-1500/sec Agyban 10 milliárd idegsejt, mindegyik másik 60.000 idegsejttel áll kapcsolatban Információ az agytól az izmokig 360 km/h Csontjaink 3x erősebbek a vasbetonnál, 30x a téglánál Testtömegünk 5-8%-át élő mikroorganizmusok alkotják
Sejtszintű egészség Ha a sejtjeid egészségesek, akkor te is az vagy. Ha a sejtjeid elpusztulnak, akkor te is meghalsz.
Az emberi sejt
Sejtmembrán
A szervezet építőkövei 1. Makrotápanyagok - Szénhidrátok - Fehérjék - Zsírok 2. Mikrotápanyagok - Vitaminok - Ásványi anyagok - Nyomelemek - Másodlagos növényi anyagok - Élelmi rostok 3. Víz (a szervezet ~ 60%-a) Energiát (is)szolgáltató tápanyagok „Funkcionális” tápanyagok
…de 100 évvel korábban… Mi változott 100 év leforgása alatt – természetesen nem genetikai változás, nem alakult át a szervezet működése –…
A szervezet egyensúlyi állapota
Az egyensúly felborul, ha... Az anabolikus faktorok progresszív hiánya (A, C, B, D vitamin; Zn, Cu, Se, Fe, Ca, Mg; aminosavak, omega zsírsavak, rostok stb.) Az anti-katabolikus faktorok progresszív hiánya (E vitamin; Zn, Cu, Mn, Cr, Se; fitoszterolok, flavonoidok, karotinoidok, polifenolok stb.)3
A szervezet egyensúlyi állapota Az anabolikus faktorok progresszív hiánya csökkent szöveti regeneráció, mikrosérülések helyreállításának zavara, funkcionális zavarok Az anti-katabolikus faktorok progresszív hiánya növekvő szabad gyök aktivitás, gyulladások kialakulása, sejt- és szövetkárosodások
Sejtjeink hatékonysága az öregedéssel csökken… 100 % 10 %
A krónikus stressz következményei Tartós szimpatikus idegrendszeri aktiváció Stressz hormonok tartósan magas szintje: vérnyomás-, vércukor-, zsírsavszint emelkedés, immunrendszer „lekapcsol”, emésztőrendszer vérellátása lecsökken, felszívódási zavar energiatermelés lebontó folyamatok, savasodás, szabadgyök képződés
Civilizációs betegségek Szív és érrendszeri betegségek Cukorbetegség Daganatok Allergiák, asztma Idegrendszert érintő krónikus elváltozások Autoimmun betegségek Emésztőrendszer gyulladásos betegségei Csontritkulás Krónikus degenerativ megbetegedések (Civilizációs kórképek) Közös pontok: a szervezet normál anyagcsere-folyamatai megváltoznak felépítő és lebontó folyamatok egyensúlya megváltozik hiányállapottal társul: ok és következmény is lehet gyulladást, mint kórjelző folyamatot találunk a háttérben
Hiánybetegségek kialakulásának okai 1. Tápanyag bevitel zavara: - A és B-típusú éhezés - élelmiszer feldolgozás - szokásrendszer és életmód, fogyókúra 2. Stressz, érzelmi zavarok, depresszió, krónikus betegségek miatt fokozott tápanyagigény 3. Felszívódási zavarok - bél mikroflórája, dysbiosis, májbetegségek, emésztőenzimek „hiánya”, 4. Nehézfémek, gyógyszerek és toxinok lerakódása
ÁSVÁNYI ANYAGOK SZERVEZETÜNKBEN KIS MENNYISÉGBEN ( ts-4%) NÉLKÜLÖZHETETLEN SZERVETLEN ANYAGOK AZ ÉLETFONTOSSÁGÚ FOLYAMATOKHOZ 60 –BÓL CSAK 22 NÉLKÜLÖZHETETLEN; - 7 MAKRO- VAGY FŐELEM ( Ca, Cl, Mg, P, K, Na, S ) - 15 MIKRO- VAGY NYOMELEM SZÜKSÉGÜNK VAN 90 TÁPLÁLÉK KIEGÉSZÍTŐRE; - 60 ÁSVÁNY, - 16 VITAMIN, - 12 ALAPVETŐ AMINÓSAV, - 3 ALAPVETŐ ZSÍRSAV
Tápanyag felszívódási zavar Okai: - az elfogyasztott étel lebontási zavara (enzimhiány, bélperisztaltika) - a felszívó felület csökkenése (gyulladás, dysbiosis) - aktív felszívódás zavara (fertőzések, hormonális zavar, pH, fitátok, csersav, tej) - májbetegség vagy a máj fokozott terheltsége - rendszertelen táplálkozás, rossz ételkombinációk - gyógyszerek szedése (antacidum, PPI, kelátképzők, tartós antibiotikum szedés)
Gyógyszerek okozta hiányállapotok Savlekötők - enzimhiányt okoz - B12,folsav, vas, cink, D-vitamin, kalcium, magnézium felszívódását gátolja Savcsökkentők (PPI) - tartós szedéskor bélflóra pH-ja eltolódik, bélfertőzések Koleszterinszint csökkentők( sztatinok): Q10 hiány! Antibiotikumok - bélflóra károsítása, candidiasis, felszívódási zavar Aszpirin: C vitamin hiány főként gyomor nyálkahártyában
Gyógyszerek okozta hiányállapotok Fogamzásgátlók, hormonkészítmények: folsav, B6, B12, Mg, Zn és C vitamin hiány Szívritmus szabályozók (béta-blokkolók): Q10 hiány Vérnyomáscsökkentők (vízhajtók): kálium, kalcium, magnézium, B1,B6, folsav, cink, C vitamin Szteroid gyulladáscsökkentők: kalcium, D-vitamin, szelén, cink, réz
Táplálkozás és antioxidáns védelem ANTIOXIDÁNS ENZIMEK NEM SZERVES ELEMEI Zn Se Mn Cu I FITOKÉMIAI ANYAGOK polifenolok/flavonoidok S-vegyületek terpenoidok karotinoidok VITAMINOK C,E, vitamin B9 ( folát)
FLAVONOIDOK /Szent-Györgyi Albert, 1977/ Táplálékalkotók: az élelmiszerekben glicozidjaik formájában Nélkülözhetetlenek a normális sejtműködéshez, a redox egyensúly fenntartásában Nélkülözhetetlenek a jó/megbízható táplálékkiegészítőkben A FLAVONOIDOK AZ ÉLET „SZÜRKE EMINENCIÁSAI /Szent-Györgyi Albert, 1977/
Flavonoidok Növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport, kb. 5000 féle Flavin=sárga Flavonok: katechin, flavon, quercetin, rutin, kempferol Izoflavin fitoösztrogének (szója) Bioflavin: citrin (P-vitamin= Szent-Györgyi) C vit. hatását potencirozzák (citrusfélék, kamilla, csipkebogyó) Biofenolok: élettani hatással rendelkező flavonoidok: az antioxidáns bioflavonoidok nem vitaminok, de egyes hatásaik vitaminszerűek
Flavonoidok A növényekben a flavonoid szintézis szabályozása összhangban van az aktuális energiaállapottal, így a gyümölcsök érése, fejlődése során a flavonoid tartalmuk minőségi és mennyiségi összetétele megváltozik. Ezek teszik lehetővé a növény túlélését a rá káros külső hatásokkal szemben. SZEREPÜK: -UV-fény elleni védelem, -antioxidáns védelem, -antiproliferativ védelem, -rovarok,gombák,kártevők elleni védelem, -beporzás elősegitése(beporzórovarok vonzása), -növényekkel,rovarokkal szimbiotikus együttélés
AZ ANTIOXIDÁNSOK KOMPLEXEN ELŐNYÖSEK A növények, gyümölcsök gazdagok antioxidánsokban mert ezekkel védekeznek az UV-fény ,az oxidativ stressz hatások ellen. Ezek ellen termelik az antioxidánsokat, és nem azért, hogy a fogyasztót megvédjék. Egészségtudatosan ,komplexen,kell őket fogyasztani az egy-kettő kiragadott összetevőjükből készült termék hatékonysága kérdőjeles!
Flavonoidok hatásai Szív-érrendszerre: Rusznyák és Szentgyörgyi 1937: érfalakra gyakorolt hatás, francia paradoxon (1990), európai paradoxon tünetek 75% szűkületnél! Agyi ischaemiás károsodás csökkentése Vérlemezkék összecsapzódásának gátlása Daganatos prevenció, radio-, kemoth mellékhatások csökkentése Hepatoprotektiv hatás Gyulladáscsökkentő (arachidonsav) Immunmodulans Baktérium, vírusellenes hatás Antiallergén Diabetes mellitus szövődményeinek kivédése Neuroprotektív hatás
A FLAVON – CSALÁD FŐ ÖSSZETEVŐI POLIFENOLOK (FLAVONOIDOK), VITAMINOK, KAROTINOIDOK, POLISZACHARIDOK, NITROGÉN – VEGYÜLETEK (MELATONIN, BETALAINOK), FITOHORMONOK, ELEMEK (NYOMELEMEK) PREBIOTIKUMOK SZERVES KÉNVEGYÜLETEK TERPÉNEK
Flavon termékcsalád (Flavon Max, Flavon max Plus+, Flavon Kids, Flavon Aktíve, Flavon Protect, Flavon Green ) Válogatott, egészséges alapanyagok – az összetevők szinergista hatással rendelkeznek Hatóanyag és vitaminkímélő, speciális előállítási technológia Valóban egészséges termék, tartósítószer nélkül
Flavon termékcsalád (Flavon Max, Flavon max Plus+, Flavon Kids, Flavon Aktíve, Flavon Protect, Flavon Green ) Tudományosan megalapozott tények és ismeretek, pontosan meghatározott, állandó receptúra Kiválóan illeszkedik a funkcionális élelmiszerek sorába Gluténmentesség, melyet az SGS (minőségellenörző) igazolt
Flavon Max: homoktövis, cékla, ginzeng, kékszőlő, fekete áfonya, fekete ribizli, fekete bodza 50 év felett, dohányos, daganatos, kemoterápia, számítógép, érelmeszesedés
Falvon Max plus+: Flavon Max + acerola és gránátalma Sportolók, Menedzserek szív-érrendszeri betegek
Flavon Active: fekete berkenye, acai, acerola, ananász, málna, fügekaktusz, zöldtea, guarana főlek nőknek (fogyás, fiatalság, húgyutak, cellulitisz, cukorbetegség, pajzsmirigy) , cukorbeteg, elhízott férfiaknak
Flavon Kids: Homoktövis, fekete ribiz, fekete áfonya, fekete szeder, cékla, meggy Kismamáknak: magzatvédelem, gyulladáscsökkentés, Betegség-, stressz mentesség, anyatej minősége Csecsemőknek, gyermekeknek: immunrendszeri védelem, látásjavítás, agyfejlődés (tanulás), májvédelem
Flavon Protect: fekete berkenye, ribizli, bodza, csipkebogyó, meggy, sütőtök, szőlőmag, tőzegáfonya Érrendszeri védelem – kortalan, stressz, daganatok ellen (kemo-, sugárkezelés), nőknek (tőzegáfonya) Férfiaknak (sütőtök), fertőzésekkel szemben, vitamin- és ásványi anyag, elektroszmog ellen
Vitaminhiány a népesség %-os arányában (USA 1997) C E A B1 B2 Niacin Folsav B6 B12 --------------------------------------------------------------------- 37 68 55 32 31 27 34 54 17 Vitamin % 37
B2 vitamin (riboflavin) Pajzsmirigy hormontermelés, vvs képzés, B6 aktiválás Egészséges bőr Hiányában a szájsarok berepedezik, a szemfehérje eressé válik, az arcon (orr, szem, száj) hámló bőrgyulladások jönnek létre. Fokozza az antioxidáns védelmet, részt vesz a glutathion regenerálásában. A májban a szervezetidegen anyagok (xenobiotikumok) lebontásához, átalakításához (metabolizmusához) is nélkülözhetetlen.
B6-vitamin (piridoxin) Az „emésztési vitamin” koenzimként az anyagcsere egyik fő szereplője. A máj és az izomzat részére glikogént biztosít, Az aminosavak felépítésében, a telítetlen zsírsavak hasznosításában és lebontásában részt vesz. Együttműködik a B12- vitaminnal, a folsavval és a pantoténsavval, Gondoskodik a magnézium és a cink hasznosulásáról Elősegíti a táplálékból a vas felvételét, a vörösvértestek képződését; Támogatja a központi idegrendszer és a csecsemőmirigy számos funkcióját. Stresszhelyzetben hozzájárul az egészséges pszichikai reakció biztosításához. Hiánya: idegesség, álmatlanság, szédülés, fogyás.
B7-vitamin (Biotin, H-vitamin) Hatás: A biotin nélkülözhetetlen a cukor felhasználásában, a fehérje-, a szénhidrát-, az aminosav és a koleszterin-anyagcserében. Megőrzi a bőr, a körmök és a haj egészségét. Növeli a sejtek inzulin-érzékenységét, így hatásos a cukorbetegség kezelésében Kedvezően befolyásolja a betegség folytán fellépő idegkárosodást Hiány: A H-vitamin (biotin) hiányára bőr és az ajkak gyulladása, ekcéma, a szőrzet kihullása figyelmeztet, a nemi vágy csökkenése, általános lehangoltság, nagyfokú kimerültség, étvágytalanság, vérszegénység, koleszterinszint-emelkedés. A tojásfehérjében lévő anyagok gátolják a biotin felszívódását, így sok tojásfehérje fogyasztása esetén is hiányállapot alakulhat ki.
Folsav Az „antistressz-vitamin” Fontos a várandós édesanyáknál, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében hibátlan. A sejtek osztódása szempontjából nélkülözhetetlen Fehérvérsejtek, vörösvérsejtek, vérlemezkék képzése Aminósavak, nukleinsavak anyagcseréje Gyomor-bélrendszer, és a szájnyálkahártya épsége. Az egészséges ember mintegy 5–15 mg folsavat raktároz szervezetében, melynek fele a májban raktározódik. A folsav felvételéhez és raktározásához B12 vitamin szükséges.
Folsav hiány A folsavszükséglet vashiányos állapotban növekszik. A folsavhiány következtében kialakuló kórképek: megaloblasztos anaemia (vérszegénység), neurológiai zavarok (perifériás neuropathia, myelopathia, funikularis myelosis), vegetatív zavarok, pszichiátriai zavarok (álmatlanság, ingerlékenység, feledékenység, depresszió Terhességben a sejtosztódáshoz (DNS) nagy mennyiségű folsav szükséges
B12-vitamin (kobalamin) - Agy és központi idegrendszer működése - sejtek anyagcseréje - nukleinsavak felépítése - fehérjeszintézis: aminósavak fehérjékbe épülése - legnagyobb szükséglet a terhesség és szoptatás ideje alatt van (3 mikrogramm) - hiányában megaloblastos anaemia alakul ki
ZÖLDTEA Tartalmaz B2-, C-, D- és K-vitaminokat, ásványi anyagokat és koffeint Nagyon magas polifenol forrás, ezáltal nagyon magas az antioxidáns hatása
____ ___ BROKKOLI A zöldségek királynője Tartalmaz A-, C-, E-vitamint, vasat, folsavat, káliumot, glükozinolátokat, inulint, rostot és fehérjét. Kiemelkedő a benne lévő tokoferol (E-vitamin), niacin, pantoténsav, B1- és B2 vitamin Gazdag klorofil forrás
SÁRGARÉPA Tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A-, B-, C-, E-, és K-vitaminokat Legnagyobb értékét a magas béta-karotin tartalma jelenti, de más karotinokban is bővelkedik
SPENÓT Tartalmaz A-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitamint, mangánt, folsavat, kalciumot, káliumot, rezet, foszfort, cinket Daganatokban, keringési zavarokban, látás, lúgosítás Kiváló élelmi rost és Omega-3 zsírsav forrás
SPIRULINA Legjobb minőségű protein bőséges forrása Tartalmazza a teljes B-vitamin sort, C- és E-vitamint, ásványi anyagokat, nyomelemeket WHO a tökéletes tápláléknak nevezi
BÚZAFŰ Gyulladások, fertőzések, fekélyek, daganatok ellen (B17) Ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok, enzimek, klorofill. Gyulladások, fertőzések, fekélyek, daganatok ellen (B17) emésztés javítás, székrekedés ellen intenzíven lúgosít immunerősítő haemoglobin szint emelő
Flavon Green
KLOROFILL A klorofill “befogja” az éltető napenergiát, lúgosit. Tulajdonságai: -segít a vérsejteknek abban, hogy az oxigén a szervezetben mindenhova eljusson - csökkenti a rákkeltő anyagok kötődését a DNS-hez a májban és egyéb szervekben, segíti a máj tisztulását - segít a kalcium-kövek lebontásában - erőteljes, természetes méregtelenítő - antibakteriális hatása is van - gyorsítja a sebek, sérülések gyógyulását, regenerálódását - lúgosít, méregtelenít - segít a vérszegénységben szenvedőknek - tisztítja a beleket és szagtalanítja
ZELLER Ca, P, Mg, Fe, nyomelemek, karotin, illóolaj, A, B, C vitamin forrás. Vizelethajtó, vágykeltő, emésztési zavarokban, erősen lúgosít.
PETREZSELYEM Gazdag, C, B, K-vitamin, flavonoid, ásványi anyag forrás. Víz- és vizelethajtó, vesetisztító, gyulladáscsökkentő, gyomorerősítő, étvágygerjesztő, székrekedés, vesekő, szájszag ellen, anyatej termelődés elősegítése
FOKHAGYMA Flavonoidok , enzimek (allnin és allicin) A-, B1-, B2- C- és E vitamin. Természetes antibiotikum, erős gombaellenes, emésztést elősegítő, epe-, májműködést elősegítő, féregűző, daganatellenes hatású, inulin! vérnyomás csökkentő.
GRAPEFRUIT Magas B, C, E, K vitamin, pektin, bioflavonoid tartalom. Szív-érrendszer, vírus ellen, daganatellenes, fogyó- és tisztítókúra májtisztító, lúgosító tágítja a kapillárisokat
HOMOKTÖVIS Magas béta-karotin tartalom, kiemelkedő C- és E-vitamin tartalom. Immunrendszer, bőrbetegség, gyomor-nyombél, máj, hajhullás, ráncok ellen
Miért van szükség Flavon Greenre? Rendszeres zöldségfogyasztás pozitív hatása Alapvető és speciális tápanyagok, élelmi rostok, vitaminok Rohanó életmód – alacsony napi zöldségmennyiség bevitel Minőségi alapanyagok, válogatott összetevők A zöldségfogyasztás forradalmian új, XXI. századi lehetősége Lúgosítás
A FLAVON TERMÉKCSALÁD LEGÚJABB TAGJA
FLAVON GREEN+
ALMAPEKTIN Vízben oldódó növényi rost, zselésítő, kocsonyásító anyag Tartalmaz A-, B-vitamin komplexet és C-vitamint, kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot és káliumot Prebiotikus hatású
KURKUMA Az ezeréves Ayurvedikus gyógyítás alapanyaga; fűszeralkotó: curry, Kémiai összetevői: kurkuminoidok Hidrofób jellegű: át tud jutni a vér-agy gáton, emiatt neuroprotektív hatásokat mutat Erős antioxidáns, fokozza a SOD aktivitást és növeli a GSH szintet
KURKUMA Felfelé szabályozza a gén- expressziókat így fokozza az indukálható enzimek termelését. Növeli a GSH szintet, fokozza a GST és a karcinogén-detoxifikáló enzimek aktivitását; Szelektíven reakcióba lép lipoproteinekkel, gátolja reakcióikat (pl.COX,COX-2,LOX, iNOS)
KURKUMA A kurkuminról bizonyították, hogy sok hagyományos kemoterápiás szerekkel szinergikus hatást fejt ki. A kurkuminoidok bizonyosan átjutnak a vér-agy gáton, noha a bizonyítékok arra utalnak, hogy a turmeronok és a kurkuma apoláros frakciójának többi vegyülete szintén átjut a vér-agy gáton, ami miatt a jó kiegészítő terápiaként használható az agydaganatok kezelésében A kurkumin gátolja az NF-κB aktivitását, a COX-2, a STAT3 és az IL-8 expresszióját
KURKUMA A kurkuma (Curcuma longa) hozzájárul a bélrendszer megfelelő működéséhez, a megfelelő emésztéshez és az intisztinális komfortérzethez. A kurkumin erős antioxidáns, terápiás alkalmazása nagyon hasonló számos bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő, daganatellenes, antibakteriális, vírusölő, antimikrobás, immunstimuláló vegyület. A kurkumin gátolja az angiogenézist, a rákos sejtek növekedését, burjánzását és szóródását,. Blokkolja az ösztrogén és az ösztrogénhez hasonló vegyi anyagok képződését, ezzel gátolva a sejtek sokszorozódását. Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában, az úgynevezett rákmegelőző állapotban lévő sejtek pusztulását.
NARANCS 170 FITONUTRIENS, ebből 60 FLAVONOID: - döntően LIPOFIL FLAVONOIDOK (naringin, naringenin, hesperidin), - antociánok és egyéb polifenolok; Nagyon magas természetes C-vitamin tartalom! Karotenoidok: β-kriptoxantin; Limnoidok (terpének, terpén-glikozidok); Magas antioxidáns
CITRUS PEKTIN A pektin nem oldódó, emészthetetlen rost; poli-galakturonsav: - Nem szívódik fel! Módositott citrus pektin(MCP): a citrus pektint kémiai (lúg és hő) kezeléssel kisebb (3-15kDa), jól oldódó és FELSZÍVÓDÓ egységekre bontják: Különösen jó (szinergetikus) hatása van alginátokkal együtt!! USA: táplálék kiegészítőként: GRAS
OLAJFALEVÉL(Moringa oleifera) Levele/virága az Ayurvédikus orvoslásban ősi; Nutriensekben kivételesen gazdag! Rost tartalom: 22g/100g Aminosavak: Phe, Lys, Tre, Val, Vitaminok: D, C, B, E(α-T) Elemek: K, Fe, Ca, Mg, P, Zn fokozza az inzulin termelést, Immunerősitő
OLAJFALEVÉL(Moringa oleifera) Az olajfalevél kivonat talán a világ leghatékonyabb vírus-, baktérium-, gomba-, és parazitaellenes természetes anyaga az olajfalevél hatóanyagai annyira erősek, hogy magának a fának sincs természetes ellensége, parazitája; kedvező körülmények esetén 1000 évnél is tovább élhet a fa.
SPÁRGA Ie.3000: Egyiptom, India (Ayurvedikus orvoslás), Nutriens jellemzők: -nagyon alacsony energia tartalmú, - rost:11%, főkomponens: INULIN, - különleges aminósavak: Asp (aszparagin és aszparaginsav, Glu, Tr, His, Ser, Ala, Val, Cys) -vitaminok:B1,B2,B3,B6,K,C,fólsav, -elemek:K,Cu,Mn,Zn,Se,Ca, -flavonoidok:kvercetin,rutin,kempferol, -karotenoidok:lutein,zeaxantin,β-karotin; -szaponinok(gyulladásgátlók!), -GLUTATION(GSH,28MG/100g).
ARTICSÓKA A bogáncs rokona! Őshonos: Észak-Afrika (Egyiptom, Etiópia), innen kerül át a Mediterrán-medencébe; Görögök/rómaiak: zöldség és gyógy/ dísznövény, ma tipikus „olasz” növény; Goethe „Itáliai utazások” c. könyvében arról ír, hogy „mennyire szeretik az olaszok az articsókát, ezt az ízetlen bogáncsot”. Részletesen vizsgált növény: sok humán- és állatkísérleti adat ismeretes;
ARTICSÓKA Nutriens jellemzők: - tipikus összetevő: cynarin (kaffeoilkiniksav-származék), - szénhidrát:10.%; protein:2.9%, - vitaminok: C, B1, B6, pantoténsav, folsav; - elemek: K, Mg, P, Fe, Mn, Cu, Zn, Se; - rost: 5.4% (INULIN!) - karotenoidok: zeaxantin, lutein, - keserű anyagok: sesqiuterpén-laktonok. Standardizált extraktja (2% cynarin tartalommal) forgalmazott.
BÉTA-GLÜKÁN Természetben előforduló különleges poliszacharidok Piacon található legjobb minőségű, élesztőből kivont Béta-glükán
Az élesztő beta glucan szerkezete (1-3)-kötésű lánc ( ) CH 2 OH CH OH 2 O O O O OH (1-6) leágazási pont HO HO n OH OH CH 2 OH CH 2 OH CH OH CH CH OH 2 2 2 The chemical structure of yeast beta glucan is shown in this slide. We see the beta 1,3 backbone composed of the beta 1,3 linkage between glucose molecules. Above it is the beta 1,6 branch point with a long chain beta 1,3 oligosaccharide. In yeast, the end is approximately 4 to 6 microns. In medicinal mushrooms, the end would be zero, thus having a single glucose residue. So you can see, there’s a big difference between fungal and yeast beta glucans and ultimately, it is this difference in primary structure that correlates with differences in biological activity. O O O O O O O O O O HO HO HO HO HO OH OH OH OH OH (1-3)-kötésű gerinc 76 76
Az élesztő beta glucan szerkezete Antimikróbás hatás (baktérim, vírus, gombaellenes) Koleszterincsökkentő Vércukor csökkentő Allergiaellenes Daganatellenes hatás
B-G: hatásmechanizmus Tumorrölő granulocita 3. A béta-glükán a természetes falósejtekhez kötődik, „élesíti” azokat. 2. A komplement (iC3b) a ráksejthez kötődik, és kemotaxint bocsát ki Ráksejt 4. Az élesített természetes falósejtek a komplementhez kapcsolódnak a ráksejten, a megsemmisítési folyamat kezdetét veszi. -G iC3b Y 1. A monoklonális antitest (mab) a ráksejthez kötődik és aktiválja a komplementet 78
+ + A Flavon-család tagjai szinergetikusan fejtik ki hatásukat ! Komplex kemopreventív és állapotbefolyásoló fitokémiai védelem Optimális hasznosulás Additív + szinergetikus hatások A Flavon-család tagjai szinergetikusan fejtik ki hatásukat ! A FLAVON GREEN IDEÁLIS α-LIPONSAV FORRÁS! FLAVON PROTECT + FLAVON GREEN FLAVON ACTIVE + FLAVON GREEN + +
ÉRVEK A FLAVON GREEN PLUS+ MELLETT Hiánypótló, prémium kategóriás, tudományosan megalapozott, egészségtámogató, életminőség-javító, egyedülálló új termék. Mikronutriensekben, egészségvédő fitokémiai-összetevőkben gazdag termék (a növényi összetevők döntően koncentrátumok!). Fokozottan egészségtudatos összetételű és alkalmazású eredeti termék! Megtartja az eredeti, elismerten kitűnő, FLAVON GREEN, pozítív értékeit, és a tudomány első vonalába tartozó újakkal egészíti ki azokat, szélesíti ezzel a fogyasztói kört és szolgálja annak fokozott egészségtudatos igényeit! A HARMADIK NAGY ARANYÉREM VÁROMÁNYOSA!
A KÖVETKEZŐ VILÁGBAJNOK!
Köszönöm a megtisztelő figyelmet