Egészségbiztosítási rendszer

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSA
Advertisements

Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
GKV - kötelező egészségbiztosítás (előre meghatározott szolgáltatások előre meghatározott önrésszel) A kötelező egészségbiztosítás alapelve: minden biztosítottnak.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
A nyugdíjrendszer átalakításának aktualitásai
Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság
Munkajog és társadalombiztosítás II.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
A magyar egészségbiztosítási rendszer
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
1 ONYF BM OEP Az EMMA működési modellje Munkavállalók adatai Munkáltatók adatai Munka- viszonyok adatai Munkavállalók EU FH OMMF KSH EMNY Központ Munkáltatók.
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS RENDSZERE MAGYARORSZÁGON
Adózási alapismeretek 5.2 konzultáció Helyi adók
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Egységes egészségügyi információrendszer
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Az egészségbiztosítás másfél évtizede:
Mit ér a forint az egészségügyben ?
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
1,,Gazdasági kihívások az egészségiparban’’ Gyártó- és Forgalmazó Cégek Vezetőinek Országos Konferenciája Az egészségbiztosítási koordináció tények és.
Az eFin szabvány dr. Belicza Éva Egészségügyi Menedzserképző Központ
(A biztosítási jogviszony nyilvántartás múltja, jelene, jövője. )
1 Milyen a magyar egészségadatok minősége VI. Egészséginformációs Fórum május Király Gyula / 8.
. 1/12 Az egészségügy átalakításának új szakaszáról Budapest, Január 22. Dr. Kökény Mihály.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Az OEP regionalizációja
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Kormányszóvivői tájékoztató Az egészséges egészségügyért!
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
Jogosultság és jogviszony ellenőrzés
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
A vállalkozási lehetőségekről gyermekgyógyászként Dr. Masszi György.
Társadalombiztosítással kapcsolatos tájékoztató
TAJ KÁRTYA Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS
Közgyógyellátási igazolvány igénylése
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Adómentes juttatási elemek: egészségbiztosítás
Álláskeresőként történő nyilvántartás
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Rokkantsági járadék Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061)
Készítette: Tóth Zsuzsa Borsodi Szabolcs
A betegellátás keretei és rendszere
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
UNIÓS BETEGEK ELLÁTÁSA KÖZFINANSZÍROZOTT KAPACITÁSON
Országos Egészségbiztosítási Pénztár – Egészség, biztonság!
Családtámogató ellátások
Átvándorlók-bevándorlók kontra hajléktalan ellátás
Zala Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve 1.Első TAJ igények 2.Külföldön létrejött biztosítás bejelentése 3.Alkalmazandó.
Egészségügyi biztosítás és közgyógyellátás ügyintézése hátrányos helyzetűek részére Kovács Ivetta, Menhely Alapítvány.
Egészségbiztosítási Szakmai Fórum ZM Kereskedelmi és Iparkamara, február 05. Dr. Árok Krisztina igazgató Zala Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
A társadalombiztosítási jog rendszere
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Közgyógyellátási igazolvány igénylése
Rokkantsági járadék Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Társadalombiztosítás és ellátások
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Előadás másolata:

Egészségbiztosítási rendszer Készítette: Hrágyel Szilvia

Kialakulása: 13. sz-ra nyúlik vissza II. Vh után államosították 1989 elkülönül az állami költségvetéstől 1991 : TB alapot 2 részre osztották: Egészségbiztosítási Alapra és Nyugdíjbiztosítási Alapra, valamint ezek önkormányzati kézbe kerülnek 1998 önkormányzatokat felosztották, az OEP irányítását 1998-99 között a Miniszterelnöki Hivatal, 1999-2001 között a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára, 2001-tõl az egészségügyi, 2002-tõl az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter, 2004. szeptember 29.-től az egészségügyi miniszter útján látja el.

OEP juttatásai: Természetbeni ellátások: a megelőzés célú vizsgálatok, az egészségügyi alapellátás, fekvőbeteg ellátás, járóbeteg ellátás, fogászati ellátás bizonyos esetei, a rehabilitáció, betegszállítás és baleseti ellátás, gyógyszerár-támogatás, a gyógyászati segédeszközök ártámogatása, az útiköltség térítés és egyéb, méltányossági alapon történő támogatás

Pénzbeli juttatások: táppénz, gyermekgondozási díj, a baleseti ellátások (például baleseti táppénz, baleseti járadék).

az alkalmazottként dolgozók Biztosítottak: az alkalmazottként dolgozók a szövetkezet tevékenységében személyesen közreműködő tagok, a tanulószerződés alapján iskolai tanulmányokat folytató tanulók, a keresetpótló jellegű juttatásban részesülők (munkanélküli járadék)  az egyéni és társas vállalkozók az egyházi személyek az egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyek a választott tisztségviselők (alapítványok, kamarák, kht-k, stb..)

Külföldinek minősül (társadalombiztosítási szempontból): Külföldinek minősül mindaz a természetes személy, akit nem kell belföldinek tekinteni. Belföldinek minősül (társadalombiztosítási szempontból): Magyar Köztársaság területén élő magyar állampolgárok bevándoroltak letelepedési engedéllyel rendelkezők (letelepedett) menekültként elismertek EGT állampolgárok (EGT tagállam állampolgárai,) hontalanok  

Európai Uniós változások: Az E 111-es nyomtatvány segítségével lehet igénybe venni egy másik tagállam területén az adott tagállam területén való tartózkodás idején orvosilag szükségessé váló egészségügyi ellátásokat. A nyomtatványt a TAJ-kártyánk, személyi igazolványunk és a biztosítási jogviszonyunk jogcímét igazoló dokumentum bemutatása ellenében azonnal, térítésmentesen állít ki a lakóhelyünkhöz legközelebb eső Megyei Egészségbiztosítási Pénztár ügyfélszolgálata A nyomtatvány hiányában az ellátás térítésköteles, legfeljebb a kifizetett összeg egy részét lehet az otthoni biztosítótól visszaigényelni •Néhány országban (pl. Ausztria, Németország) ápolási díjat (kötelező önrészt) is felszámolnak, akár honi, akár külföldi a beteg

Ellátásszervezők: Az irányított betegellátási modell 1999 –ben indult. Lényege: a háziorvos lehetőség szerint maga gyógyítsa meg betegét. Amennyiben ehhez, illetve a kór pontos meghatározásához szakorvos közbeiktatása szükséges, megszabja a továbblépés irányát, s nem hagyja bolyongani betegét. Menedzseli, követi a beteg útját. Nála fut össze a különböző szintű kezelések valamennyi információja, számítógépen is kartotékot vezet a rendelőjében megjelent betegekről, s ezt havonta továbbítja az adott rendszer szervezőjéhez (IBR). 2004.szeptembertől kétmillió ember vesz részt tizenegy térségben a megelőzést és szűrővizsgálatokat hangsúlyozó programban. Ellátásszervező a gyógyszergyártóit, és az egészségügyi szolgáltatók tulajdonosait kivéve bárki - akár bank, üzleti biztosító - is lehetne, csak megfelelő alaptőkével(milliárdos) kell rendelkeznie.

Idén ki szeretnék terjeszteni az egész ország területére, ezzel átszerveznék a egészségbiztosítási rendszert. Az átalakítás célja: •Tovább éljünk. •Növekedjen az életünk folyamán egészségesen eltöltött idő. •Ma a gyógyítás ténye, és nem az eredménye az érdekeltség centruma: ezt kell megfordítani! •Minden szereplő érdekelt legyen abban, hogy minél hosszabb ideig éljünk betegségek nélkül: •a szolgáltató a lakosság •az ellátás-szervező •az önkormányzat •a gyártó •és a befektető is.  

Köszönöm a figyelmet!