ACCESS Lekérdezések, űrlapok, jelentések

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatbázis-kezelés.
Advertisements

Információs függvények
Koordináták, függvények
“Hogyan oldunk meg gyorsan egy csomó számítást?”
Microsoft Excel 3. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Gazdasági informatika
Tananyag: konzultáció
Statisztika 2008 Az elektronikus program használata.
MICROSOFT OFFICE ACCESS 2003.
Műveletek adatbázisokban
Microsoft Office Programcsalád
Access Adatbáziskezelés
Microsoft Access Lekérdezések.
Az XI.A osztály tanulmányi előmenetelének tanulmányozása Magyarázata:
ADATBÁZIS KEZELÉS – Adattípusok
Turbo Pascal Változók.
Táblázatkezelés-Excel
Adatbázis-kezelés.
Bevezetés a Java programozásba
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice Calc
Táblázatkezelés a MS Excel segítségével
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 5. rész: Jelentések.
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
Access-Űrlapkészítés
Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok.
Cellák és tartalmak formázása táblázatkezelő programokban Készítette: Péter Tünde Felkészítő tanár: András Izabella Iskola: Gábor Áron Iskolaközpont,
Kifejezések. A legfontosabb függvények.
Microsoft Access Vezérlőelemek.
Microsoft Excel Függvények VII..
Microsoft Excel Függvények VI..
Microsoft Excel Függvények II.
Microsoft Excel Függvények VIII.
Függvények III Logikai függvények. Hamis A HAMIS logikai értéket adja eredményül. HAMIS( ) A függvény alkalmazása helyett egyszerűen beírhatjuk a HAMIS.
MSACCESS Bevezetés. Üzemeltetés Hozzáférés Jogosultságok Karbantartás Mentés Stb. Felhasználói felület Űrlapok Jelentések Menük Stb. Adatnézetek, funkcionalitás.
Excel Hivatkozások, függvények használata
Microsoft Access Jelentések.
SQL.
Microsoft Office Programcsalád
C nyelv utasításai.
Access XP Kifejezés-szerkesztő Összehasonlító operátorok:
Függvények.
Jelentések Tábla vagy lekérdezés nyomtatásban alkalmas megjelenítése.
Klasszikus Programozás a FoxPro-ban
Szabványos függvények a Pascalban. Bevezetés Pascalban a függvények feladata, hogy a bemenő paraméterekből előállítsák a függvényértékeket Függvényeket.
Táblázatkezelés.
A leggyakrabban használt függvények
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
Az osztály tanulmányi előmenetelének tanulmányozása vizsgálata! Függvények magyarázata!
Microsoft Excel függvények
– SELECT - 2. – Tarcsi Ádám március Adatbázis gyakorlat.
APRÓSÁG Specifikus apróhirdetési oldal
Kulcsok meghatározása a táblákban
9. osztály Táblák létrehozása. Létrehozás Tervező nézetben  Üres adatbázis létrehozása.  Adatbázis mentése.  Objektumok oszlopban a Táblák sorra kattintunk.
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
Függvények.
Táblázatkezelés.
Az Access 2007 újdonságai. Eltérések már indításkor is Indításkor új felületet kapunk Új adatbázis: sablonok segítségével is Mintapéldánk Árucikkek.accdb,
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 6.
Statisztikai és logikai függvények
Táblázatkezelés Képletek és függvények. Képletek A képletek olyan egyenletek, amelyek a munkalapon szereplő értékekkel számításokat hajtanak végre. A.
A jövő HR megoldása Fejér Tamás. perbit.insight Munkavállaló kezelő Munkakör kezelő Toborzás kezelő Továbbképzés kezelő.
Számítások az Accessben Számított mező létrehozása Az adatbázisokat érdemes úgy tervezni, hogy ne tároljunk olyan adatokat, amelyek a többiből kiszámíthatók.
Táblák létrehozása és feltöltése adatokkal Rendezés Szűrés.
Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük.
Módosító lekérdezések
Kifejezések C#-ban.
Jelentések Jelentést akkor használunk, ha az adatbázisban letárolt adatokat szeretnénk kinyomtatni. A jelentésben szereplő adatok alapja egy tábla vagy.
Készítette:Roppantóné Lévay Mária
Adatbáziskezelés.
Informatika Oktató: Katona Péter.
Előadás másolata:

ACCESS Lekérdezések, űrlapok, jelentések

Lekérdezések-feltételek megadása

Access néhány gyakrabban használt függvénye A függvények két részből állnak, a függvénynévből és a függvénynevet követő, kerek zárójelek közözött megadott argumentumlistából. Azokat az argumentumokat, melyeket kötelező megadnunk félkövér-dőlt, azokat melyeket nem kötelező megadnunk dőlt betűvel jelöltük.

Dátum/Idő kategóriába tartozó függvények DATE() A Date függvény az aktuális dátumot jeleníti meg. A függvény alkalmazásához kattintsunk duplán a nevére, vagy a használjuk a panel Beillesztés gombját. Ekkor megjelenik a függvény a panel szerkesztő ablakában. A Date függvény használatakor az argumentum üres. Például: Date()

DATEPART DATEPART(intervallum;dátum;hétköznap;elsőhét) A DatePart függvénnyel a dátum és idő típusú értékek év, hónap vagy nap részét jeleníthetjük meg. Az intervallum argumentumban azt adjuk meg, hogy a dátum melyik részét szeretnénk eredményül kapni.

DAY, MONTH DAY(dátum) MONTH(dátum) A Day függvénnyel a megadott dátum nap részét jeleníthetjük meg. A függvény kiválasztása után a korábban megismert módon adjuk meg azt a mezőt, amelynek nap részletét meg szeretnénk jeleníteni. Például az aktuális dátum napja: Day(Date()). MONTH(dátum) A Month függvény segítségével a megadott dátum hónap részét tudjuk megjeleníteni. Például az aktuális dátum hónapja: Month(Date()).

NOW, YEAR NOW() YEAR(dátum) A Now függvény a dátumot és a hozzá tartozó aktuális időt jeleníti meg. A Date függvényhez hasonlóan, az argumentum üres. Például az aktuális dátum és idő: Now(). YEAR(dátum) A Year függvény a megadott dátum év részét jeleníti meg. Használata hasonló a Day és a Month függvényéhez. Például az aktuális napi dátum év része: Year(Date()) A korábbi példa alapján egy tanuló születési éve a születési dátumot tartalmazó mező alapján a Year([Tanuló]![Szul_datum]) kifejezés segítségével határozható meg.

Matematikai függvények ABS (kifejezés): numerikus kifejezés abszolút értékét adja eredményül ACOS (kifejezés): A kifejezés arkusz koszinuszát adja /ASIN, ATAN/ CEILING (kifejezés): Azt a legkisebb egész értéket adja vissza, amely nagyobb vagy egyenlő, mint a megadott numerikus kifejezés. FLOOR (kifejezés): Azt a legnagyobb egész értéket adja vissza, amely kisebb vagy egyenlő, mint a megadott numerikus kifejezés

Matematikai függvények DEGREES (kifejezés): Radiánban megadott szög értékét számítja fokra Radians (kifejezés): Fokban megadott szög étékét számítja radiánba EXP (kifejezés): ex függvény értékét számítja ki. POWER (kifejezés, kitevő): Adott kifejezést a megadott hatványra emeli

Matematikai függvények Rand ([szám]): 0 és 1 közötti véletlen számot ad vissza ROUND ( kifejezés, hossz, [, jelző]): Ha a jelző értéke 0 (vagy elhagyjuk), a kifejezés értékét az adott pontosságra kerekíti, különben csonkol. SQUARE (kifejezés): kifejezés négyzete SQRT (kifejezés): kifejezés négyzetgyöke

Logikai függvény (programfolyamat függvény) IIF(feltétel;igaz_rész;hamis_rész) Az Iif függvény megvizsgálja a feltétel argumentum értékét és ha a feltétel teljesül, az igaz_rész, ha nem teljesül, a hamis_rész értékét adja eredményül. Az igaz_rész és hamis_rész argumentumok tetszőleges adattípusúak, sőt akár képletek is lehetnek. Például a következő kifejezéssel megállapíthatjuk, hogy melyek az akciós termékek: IIf([Engedmeny]>0;"akciós termék";"normál áras termék"). Megjegyzés Az Iif függvény a feltétel eredményétől függetlenül minidig kiértékeli az igaz_rész és a hamis_rész argumentumok értékét. Például, ha a hamis_rész nullával való osztást tartalmaz, abban az esetben is hibaüzenetet kapunk, ha a feltétel eredménye IGAZ.

Konverziós függvények CAST ( kifejezés AS adattípus): A kifejezést az adott típusra konvertálja. CONVERT (adattípus [hossz], kifejezés [stílus]): A kifejezést az adott típusúra alakítja. A stílus a formai megjelenést állítja be.

Szöveges függvény LEFT(szöveg;hossz) LEN(szöveg) A Left függvény egy szöveges érték hossz argumentumban megadott számú karakterét jeleníti meg, balról jobbra haladva. Például a Left("Budapest";4) függvény eredményül a .Buda. Szöveget adja eredményül. LEN(szöveg) A Len a megadott szöveg karaktereinek számát adja eredményül. Például a Len([könyv]![cím]) függvény a könyv címének hosszát adja eredményül, a szóközöket és írásjeleket is beleértve

MID, RIGHT MID(szöveg;kezdet;hossz) RIGHT(szöveg;hossz) A Mid függvény a szöveg argumentumban megadott mezőben lévő szöveg kezdet karakterétől kezdődően hossz számú karaktert jelenít meg. Ha a hossz argumentumot nem adjuk meg, a függvény a kezdet karaktertől kezdődő részt adja eredményül. Például a következő függvény eredménye a .víz. szó: Mid("televízió";5;3) RIGHT(szöveg;hossz) A Right függvény a Left függvényhez hasonlóan működik, azzal a különbséggel, hogy a megjelenített karakterek a szöveg jobbról számított karakterei lesznek. Például a Right("Budapest";4) függvény eredményül a .pest. Szöveget adja.

Biztonsági információs függvények HAS_DBACCESS (adatbázisnév): 1, ha a felhasználónak van hozzáférési joga az adatbázishoz, kül 0. (0 akkor is, ha az adatbázisnév érvénytelen) USER ID ([felhasználónév]): Felhasználó azonosító számát adja. SUSER_SID ([bejelentkezési név]):Adott néven bejelentkezett felhasználó biztonsági azonosító számát adja.

Lekérdezések összesítő függvényei

Űrlapok Esztétikus adatbeviteli felület kialakítása Űrlap nézetei: Űrlap nézet-adatbevitelre Adatlap nézet-táblázatos adatbevitel Tervező nézet-űrlap módosításhoz

Űrlap részei

Jelentések

Jelentések nézetei

Jelentések nyomtatása