Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Cellák és tartalmak formázása táblázatkezelő programokban Készítette: Péter Tünde Felkészítő tanár: András Izabella Iskola: Gábor Áron Iskolaközpont,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Cellák és tartalmak formázása táblázatkezelő programokban Készítette: Péter Tünde Felkészítő tanár: András Izabella Iskola: Gábor Áron Iskolaközpont,"— Előadás másolata:

1 Cellák és tartalmak formázása táblázatkezelő programokban Készítette: Péter Tünde Felkészítő tanár: András Izabella Iskola: Gábor Áron Iskolaközpont, Szentegyháza

2 Táblázatkezelő program
Excel 2007 A Microsort Office Excel 2007 az egyik leggyakrabban használt táblázatkezelő program napjainkban.

3 Táblázatkezelő előnyei
Sokkal nagyobb táblázatott készíthetünk mind papíron akár 256 oszlop és több tízezer sor A különböző számításokat képletek és függvények segítségével adhatunk meg. A beírt adatokat könnyen átlehet alakítani grafikonokká vagy diagramokká. Az Excelben készített táblázat alapértelmezett kiterjesztése az xlsx.

4 Az Excel táblázatok felépítése
Az Excel táblázatkezelő munkalapja sorokból és oszlopokból áll. A táblázatkezelőben a sorokat számokkal , az oszlopokat az ábécé betűivel azonosítjuk. Egy oszlop és egy sor kereszteződését cellának nevezzük,amely egyetlen információt tartalmazhat.

5

6 Cella tartalmának igazítása és formázása
Az Excel támogatja a cella tartalmának formázását. A Word- hoz hasonlóan az Excel celláiba írt adatoknak is megváltoztatjuk a típusát, méretét, igazítását, színét, stb.

7 Írásirány megváltoztatása
Az Excel újabb verzióiban lehetőségünk van a szövegeket illetve adatokat nem csak vízszintesen,hanem függőlegesen vagy tetszőleges szögben elforgatva is a táblázatcellába írni.

8

9 Feladat Egy raktárban fel szeretnék mérni a meglevő termékek értékét. Készíts egy táblázatot, mely tartalmazza az egyes termékek nevét, darabszámát, egységárát. A táblázatot úgy formázd, hogy az írásirány a táblázat fejlécénél 60%-ban legyen elfordítva.

10 Megoldás Elvégzendő lépések: Táblázat elkészítése
Formázás végrehajtása a következőképpen: Kijelöljük a szükséges cellákat. Jobb gombbal kattintunk a kijelölt cellákra. A környezeti menüből kiválasztjuk a Cellaformázás menüpontot. Az igazítás fülre kattintunk.

11

12 A szegély megadása, formázása
Amennyiben nem állítunk be szegélyeket a celláknak, nyomtatáskor nem lesznek elválasztva egymástól. A megszokott Cellaformázás menüpont alatt tudjuk ezt megadni, ha a Szegély fülre kattintunk. Megadhatjuk: Vonal stílusát, színét, elhelyezkedését.

13

14

15 A cellák kitöltése A celláknak a belsejét is ki tudjuk tölteni
Ugyancsak a cellaformázás segítségével Megadhatjuk: Háttérszín Mintázat Kitöltési effektus

16

17

18 Cellák adattípusának meghatározása
Amennyiben üres cellába adatot írunk,úgy a beírt adat típusának megfelelően fog beállítódni a cella adattípusa. A cellák automatikus igazítása az szerint történik, hogy milyen típusú adatot tartalmaz. A cella adattípusa persze független attól,hogy a benne lévő adat számolt érték,vagy pedig közvetlenül beírt szám vagy szöveg.

19

20 Cella típusok a következők lehetnek
Általános: Általános adatformátum,nem tartalmaz semmiféle beállítást. Könyvelői: Lényegében pénznem formátumú adatok könyvelői formátumoknak megfelelően. Idő: A dátumhoz hasonló időpont tárolására szolgáló adattípus.

21 Dátum: Dátum tárolására használható formula, ahol a dátumforma és évszázad megjelenítése cellákként változható. Egyéni: Egyéni igény szerint kialakított számokból és hozzárendelt szövegrészletekből kialakítható formátum. Például 23 db. Esetén a cellába található adat 23 , de mi hozzárendeltünk egy db. rövidítést.

22 Egyéni formátum kialakítása
Lehetőségünk van egy cellához teljesen egyéni formátumot is készíteni. Ehhez a Formátum menü Cellák menüpontjánál válasszuk az Egyéni kategóriát,kattintsunk egy a tervezetthez hasonló formátumkódra, majd a Formátumkód felirat alatti négyzetbe kattintva javítsuk át azt.

23

24 Adattípusok igazítása
A szöveges adatokat balra,a numerikus adatokat jobbra és a dátumot balra igazíja.

25 Feladat Készíts egy táblázatot, mely a következő adatokat tartalmazza: tanuló neve,Magyar,Matek, Idegen nyelv. A táblázat tartalmazzon 5 diákot Számíts ki minden tanuló esetén a félévvégi médiáját. Végezzük el a következő formázási műveleteket: A fejlécnek az írásiránya legyen 15%-os. Állítsuk be a szegélyt amely legyen szaggatott és kék színű. A betű stílusa legyen félkövér és dőlt , a színe pedig sötét kék. A fejlécet pedig töltsük ki egyéni stílussal.

26

27 Hivatkozások Bártfai Barnabás: Hogyan használjam?, BBS-E Bt. kiadó, 2001 Mariana Miloşescu: Az informatika és kommunikáció technológiája, Editura didactică şi pedagogică, Bukarest, 2005


Letölteni ppt "Cellák és tartalmak formázása táblázatkezelő programokban Készítette: Péter Tünde Felkészítő tanár: András Izabella Iskola: Gábor Áron Iskolaközpont,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések