Új közbeszerzési szabályok július 1-től

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
14. tétel.
Advertisements

A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Közbeszerzési tudnivalók
JOGORVOSLATI IRÁNYELVEK • A kormányzati árubeszerzésre és építési beruházásra irányuló közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó jogorvoslatokkal foglalkozó.
Az ÉARFÜ NONPROFIT KFT - szerkezete, felépítése, a színes mozaik.
Közbeszerzési tudnivalók.  A évi CXXIX tv. szerint kell eljárni a közbeszerzési eljárásokban, amelyeket az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek.
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
Közbeszerzési tudnivalók  A évi CXXIX tv. szerint kell eljárni a közbeszerzési eljárásokban, amelyeket az ajánlatkérőként meghatározott.
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
A közbeszerzési törvény változásai
A közbeszerzési törvény módosítása I.
A KÖZBESZERZÉSRŐL Hajdú-Bihar Megyei Közigazgatási Hivatal POLGÁRMESTERI KÉPZÉS 2010.
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
Baranya Megyei Önkormányzat
CHSH Dezső Dr. Dezső A közbeszerzési törvény gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai és a közbeszerzési törvény.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Szervezetfejlesztési Program
Derzsényi Attila mk. alezredes. Feladat végrehajtáshoz szükséges eszközök, anyagok (elhelyezési szakellátás), készletek, szolgáltatások nyilvántartás,
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A Kbt évi módosításai KÖSZ január 15. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
1.Szabályozási kérdésekSzabályozási kérdések 2.Az ügyvédi és tanácsadói tevékenységekAz ügyvédi és tanácsadói tevékenységek 3.Közbeszerzési szabályozásKözbeszerzési.
Az EU támogatások és a közbeszerzés kapcsolata Kullmann Ádám Nemzeti Fejlesztési Ügynökség november.
A házon belüli beszerzések („In-house” beszerzés)
MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET
Közbeszerzési tudnivalók A évi CXXIX tv. szerint kell eljárni a közbeszerzési eljárásokban, amelyeket az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek.
A GYEMSZI közbeszerzési feladatai 1.GYEMSZI saját közbeszerzései 2.GYEMSZI irányítása alatt lévő intézmények közbeszerzéseinek ellenőrzése, felügyelete.
KÖZBESZERZÉSEK ELLENŐRZÉSE
Közbeszerzési tudnivalók
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Új közbeszerzési szabályok július 1-től
Köz beszerez; ÉS? avagy informatikai biztonság a központosított közbeszerzésben.
SZOLGÁLTATÁS SZERVEZÉSI IRODA SZOLGÁLTATÁS TELJESÍTÉS FOLYAMATA KÉSZÍTETTE: IFKOVICS KÁLMÁN KUCZORA ATTILA.
1 KÖZBESZERZÉS KÖTELEZETTSÉGE A PÁLYÁZATOK MEGVALÓSÍTÁSA SORÁN, A KÖZBESZERZÉS FŐBB SZABÁLYAI Előadó: Dr. Schablauer Péter vezérigazgató Magyar Közbeszerzési.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Tárgyalásos eljárások VII szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
KÖZBESZERZÉSI ALAPISMERETEK Közbeszerzés fogalma Közbeszerzési eljárást az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
A cégeket érintő közbeszerzési szabályok jelentősebb változásai az új Kbt. alapján Előadó: dr. Starcsevics Balázs közbeszerzés tanácsadó Első Magyar Önkormányzati.
A közbeszerzések helyzete Magyarországon január 6. Berényi Lajos Elnök Közbeszerzések Tanácsa.
Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. Lehetünk-e ártatlanok ?
Közbeszerzési Hatóság
A közigazgatási eljárás II.
A közbeszerzési törvény 2017-es újdonságai
Előzetes piaci konzultáció
Közbeszerzési tudnivalók
A folyamatba épített ellenőrzés
Dr. Sutyinszki Petra Jogi tanácsadó
dr. Kovács László főtitkár
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
Dr. Kovács László főtitkár
2018. november 15. Varga Ervin Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Államtudományi és Közigazgatási Kar Közbeszerzési tanácsadó szakirány továbbképzési szak.
Pécs, szeptember 25. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Közbeszerzési szabályok változása és
„Az elektronikus közbeszerzés eddigi tapasztalatai” „Lak Vilmos”
KÖZBESZERZÉS Emberi Erőforrások Minisztérium
Közbeszerzési Hatóság
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG HIRDETMÉNYELLENŐRZÉSI TEVÉKENYSÉGE
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
Előadás másolata:

Új közbeszerzési szabályok 2013. július 1-től

A Kbt. és a végrehajtási rendeletek módosítása 2. rész előadó: dr A Kbt. és a végrehajtási rendeletek módosítása 2. rész előadó: dr. Keszericze Andrea közbeszerzési szakértő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közbeszerzés-stratégiai és Tájékoztatási Főosztály

A Kbt-t érintő módosítások Három ajánlattevős eljárások

A két legfőbb módosítás Az egyenlő bánásmód elvének megfelelően nem lesz kötelező minden esetben kizárólag KKV-kat ajánlattételre felhívni, DE a törvény továbbra is rögzíti, hogy az ajánlatkérőnek lehetőség szerint különösen KKV-kat kell felhívnia. A három ajánlattevős eljárás tárgyalás nélkül is lefolytatható.

122. § (8) bekezdés – az ajánlattételre felhívhatók köre és az egyenlő bánásmód követelménye Az Uniós követelményekhez jobban illeszkedő szabályozás Az egyenlő bánásmód elvének hangsúlyozása Nem kötelező KKV-t felhívni „Lehetőleg különösen” fordulat A törvény továbbra is rögzíti, hogy (amennyiben a beszerzés jellege ezt lehetővé teszi/indokolja) lehetőleg KKV-kat kell felhívni.

Mely esetekben veheti figyelembe az ajánlatkérő a KKV-k közvetlen előnyben részesítésének követelményét? Döntő szempont: fennáll-e határon átnyúló érdek az adott beszerzésnél, vagyis: Más tagállambeli ajánlattevő érdekeltsége valószínűsíthető-e? Ennek megítéléséhez az ajánlatkérő számos tényezőt figyelembe vehet: a piac/a beszerzés sajátosságait/egyedi körülményeit (nincsenek Kkv-k az adott piacon, pl.: gázbeszerzés) korábbi tapasztalatokat Más ajánlatkérők hasonló eljárásait

Kbt. 122/A. § - három ajánlattevős eljárás tárgyalás nélkül A korábbi szabályozáshoz hasonlóan, a módosítás lehetőséget biztosít arra, hogy az ajánlatkérő tárgyalás nélkül folytassa le az eljárást A nemzeti nyílt és a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás keveréke. Ajánlattételi határidő: 15 nap A felhívás és a dokumentáció módosításáról nem kell hirdetményt közzétenni (írásban tájékoztatni kell a felhívott gazdasági szereplőket) Kizárólag a felhívott gazd. szereplők tehetnek ajánlatot (ők mást is bevonhatnak), de közösen nem tehetnek ajánlatot

A végrehajtási rendeleteket érintő módosítások 46/2011. (III. 25 A végrehajtási rendeleteket érintő módosítások 46/2011. (III. 25.) Kormányrendelet 168/2004. (V. 25) Kormányrendelet 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelet

46/2011. Korm. rend. A rendelet módosítását több tényező indokolta: jogszabályváltozások: elsősorban a Kbt. és az Nvtv. ellenőrzési tapasztalatok adminisztrációs terhek csökkentése (mind a kötelezetti körbe tartozók, mind az NFM oldalán)

46/2011. Korm. rend. - főbb módosítások (1) személyi hatály: új meghatározás az Nvtv. módosítása miatt tárgyi hatály: új kivétel az ellenőrzés differenciálása 25/150 millió Ft felett közbeszerzések 25/150 millió Ft alatti közbeszerzések megrendelés KEF keretmegállapodásból verseny újranyitás KEF keretmegállapodásban

46/2011. Korm. rend. - főbb módosítások (2) hallgatási szabály bevezetése szigorúbb jogorvoslati szabályok teljesítésigazolások benyújtása új mellékletek, új előterjesztés formákkal nagyobb hangsúly az előkészítésen (piacfelmérés, becsült érték meghatározása)

46/2011. Korm. rend. - Személyi hatály (1) Személyi hatály 2013. július 1-jétől: a Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek és intézményeik, a Kormány közalapítványai, azok a többségi állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek, amelyekben az állam nevében az állami vagyonról szóló törvény szerint a tulajdonosi (részvényesi, tagsági, stb.) jogokat miniszteri rendelet, vagy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel kötött megbízási szerződés alapján központi költségvetési szerv vagy intézménye gyakorolja.

46/2011. Korm. rend. - Személyi hatály (2) Személyi hatály 2013. július 1-jétől nem tartoznak a Korm. rend hatálya alá: azok a többségi állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek, amelyekben a tulajdonosi jogokat törvény alapján gyakorolja központi költségvetési szerv vagy annak intézménye

168/2004. (V. 25.) Korm. rend. (1) A módosítás indokai: az uniós forrásból megvalósuló beszerzések gyorsítása inkoherenciák feloldása a közbeszerzési díj fizetésével kapcsolatos problémák kezelése Korábbi módosítás: lehetővé tette, hogy a keretmegállapodások 80%-os teljesülése esetén az önként csatlakozók beszerzési igényeit is befogadhassa a KEF

168/2004. (V. 25.) Korm. rend. (2) Főbb módosítások: a közbeszerzési díjat az intézmények fizetik (és nem az intézmények a szállító útján) a Korm. rendeletben foglalt bejelentési, igénybejelentési szabályok megsértése esetén az NFM az adatszolgáltatásért felelős személy(ek) fegyelmi és kártérítési felelősségre vonását kezdeményezheti a fegyelmi jogkör gyakorlójánál megszűnik a különbség a Kbt. szerinti keretmegállapodások, és a központi beszerző szervezet által kötött keretmegállapodások között + Kormányhatározat a KEF portálról: új KEF portál kialakítása szükséges a jelenlegi elavult portál helyett

92/2011. (XII. 30.) NFM rendelet A módosítás: formai pontosításokat tartalmaz, a hirdetményminta rendeletbe is bevezeti az új tárgyalás nélküli három ajánlattevős eljárást.

A kérdéseket és véleményeket az alábbi e-mail címekre várjuk: hat A kérdéseket és véleményeket az alábbi e-mail címekre várjuk: hat.kozbeszerzesi@nfm.gov.hu tunde.hajas@nfm.gov.hu

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!