1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az OH TÁMOP fejlesztései
Advertisements

Az államháztartási belső pénzügyi ellenőrzési rendszer fejlesztése
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
10 ÉVES AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS
Egynapos sebészetek Pest megyében
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
Szakfelügyelet a fizioterápiában
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Természettudományi kkk-k Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
OTH Egészségügyi Igazgatási Főosztály
A gyógyító megelőző intézmények és szolgálatok szakfelügyeletéről szóló 8/1993.(III.31.) NM rendelet módosítása Előkészítők: Dr. Bujdosó László Dr. Tímár.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
„ MEGYÉN INNEN… MEGYÉN TÚL…” A szakfelügyelet és a megyei intézmények együttműködése tapasztalatainak összegzése. KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS ORSZÁGOS.
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Egységes egészségügyi információrendszer
Családi napközi.
Gyógyszerügyi szervezéstan február 3. Dr. Zelkó Romána.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
Indikátorok a Magyar Egészségadattárban
Javaslat az ágazati információ-politika átalakítására Dr. Kincses Gyula mb. főigazgató MEDINFO.
Az OTH feladata közegészségügy (környezet- és település-, élelmezés- és táplálkozás-, munka-, sugáregészségügy és sugárbiológia, toxikológia), a járványügy.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
A Down szűrés klinikai audit tervezete, kivitelezése Szy Ildikó OEFI Ritka Betegségek Központ május 19.
Területi gyermekellátás szakfőorvosi beszámolója és aktuális kérdései Csecsemő- és gyermekgyógyász Szakfőorvosok Országos Értekezlete Budapest november.
Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ
A NEMZETKÖZI MUNKACSOPORT. PEDAGÓGIAI INTÉZETEK NEMZETKÖZI HÁLÓZATA PEDAGÓGIAI INTÉZETEK NEMZETKÖZI HÁLÓZATA VAS MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET, SZOMBATHELY.
Milyen a magyar egészségadatok minősége?
1 Milyen a magyar egészségadatok minősége VI. Egészséginformációs Fórum május Király Gyula / 8.
A Magyar Köztársaság kormánya. Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításról.
Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége Szövetségi Tanácsülés április 10. A Nemzeti Egészségügyi Programok és a Népegészségügyi Program.
Funkciói, feladatai és területei
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
Döntéselőkészítő tanulmányok Mihálffy Krisztina – KKK,Kerékpáros Infrastruktúra Fejlesztési Osztály.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
Minőségfejlesztés az ápolás szakfelügyeletben
Jelentési kötelezettségek a szakfelügyeleti rendszerben Izbéki Jánosné Egészségügyi Igazgatási és Koordinációs Föosztály.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
2. Az egészségközpontú gyógyítás programja
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
Muzeológiai szakfelügyelet
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Ahogy a szakfőorvos látja
Schmidtné Farkas Mária ZMK Egészségügyi Szakkönyvtár 1 Mit nyújt a Clinical Evidence?
Alkalmazott egészségügyi informatika
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Beszámoló január-december Bognár Lászlóné tagozatvezető.
Régi és új feladatok új megközelítésben, márciustól működik az OGYÉI Dr Pozsgay Csilla Főigazgató Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
A szakma és az egészségpolitika kapcsolata a nemzetközi gyakorlatban
Szakértés/szaktanácsadás módszertana
A szakfelügyelet helye az egészségügyi ellátás fejlesztésében
Együtt a változásokért
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi szakterületnek van felügyelete –A regionalitás megjelenítése elengedhetetlen –Az országos intézetek és a szakfelügyelők kapcsolatának pontosítása

2 Előzmények ESZCSM évi pilot projektje –Bizonyítékokon alapuló irányelv fejlesztés –Pre klinikai audit (népesség 15-18%-a) –A megyei szakfőorvosok részvétele a programban –Tapasztalatok összegzése –A klinikai audit módszertani irányelvének elkészítése

3 A szakfelügyelet kérdései Vizsgálandó dimenziók: –Struktúra –Feladat –Hatáskör –Finanszírozás

4 A szakfelügyelet feladatai Az ellátás minőségének szisztematikus ellenőrzése Feladatok ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételek. Az alkalmazott terápiás és diagnosztikus eljárások. Rendelkezésre álló források felhasználása.

5 A szakfelügyelet struktúrája Cél: a rendszer egységes módszertanának biztosítása Önálló szakfelügyelettel bíró szakmák Az országos metodikai intézetek kijelölése

6 Az Országos Egészségügyi Metodikai Központ lehetséges szervezeti formái 1.Az ÁNTSz részeként létrehozandó intézmény. 2.Önálló országos intézet. 3.Más országos intézetre (pl.: MEDINFO, stb.) telepített intézet. Javaslat: A metodikai központ észszerűen csak az ÁNTSz keretén belül képzelhető el, mert ez biztosítja a szakfelügyeleti rendszer és a szakmai-metodikai intézetek egységes működését.

7 ÁNTSz Szak- felügyeleti rendszer Országos Szakmai Intézetek Országos Szakmai Intézetek Metodikai Központja Klinikum: országos szakkórház, vagy egyetemi klinika

8 Mai (klinikai) „Országos Intézetek” Országos Gyógy-Intézet Országos Szakmai Intézet (Metodikai Központ) A megoldás elve

9 Az Országos Egészségügyi Metodikai Központ lehetséges feladatai A szakfelügyeleti rendszer működtetése. Az Országos Szakmai Intézetek jelentési és adatgyűjtési rendszerének szerkezeti meghatározása, az Országos Szakmai Intézetek és beszámoltatási rendszerének, adatgyűjtéseinek koordinálása, az Országos Szakmai Intézetek által gyűjtött adatok egybeszervezése, a jelentések értékelése, az Országos Szakmai Intézetek metodikai munkájának koordinálása, az Országos Szakmai Intézetek (és feladatainak) finanszírozása.

10 Az országos szakfelügyelő főorvos feladatai Szervezi a szakterületére vonatkozó klinikai auditokat –Standardok meghatározása –Az adatok összegyűjtése, elemzése –Javaslatokat tesz a változtatásra –Módszertani ismeretek képzése

11 Hatáskör és finanszírozás Hatáskör bővítés Többletforrás biztosítása

12 Költségvetési hálóterv