R29 Tőkebefektetések éves adatszolgáltatása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

CASH-FLOW kimutatások
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA HITELINTÉZETI ADATSZOLGÁLTATÁSOK június
A 43/2013. (XII. 29.) MNB rendelet, a pénz- és hitelpiaci szervezetek által a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti feladatai ellátása érdekében teljesítendő.
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Készítette: Matukovics Gábor,1 Honlap:
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Váll. ir. ktg-e: I. Értékesítés nettó árbevétele II.
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
Gazdálkodási ismeretek 11. osztály
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
1 Általános forgalmi adó január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
A cash flow kimutatás összeállítása és elemzése
MUNKA-TERMELÉKENYSÉG
TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK Vizsga Gyakorlati részjegy: –2 ZH –ZH pótlás: utolsó gyakorlat –Gyak UV: vizsgaidőszak első két hetében 2 időpont –Értékelés: az.
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
Vállalati pénzügyek.
Pénzügyi vállalkozások adatszolgáltatása
Némethné Székely Edina
Némethné Székely Edina
Némethné Székely Edina
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 21.
Elektronikus Adatbefogadó és Kommunikációs Rendszer
MKVK Konferencia Változások az IFRS-ben
Eredménykimutatás 8. feladat (479. o.)
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Az igénybevevői nyilvántartás
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
IV. Terjeszkedés.
2010. évi XCIV. törvény az egyes ágazatokat terhelő különadóról.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
A hitelintézeti beszámoló
A VÁLLALKOZÁSOK VAGYONA
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
Beszámoló készítés és a KGR űrlapok összefüggései
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
Számviteli törvényváltozások évi várható változások (1/4) USA $-ban könyvvezetés, USA $-ban könyvvezetés, ( vállalkozó döntését Számviteli Politikájában.
A Számvitelről szóló évi C. törvény módosításai Készítette: Szabó Gabriella.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Készítette: Szűcs Krisztina.
Pénzforgalmi elszámolás az általános forgalmi adóban.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
Számvitel S ZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól.
Feladatok. Sorold be a megfelelő mérlegcsoportba! MegnevezésABDF 1. Szállító 2. Vevő 3. Termelőgép 4. Eredménytartalék 5. Anyagok 6. Pénztár 7. Jegyzet.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Ellenőrzések számvitele. Ellenőrzés célja az általa képviselt érdekek alapján: - k ülső ellenőrzés (adóhatósági, hitelezők..) - belső ellenőrzés - önellenőrzés.
C_08.00 és C_10.00 táblák Magyar Nemzeti Bank Pintér Csilla
MIFIR adatszolgáltatás – Technikai információk
Az eredmény keletkezése, eredménykimutatás
SZÁMVITEL.
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
SZÁMVITEL.
Részvény és egyéb részesedés
SZÁMVITEL.
C_15.00 tábla Magyar Nemzeti Bank Pintér Csilla április 27.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
285 Eredmény 1000 Tulajdonos Eszköz Forrás 500 Bankhitel
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Dr. Kovács László főtitkár
Mikrogazdálkodói beszámoló magyar számviteli standard
Előadás témája: Eredménykimutatás fogalma, célja, szerkezete, formái
Pénzügyi jog 2. Számviteli alapok 2019.
Előadás másolata:

R29 Tőkebefektetések éves adatszolgáltatása Veitzné Kenyeres Erika Vezető statisztikai elemző veitznee@mnb.hu Magyar Nemzeti Bank 2010.06.03/2010.06.07

Témák R29 adatszolgáltatás tartalmának rövid összefoglalása értékhatárok táblák Ellenőrzési szempontok Ezekről is egy kicsit bővebb szöveg kéne nekem a noteba

R29 (Tőkebefektetések éves adatszolgáltatása) - értékhatárok Külföldi befektetővel rendelkeznek, és a külföldi befektetőre jutó összes saját tőke összege a tárgyév vagy a tárgyévet megelőző év mérlegforduló-napján eléri a 250 millió forintot, vagy kisebb, mint mínusz 250 millió forint, vagy a tárgyévi eredmény-kimutatásban a külföldi befektetőre jutó összes osztalék összege eléri a 250 millió forintot, vagy egy vagy több külföldi vállalkozás jegyzett tőkéjében legalább 10%-os részesedéssel vagy külföldi fiókteleppel rendelkeznek, és ezen részesedések együttes értéke vagy a külföldi fióktelepnek átadott vagyon értéke a tárgyév vagy a tárgyévet megelőző év mérlegforduló-napján eléri a 10 millió forintot.

R29 Tőkebefektetések éves adatszolgáltatása - táblák TRE regiszter célú adatokat tartalmaz - mindig ki kell tölteni TEA1-TEA5 táblákat akkor kell kitölteni, ha tárgyidőszak elején vagy végén volt közvetlen tőkebefektetője az adatszolgáltatónak TEL táblát akkor kell kitölteni, ha a cégnek tárgyidőszak elején vagy végén volt külföldi közvetlen tőkebefektetése, fiókvállalata. TEI tábla – külföldi ingatlantulajdonról kérünk adatokat Az adatokat ezerben kell megadni!!! Ezekről is egy kicsit bővebb szöveg kéne nekem a noteba

TRE tábla: Az adatszolgáltató egyes, regiszter célú adatai 01. sor: mérlegforduló nap – a tárgyévben lezárult üzleti évről kell jelenteni 04. sor: Igaz-e, hogy egy nem rezidens befektető tulajdoni hányada sem éri el a 10%-ot? Akkor igen=1, ha nincs 10%-ot elérő külföldi befektetője. 05. sor: külföldi közetlen tőkebefektetések száma fiókvállalattal együtt

TEA1-TEA5 táblák TEA1 A külföldi közvetlen tőkebefektető részesedésére és vele kapcsolatos kereszttulajdonlásra vonatkozó adatok A részesedést 2 tizedes pontossággal, ponttal elválasztva kell megadni. TEA2-TEA3 Mérleg és eredmény beszámoló adatok Az adatszolgáltató könyvvezetésének devizanemében (TRE/02 sor) kell megadni az adatokat Havi és negyedéves adatszolgáltatók esetén a külföldi befektetőkre jutó megszavazott osztalékot jelenteni kell az R02/R12 TB08 táblában is. TEA4 Az adatszolgáltató eredmény kimutatásából a normál üzletmenethez szorosan nem kapcsolódó tételek Amennyiben a cég rendelkezik a könyvvezetési devizanemtől eltérő devizanemben fennálló követeléssel/kötelezettséggel, legalább a 13. sorban jelentenie kell adatot.

TEL tábla: Külföldi közvetlen tőkebefektetés, külföldi fióktelep, vagy külföldi, közvetett tulajdonosi (részesedési) viszonyban álló tőkebefektetés jelentésköteles adatai 02. sor (külföldi vállalkozás könyvvezetésének a devizaneme), és a 03. sor (mérlegforduló nap) kitöltése kötelező 04-08 sor: részesedésre vonatkozó adatok - csak leányvállalatokra kell kitölteni 10-11 sor: csak külföldi közvetett tulajdonlás esetén kell kitölteni (E) 13-24 sor: mérleg és eredmény kimutatás adatok - Fióktelepre tilos kitölteni 26-27. sor: fióktelepek esetén kell csak kitölteni 29-46 sor: minden esetben kitöltendő 49-59 vagy 61-71 sor: kitöltése függ a külföldi partner TEAOR kódjától, de valamelyik blokkot ki kell tölteni.

TEL tábla (folytatás) Részesedés mértékét itt is 2 tizedes pontossággal, ponttal elválasztva kell megadni 06. sor: részesedés állománya a saját könyvekben – adatszolgáltató könyvvezetésének devizanemében (TRE/02) kell kitölteni Jóváhagyott osztalék: A magyar számviteli törvény logikája szerint: a tárgyévet követően a tárgyév vagy megelőző évek eredménye terhére megszavazott osztalék. Havi és negyedéves jelentők esetén a megszavazott osztalékot a megszavazás időszakában a R02/R12 TB07 táblában is fel kell tüntetni Amennyiben a külföldi érdekeltség rendelkezik a könyvvezetési devizanemtől eltérő devizanemben fennálló követeléssel/ kötelezettséggel, legalább a 41. sorban jelentenie kell adatot.

Ellenőrzések EBEAD-ra kihelyezett ellenőrzések (hiba esetén az adatszolgáltatás nem küldhető be) START-ban végrehajtott ellenőrzések (szabály nem teljesülése esetén az adatszolgáltatást befogadja a START, de hibás lesz – beküldés után a hibalista megnézése!) Ellenőrzési szempontok a honlapon: www.mnb.hu// Főoldal / Statisztika / Adatszolgáltatás / Kapcsolódó előírások, technikai segédletek/5. Az adatszolgáltatások összefüggései, egyedi ellenőrzési szempontjai/Táblaképek, Startszabályok.zip /R29  Ezekről is egy kicsit bővebb szöveg kéne nekem a noteba

Néhány ellenőrzési szempont TEA2 táblában a mérleg szerinti eredménynek egyeznie kell a TEA3 táblából számított mérleg szerinti eredménnyel (adózott eredmény+eredménytartalék igénybevétele osztalék fizetésre-jóváhagyott osztalék) – EBEAD-ra kihelyezett szabály Nyitó – előző időszaki záró ellenőrzése – ha a beküldött adatokhoz képest változtak a 2008. év végi záró állományok az R29-et módosítani kell – START ellenőrzés Ezekről is egy kicsit bővebb szöveg kéne nekem a noteba

Néhány ellenőrzési szempont (2) Állomány változás – forgalom ellenőrzés Külföldi befektető esetén: havi és negyedéves jelentőknél a külföldi befektetőre jutó jegyzett tőke változása = az R02/R12 TB01táblájában nem JTNE kódon jelentett forgalmak összegével Ha a tőketartalék is változott, akkor azt JTNE kódon kell jelenteni! Külföldi leányvállalat esetén: havi és negyedéves jelentőknél az adatszolgáltatóra jutó jegyzett tőke változása = az R02/R12 TB03 nem JTNE, és CASH kódon jelenteni kell forgalmak összegével Külföldi fiókvállalat esetén: külföldi fiókteleppel szemben fennálló nettó követelés állomány (TEL/26. sor) változása = Fióktelepnél keletkezett eredmény (TEL/27. sor)+ R02/R12 TB03 táblájában CASH kódon jelentett forgalmak

Néhány ellenőrzési szempont (3) TEL tábla 49-59, illetve 61-71 sorának ellenőrzése Ha pénzügyi tevékenységet végez a külföldi érdekeltség (R01-ben megadott fő gazdasági tevékenység TEÁOR’03 kódja >=6511 és <=6720 ) → 61-71 sort kell kitölteni Ha nem pénzügyi tevékenységet végez → 49-59 sort kell kitölteni Ha nem ismertek az adatok: beküldhető az adatszolgáltatás, de később pótolni kell a hiányzó adatokat.