Vilmos, a kis futóbicikli

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2012-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
Advertisements

NAGYBÖJTI TÖRTÉNET.
Egy fényképész álma, zene és a tudás néhány gyöngyszeme.
Élménybeszámoló június 15-én kezdetét vette az osztálykirándulásunk. Még alig szálltunk fel a vonatra, de már korgott is a gyomrunk. Elővettük.
Szülői elégedettség mérés eredménye
Kis csoport szeptember
A M E R C É D E S.
Szeretteim! Nemsokára elérkezik a születésnapom. Nagyon sok ember vásárol ilyenkor és készülnek már külön erre az alkalomra szóló rádió- és TV-műsorok,
Disney Csatorna. 2 ›A Disney Channel Worldwide a világ gyermekcsatornáinak legsikeresebb portfoliója; a gyermekek fejlődését elősegítő, 98 családi csatornájával,
Interaktív óvodai és iskolai fogmo-show
József Attila: Téli éjszaka
Angyal, vidd meg a hírt az égből, Mindig új élet lesz a vérből.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
A művészetek születése Bevezetés az irodalomtörténetbe I.
Lázári község négy kisiskolás focicsapata rúgta a bőrt május 20.-án a nagypeleskei iskola udvarán.
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
dalát csöndjét, És lásd a világod
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Őszi képek – és a sikló…  Lapozáshoz majd kattints…
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Az értékrend szerepe egy szilágysági falu magyar lakosainak migrációs stratégiáiban Készítette: Keresztury Ágnes Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális.
Nyitnikék Óvoda 3533 Miskolc, Andrássy út 53/a /fax: 46/
Drága Édesanyámnak, kit a világon
Curriculum Vitae. Már megszületésem előtt nyilvánvaló volt, hogy különleges leszek.
Napra Valentin.
Megmagyarázhatatlan parajelenségek (amit nem láttál attól még létezhet)
Ez a kislány Tippi Degre jelenleg majdnem 20 éves és Franciaországban, Párizsban él. Afrikában, Namibiában született 1990-ben és ott élt a szüleivel akik.
Lehet, hogy megöregedtünk? Egyik nap azt vettem észre, hogy a papát már csak én díjazom.
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Pillangó.
ÁRVA BÚS ÉJSZAKÁN (Are You Lonesome Tonight)
A háromszög Napoleon- háromszögei
Elég.
JÓ REGGELT !.
Albert István Téri Napovi Kisvaszar
Michal Snunit A lélekmadár
Egy hűvös reggelen a washingtoni metró egyik állomásán megállt egy ifjú és hegedülni kezdett. 45 perc alatt 6 szerzeményt játszott, mindet Bachtól. Becslések.
1. osztályos példa Bubernik Eszter
"Az Úr félelmében járva" Apcsel 9:31 Jon Palmer. Az Úr félelmében járva Az egyháznak tehát egész Júdeában, Galileában és Samáriában békessége volt: eközben.
Merre tovább? Előre gondolkodás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 6. Nevelőszülői módszertan.
A tiszavirágzás „”Az apró kérész mindössze egyetlen napig él. Egyetlen napig. Mégsem sajnáljuk érte, hiszen ezen a napon csak annak él, amit szeret. Szárnyra.
Avagy mitől magyar a magyar
ÁLMODJ Kapcsold be a hangszórót és dőlj hátra! Ne klikkelj! 
All we love, we left behind
Noémi érkezése Megszülettem én láttam meg a világot. A nevem Gáspár Noémi 3 kg és 53 cm voltam a születésemkor. Pontosan este perckor.
Volt egyszer egy sziget,ahol emberi érzések éltek:
Der Ű s ébredést kívánok! A pesti férj táviratot kap a felesége vidéken élő családjától: - Anyósod nagyon beteg. Stop. Az orvosok feladták. Stop. A férj.
A VILÁG HÉT CSODÁJA.
1. Anya – gyermek kapcsolat
INNET Az interaktív térkép Duray Zsuzsa. Mi is az interaktív térkép? Olyan kép- és hangzóanyagokat, feladatokat tartalmazó felület, amely bemutatja a.
Bölcsességek, aforizmák
Más lettem? Más lettem. Polgár Fanni
Önmenedzselés Előadó: Selmeci József Csongor. Változó külső és belső világunk A körülöttünk folyó változások egyik legfontosabbika az, hogy megnőtt a.
Szoptatás a baba szemszögéből
Most: augusztus 29.van A pontos id ő : 08:48 Automatikus diaváltás A hangszórókat kérem bekapcsolni
Kaszás Attila:{A Padlás}Fényév Távolság
Megújul a szívünk, megáldja életünk Ő, aki él. Alleluja!
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Összeállította: Szabó Ervin Nagy Krisztina-Stefánia László Karola-Edit.
Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása Társadalmi Megújulás Operatív Program „Fény vagy Te is ragyogj hát” TÁMOP /
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
A pedagógiai gyakorlatot támogató kutatások, vizsgálatok.
HELP Határtalan Egészségnevelés Lehetőségei Program
Kulcs a kezünkben egyéni utak a zavartalan iskolakezdéshez Szabó Erika-tanító Páduai Szent Antal Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Kabar utcai óvoda vasgyár.
Előadás másolata:

Vilmos, a kis futóbicikli A pályázat címe: Vilmos, a kis futóbicikli Mezőkeresztesi Harmatcsepp Óvoda 3441 Mezőkeresztes, József Attila út 3.

Óvodánk Mezőkeresztesen, egy dél-borsodi kisvárosban található, a Bükk hegység és az Alföld találkozásánál. Három gyermekcsoportban összesen 85 kisgyermek neveléséről, mindennapi életének megszervezéséről, gondoskodunk. Helyi Pedagógiai Programunkban a környezeti- és egészségnevelés kap kiemelt szerepet. Azért is örültünk ennek a pályázati lehetőségnek, mert a változatos mozgást, a testi, értelmi, érzelmi fejlődés, és az egészséges életvitel alapjának tekintjük. A kerékpározás népszerűsítésével, pedig a környezettudatosságot erősíthetjük meg a gyermekekben és szüleikben egyaránt. A gyermekjátékok, fejlesztő eszközök kiválasztásánál a biztonság mellett ezt a két szempontot mindig nagyon lényegesnek tartjuk. A szülőktől gyakran halljuk, és mi is megtapasztaltuk, hogy nem olyan egyszerű dolog a biciklizést megtanítani. Mivel ez az időszak a kisóvodás korra jellemző, így a futóbicikli az önfeledt játék lehetőség, a mozgásfejlődés elősegítése mellett, a kerékpározás megtanulásának fontos eszköze lehet óvodánkban is. Pályázatunkban óvodásaink és egy óvónőjelölt anyuka, jelenleg dajka néni, arról fantáziáltak, hogy vajon miről álmodhat a játéktárolóban „Vilmos” a kis futóbicikli. A történet megszületése után a nagycsoportosok az óvó nénikkel lázas rajzolásba kezdtek, ezek közül a gyerekeknek leginkább tetsző 6 illusztrációt illesztettük a meséhez. A pályázatban összesen résztvevő óvodások száma 27 fő.

A kis futóbicikli álma

Vilmos, a kicsi óvodai futóbicikli, egy szép napsütötte délelőttön a játékraktárban pihent. Azaz pihent volna, ha éppen nem azon gondolkodik, milyen lehet a világ az óvoda kapuin kívül.

Vilmos sokat játszott a gyerekekkel, szerette a zsibongást, ami az óvoda udvarán van, de most mégis valami másra vágyott. S ahogy ezen tűnődött, pillái elnehezültek, és elringatta az álom.

A kis futóbicikli egy ismeretlen tájon találta magát A kis futóbicikli egy ismeretlen tájon találta magát. Érdekes volt, mintha az ég és a föld egybefolyt volna, s az illatok is mások voltak, mint otthon. Mivel Vilmos kíváncsi teremtés volt, közelebb ment a kékséghez, először a kerekét érintette hozzá, megborzongott: egy kicsit hideg volt. A kis futóbicikli nem hátrált, tovább gurult és egy gyönyörű, ám különleges világban találta magát.

Ahogy szétnézett, észrevette, hogy körülötte apró sokszínű, szürke, barna szárnyú „madarak” repkednek, volt köztük egy lovacskára emlékeztető is. Vilmos, a kis futóbicikli, nem ismerte ezt a világot, csodálattal nézett körül, de egy idő után megtorpant. Szép ez a hely, de nem olyan, mint az óvoda. Itt túl nagy a csend. S hiányozni kezdett a gyerekek hangja, éneke, a száguldás, a játék az udvaron.

Ekkor mintha hallott volna valamit - gyerekek várjatok, amíg kinyitom a játékraktár ajtaját - hangzott. Aztán kitt-katt, s egy nagy nyikorgás, majd hirtelen fény, és kíváncsi gyermekarcok. A kis futóbicikli álmosan nyitogatta a szemét – haza értem - gondolta.

Hiába volt olyan szép az álma, neki mégis csak ez az otthona Hiába volt olyan szép az álma, neki mégis csak ez az otthona. Szívesebben játszik a gyerekekkel, tanítgatja őket biciklizni, közlekedni, s örömmel gurult Péterkével az óvoda udvarán.