Dr. Izsó István Zalakaros, május 17.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Puskásné Tóth Katalin mb. munkavédelmi igazgatóhelyettes
AKTUÁLIS FELADATOK A TANÜGYIGAZGATÁSBAN
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
Tűzvédelem a kereskedelemben
10. Tétel.
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
DE Tűz- és Munkavédelmi megbízottak továbbképzése 2008.
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK ÉVI TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében.
Munkáltatók és munkavállalók kötelességei
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
ÜZEMBENTARTÓI BALESETVIZSGÁLAT első tapasztalatok
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Átalakítások körében mértékében – Vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok előadó: Csuba Bendegúz tű. ezredes II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
17. tétel.
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
MUNKAESZKÖZÖK IDŐSZAKOS ELLENŐRZŐ FELÜLVIZSGÁLATAINAK ELJÁRÁSI RENDJE
Munkahelyi egészség és biztonság
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
Bányászat és Geotermia Konferencia Eger, november Dr. Izsó István.
MÁV ZRT. VEZÉRIGAZGATÓSÁG EBKO MUNKABIZTONSÁGI CSOPORT
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Önálló (de lehet a szakszervezet jelöltje, tisztségviselője)
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
Aktuális jogszabályváltozások a szénhidrogén kutatás és termelés vonatkozásában Utasiné dr. Győri Andrea Közigazgatási tanácsadó Utasiné dr. Győri Andrea.
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
Munkaszervezési ismeretek
BME.-KJK. MTK TANTÁRGY MEGNEVEZÉSE: LÉTESÍTÉS ÉS LÉTESÍTMÉNYEK MUNKABIZTONSÁGI KÖVETELMÉNYEI I. FÉLÉV 2014.
„Jogszerű? Legyen!- JOGSEGÉLY+ Mini Szakmai Konferencia”
A kémiai biztonságról közérthetően
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
„BIG JUNE” Hogyan készülünk fel a évi nagyjavításra?
Építési jog 2015.március 6. Készítette: Dr. Pintér Szilvia
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések Munkavédelmi és Katasztrófavédelmi (ADR) Konferencia a Zala Megyei.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
MUNKAVÉDELEMI ELŐÍRÁSOK BETARTÁSA A KÖZFOGLALKOZTATÁSBAN.
A munkáltató munkavédelmi kötelezettségei Összeállította: Dr. Váró György.
Felkészülés a munkavédelmi ellenőrzésekre Összeállította: Szabó Béla munkavédelmi referens Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály.
A közfoglalkoztatás munkavédelmi szabályai Viktor Veronika Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv március.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
Tűzvédelmi Szabályzat
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Elektromos kéziszerszámok, kisgépek érintésvédelmi ellenőrzése
Földmunkagépek emelőgép üzemmódban
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Előadás másolata:

Dr. Izsó István Zalakaros, 2012. május 17. Munkavédelmi ellenőrzések tapasztalatai a Miskolci Bányakapitányság illetékességi területén Dr. Izsó István Zalakaros, 2012. május 17.

Az ellenőrzési tematika Biztonsági és egészségügyi dokumentum A munkavédelmi kockázatértékelés Az üzemi utasítás(ok) Az ellenőrzés és felügyelet rendje Munkaeszközök és használatuk biztonsága Létesítmények, gépek, berendezések biztonsága Felelősségi kérdések

Jogszabályváltozás - KBBSz Megjelent a külszíni bányászati tevékenységek Biztonsági Szabályzata [43/2011. (VIII. 18.) NFM rendelet – KBBSz] , amely 2011. szeptember 18-tól hatályos. A jogszabály tartalmilag is bővült: a bányászati úszó berendezések felügyelete átkerült a bányafelügyelet hatáskörébe. További lényeges elem, hogy a korábban alkalmazott sokféle utasítás (karbantartási, műveleti, használati, stb.) helyett egységesen „üzemi utasítás”-t vezetett be, amelyet 2011. novemberétől kell alkalmazni.

Biztonsági és egészségügyi dokumentum ÁBSz .3. § A munkáltatónak el kell készítenie és naprakész állapotban kell tartania a biztonsági és egészségügyi doku-mentumot. Ebben a munkáltatónak igazolnia kell, hogy a) meghatározásra és kiértékelésre kerültek a munkavállalókat a munkaterületen fenyegető veszélyforrások, b) megfelelő intézkedéseket hoztak e rendelet előírásainak teljesítésére, c) a munkaterület és a berendezések kialakítása, használata és karbantartása biztonságos. A dokumentumnak a munkavégzésre vonatkozó utasításait a munka megkezdése előtt kell elkészíteni, és azt felül kell vizsgálni, ha a munkaterületet jelentősen megváltoztatják, bővítik vagy átalakítják.

Bányavállalkozó felelőssége 1. Bt. 28. § (1) A bányavállalkozó köteles a bányatörvény és az ennek alapján kiadott műszaki-, technológiai biztonsági rendelkezések előírásait megtartani, végrehajtásukról gondoskodni. Bt-Vhr. 16. § (1) A bányavállalkozó köteles gondoskodni arról, hogy a tevékenység során alkalmazott gépek, berendezések, anyagok és létesítmények szerelésére, üzemeltetésére, az anyagmozgatásra, az üzemi rakodásra és szállításra üzemi utasítások (kezelési, technológiai, karbantartási, egészségvédelmi stb.) rendelkezésre álljanak.

Bányavállalkozó felelőssége 2. Bt. 34. § (3) A bányavállalkozó köteles gondoskodni arról, hogy a személyek, a környezet és a vagyon védelmére kidolgozott üzemi szabályzatok a dolgozók rendelkezé-sére álljanak, továbbá a biztonsági előírások megtartásának ellenőrzéséről és a tevékenység felügyeletéről. Bt-Vhr. 16. § (2) Azt a munkát, amely üzemi utasítás alapján végezhető csak akkor szabad megkezdeni, ha annak rendelkezéseiről az érintett dolgozókat kioktatták, és erről a munkát elrendelő személy a munka megkezdése előtt meggyőződött.

Kockázatértékelés – Ki készítse? A kockázatértékelés elvégzése munkabiztonsági és munka-egészségügyi szaktevékenységnek minősül (Mvt. 54.§ (2) bek.). A munkáltató a munkabiztonsági szaktevékeny-ségnek minősített feladatokat csak külön jogszabályban meghatározott munkavédelmi – a bányászat területén bányászati –, a munka-egészségügyi szaktevékenységnek minősített feladatokat pedig munkaegészségügyi … szakképesítéssel rendelkező személlyel végeztetheti (Mvt. 8.§).

Kockázatértékelés követelményei Mvt. 54.§ (2)67 A munkáltatónak rendelkeznie kell kockázat-értékeléssel, amelyben köteles minőségileg, illetve szükség esetén mennyiségileg értékelni a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatokat, különös tekintettel az alkalmazott munkaeszközökre, veszélyes anyagokra és keverékekre, a munkavállalókat érő terhelésekre, valamint a munkahelyek kialakítására. Mvt. 54.§ (3) A munkáltató a kockázatértékelést, a kockázatkezelést és a megelőző intézkedések meghatározását a tevékenység megkezdése előtt, azt követően indokolt esetben, de legalább 3 évente köteles elvégezni.

KBBSZ – üzemi utasítás 1. A rendelet 11. § (1) bekezdése sorolja fel, mely tevékenységet kell üzemi utasításban szabályozni, így pl.: a) a jövesztési, hányóképzési és készlettér-kialakítási tevékenységet, b) a bányászati úszó berendezés teljes üzemét és ellenőrzését, c) az a) és b) pont alá nem tartozó gépek és berendezések üzemeltetését és ellenőrzését, d) a tűz- és robbanásveszélyes, a sugárzó, a maró vagy mérgező hatású anyagok kezelését, tárolását és szállítását, e) a gázpalackok kezelését, tárolását és szállítását, f) a bunkerben történő munkavégzést és az ott tárolt anyag ellenőrzését, g) a bányaüzem villamos berendezései és gépei ellenőrzésének gyakoriságát, h) a bányafal és a munkaszintek kialakítását, i) a vízbeesés és elmerülés veszélyével járó munkafolyamatokat, j) a biztonsági övezetek mértékét, és k) a műszaki felügyeleti tevékenységet.

KBBSZ – üzemi utasítás 2. 4.§ (3) Üzemi utasításban kell a biztonsági övezet mértékét meghatározni, 7. § (1) a bányászati, gépészeti és villamos tevékenységek, továbbá a létesítmények, gépek és berendezések műszaki felügyeletét és ellenőrzési kötelezettségét 12.§ (3) A bányafal megengedett legnagyobb magasságát és dőlésszögét, a munkaszintek megengedett legkisebb szélességét 14.§ (2) Gépi jövesztés és rakodás esetén - a jövesztés és a rakodás időszakában - a bányafal vagy a készlet alávájása az üzemi utasításban meghatározott mértékben és feltételek mellett lehetséges.

KBBSZ – üzemi utasítás 3. 16.§ (2) a meddőhányó megengedhető legnagyobb szintmagasságát, rézsűjének dőlésszögét 24.§ (2) A bányászati úszó berendezésen üzemi utasításban meghatározott számú vészleállítót kell felszerelni 25.§ (4) Azoknál a munkafolyamatoknál ahol a vízbeesés és elmerülés veszélye fennáll, a mentőmellény viselése kötelező. E munkafolyamatokat üzemi utasításban kell meghatározni. 28.§ (2) A bányászati úszó berendezésen végzett karbantartási és átalakítási munkákat üzemi utasításban meghatározott karbantartási terv szerint kell végezni. 28.§ (4) A bányászati úszó berendezés ellenőrzésének módját és esedékességét üzemi utasításban kell szabályozni.

A munkavégzés ÁBSz. 1.1.3. Ha a munkavállaló a munkahelyen egyedül végez munkát, megfelelő felügyeletéről kell gondoskodni, vagy kommunikációs lehetőséget kell számára biztosítani. Mvt. 51.§ (4) Ha valamely munkát egyidejűleg két vagy több munkavállaló végez, a biztonságos munkavégzés érdekében az egyik munkavállalót meg kell bízni a munka irányításával, és ezt a többiek tudomására kell hozni. Mvt. 40. § (2) Olyan munkahelyen, ahol különböző munkáltatók alkalmazásában álló munkavállalókat egyidejűleg foglalkoztatnak, a munkavégzést úgy kell összehangolni, hogy az az ott dolgozókra és a munkavégzés hatókörében tartózkodókra veszélyt ne jelentsen.

Munkahelyi ellenőrzés, felügyelet, felelős személy ÁBSz. 1.3. A munkavállalónak a végzett összes tevékenység során a munkáltató által vagy nevében kijelölt és intézkedésre jogosult olyan személy felügyelete alatt kell állnia, aki rendelkezik a feladat ellátásához szükséges szakképesítéssel és gyakorlattal. Ha azt a biztonsági és egészségügyi dokumentum megköveteli, műszakonként legalább egy alkalommal felügyeleti személy köteles a telepített munkahelyeket ellenőrizni. ÁBSz. 1.2. Minden telepített munkaterületért mindenkor egy olyan személy felelős, akit a munkaadó nevezett ki, és aki rendelkezik e feladat ellátásához szükséges szakképesítéssel és gyakorlattal. KBBSz. 9. § (1) A bányaüzemet - ha kitermelési vagy azt szolgáló tevékenységet végeznek - naponta bányászati felügyeleti személynek kell ellenőriznie.

Tanulságok: Biztonsági és egészségügyi dok. Több mint 10 éve hatályos előírás (4/2001. (II. 23.) GM rendelet ) mégis van olyan bányaüzem, ahol a) nem tudják, hogy melyek a dokumentum főbb tartalmi követelményei; b) 2001-ben elkészítették, azóta nem aktualizálták; c) nem képez egységes dokumentációt; d) alapvető kérdésekben hiányos. Nem elég elkészíttetni, a bányavállalkozó (munkáltató) nyilatkozata nélkül nem teljes!

Tanulságok 2. A bányaüzem felelős műszaki vezetőjének is felelőssége, hogy a b. e. dokumentum naprakész legyen. Sok esetben a felelős műszaki vezető nem ismeri a kockázatértékelést. A kockázatértékelés szükséges felülvizsgálata elmarad. Jogszabályismeret hiányosságai – felelősség elhárítás – egymásra mutogatás (bányavállalkozó - felelős műszaki vezető – dokumentum készítője – MŰT tervező). Üzemi utasítás felülvizsgálatok elmaradtak. Felügyeleti személyek felkészítése hiányos = ellenőrzések hiányosságai. Oktatási tematikák nem követik a jogszabály-változásokat. Súlyos események bejelentésének szabályozása hiányos.

Köszönöm a figyelmet!