Megyeri Úti Általános Iskola tanulóinak gyűjtőmunkája alapján

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
5.3. GYALULÁS, VÉSÉS külső alakzatokhoz belső alakzatokhoz Gyalulás
Advertisements

Hosszú útra indultunk…
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
Az olvasástanítás módszere:
M UNKAVÉGZÉS A XXI. SZÁZADBAN. A 21. században lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat nem a munkahelyen, hanem otthon végezzük el. Ezt röviden távmunkának.
Munkaterek határolása
Mit csinálsz a szobádban
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Élet a falusi közösségben
Készítette: Balázs Attila BAAPAHP.PTE.  A megszólításban a férfiak neve elé tett Herr szóval történik.  (Régebben használatos volt még a „führer” megszólítás.
A lakás textíliái Szőttesek, hímzések.
Az Ócsai Tájház.
KÓRÓGYI HAGYOMÁNYOK ÉS SZOKÁSOK
ARCHAEOVI – ŐSÖDE AVAGY… Pitypangos Óvoda Óvárosi Tagóvodája „Matrica” Múzeum és Régészeti Park.
LÉGNEMŰ HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
Metszetek.
Zrínyi Ilona Általános Iskola
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Galacz Adri
Nemzetiségi hagyományok:Húsvéti népszokások Témahét.
falazat, tetőszerkezet
Nagy Ádám 9.G. Az egyszerű gépek.
A falu közössége Közös munkaalkalmak.
A kender feldolgozása.
A játék.
Egymáson gördülő kemény golyók
Webdesign I - Oldaltervezés alapelvek. I. Tartalom-elhelyezés az oldalon ALAPELVEK 1.Mindig értékes és érdekes tartalom jelenjen meg az oldalon! 2.A tartalom.
Magyar Néptánc Története
MECHANIKA STATIKA MEREV TESTEK STATIKÁJA EGYSZERŰ TARTÓK.
CSIPKEVERÉS ABÁDSZALÓK, 2009
2. előadás GÉPRAJZ, GÉPELEMEK I..
LEPÁRLÁS (DESZTILLÁCIÓ) Alapfogalmak
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Szabadrúgások.
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyA játéktér felületének simának, egyenletesnek kell lennie, érdes felület nem.
A Helytelen Testtartás
Igen. Igen Valóra válik a régi álom, Te leszel a hűséges párom Valóra válik a régi álom, Te leszel a hűséges párom. Mondj igent és tedd rá életed,
Szövés,Fonás.
神道 Sintó, a szellemek útja.
Tájékozódás az égen Az éggömb: Forgása:
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
Túl az első lépéseken... II. Múzeumandragógiai konferencia Budapest október 17. (TÁMOP /B) -- Bodolai Mária Speciális csoportok a Damjanich.
A „diszes” problémák korai jelei
1 Csodaszarvas Tájpark. 2 Miért éppen Csodaszarvas Tájpark ? A csodaszarvas az újjászületés és a megújulás, a Nap jelképe és Krisztus szimbóluma. Történt.
A vályogházakról Mészáros Judit 9.A.
Még kicsi ovis voltam amikor az óvónénikkel részt vettünk a szüreti felvonuláson. A nővérem már akkor a néptánc csoport tagja volt és természetesen.
A magyarság eredete és vándorlása
Anyagvizsgálat - mérés
Mit látsz? Fiatal lány vagy öregasszony?.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Meghívást kaptunk az oroszlányi Hölgy Klubtól nőnap alkalmából március 07-re.
A lakás textíliái Szőttesek, hímzések © Németh György.
13. szabály Szabadrúgások
Az Ingaóra Kecskeméti Bence 12.c.
Hagyományok, népművészet Magyarországon
Különféle mozgások dinamikai feltétele
Munka, energia teljesítmény.
Anyagismeret KÖTÖTT KELMÉK I. Készítette: Csépes Beatrix.
Anyagismeret tantárgy
Anyagismeret tantárgy
Tanórai szokásaim 5/14.
ÁRUFORGALMAZÁS A RUHÁZATI CIKKEK ÉS VEGYESIPARCIKKEK FORGALMAZÁSA, ALAPANYAGOK SZERINTI CSOPORTOSÍTÁSA.
Szakkollégium fejlesztése a művészeti nevelés és a fenntarthatóság pedagógiája szolgálatában Hagyományaink megjelenítése komplex művészeti nevelésben Várszeginé.
A LEGFONTOSABB NYERSANYAG, A FELHASZNÁLT ANYAGOK FELÉT TESZI KI
Kézművesség Mesterek és művészek
VMR.cool 2009 – Felmérés az internetező fiatalokról
Egyéb növényi eredetű szálak
Készítette: Lőke Eszter, Váczy Dorottya
Csuklós munkadarab-befogó készülék koncepcionális tervezése
Köteles játékfüzér Készítette: Kunné Darók Anikó.
Előadás másolata:

Megyeri Úti Általános Iskola tanulóinak gyűjtőmunkája alapján FONÓ Megyeri Úti Általános Iskola tanulóinak gyűjtőmunkája alapján

A fonó -szövő mesterségről „A fonás és a szövés az emberiség egyik legrégibb technikai gyakorlata. Bátky Zsigmond nagy néprajztudósunk így ír : A kendermunka tisztára asszonyi elfoglaltság, mégpedig elejétől végig jobbára társas foglalkozás, úgyszólván minden mozzanata ősrégi hagyományokon alapszik, tüzetesebb megismerése tehát már csak ezért is egyik legfontosabb feladatunk."

Fonó: a háziiparban a fonalkészítés társas színhelye A nők a fonást, a tollfosztást a tengeri hántást a csuhé baba készítést és a többi társas munkát a FONÓban összegyűlve végezték. Munka közben beszélgettek, énekeltek. S ha legények is bekéredzkedtek, akkor tréfálkoztak, táncra perdültek. A fonó alkalmas hely volt a mesék, mondák, anekdoták, találós kérdések előadására, meghallgatására.

Ezekkel az eszközökkel aratták le a legények a fonáshoz szükséges szálasanyagokat: a pamutot, a gyapjút, a lent és a kendert.

A feldolgozandó szálasanyag általában bálákban, összepréselt állapotban érkezik a fonodába. Az első művelet a bálabontás, azaz az összetömörített szálhalmaz fellazítása, az összetapadt csomók felbontása és egyidejűleg a szálak közé keveredett szilárd szennyezőanyagok eltávolítása. Ezt bontó- és verőgépekkel végzik. Ugyanitt végzik el – ha szükséges – a különböző nyersanyagok meghatározott súlyarányú keverését is.

Fonásnak nevezzük az egymás mellett egyenletesen és párhuzamosan elrendezett elemi szálak megsodrását, "elcsavarását". A fonás célja, a tetszőleges hosszúságú és vastagságú fonal készítése elemi szálak összesodrása útján. A szálak a sodrás következtében összeszorulnak, s a súrlódó erők összetartják őket. A fonal a szövött, kötött, hurkolt textíliák alapanyaga, amit a szálaanyagok összesodrásával, azaz fonással készítenek évezredek óta.

A fonás-szövés eszközei tiloló gereben rokka

A tilolót a kender törésére használták.

A gereben A gereben a len tilolásáshoz használatos eszköz, mely egy sík lapra erősített igen sok, felfelé álló fogat, tüskét tartalmaz, melyen a lent áthúzva annak szálai kiegyenesednek. A lenvászon elkészítésének egyik sarkalatos pontja a len tilolása a gerebenen.

Rokka A rokka lábbal hajtott, kézi fonáshoz használt eszköz. A fonókerék csak lágy sodratú anyagok fonására alkalmas. A kemény illetve merev fonalak fonását rokkán végezték. A rokkán a munkavégzés már folyamatos.

Szövés Az a művelet, amellyel az egymásra merőleges irányban haladó fonálrendszerek fonalait különböző módon keresztezik, hogy a fonalakból összefüggő lapokat készítsenek. A szövéshez legalább két fonalrendszer kell.

Szövőszék Szövet, vászon készítésére szolgáló szerkezet, amelynek fő alkatrésze a készülő szövet hosszanti fonalainak síkját szálanként két, esetleg több részre egyetlen mozdulattal szétválasztó berendezés, a nyüst. A szövőszéknek két fajtája ismert a Kárpát-medencében: a fonalsíkot függőlegesen tartó szövőszék, amely a század elejéig már csak a → tarisznyás mesterségben maradt meg, és a láncfonalat vízszintesen vagy enyhén ferdén tartó szövőszék, amely kender- és lenvászon, gyapjúszövet készítésére a legutóbbi időkig általános volt.

Ezeket az eszközöket használják a szövéshez-fonáshoz. Orsók Ezeket az eszközöket használják a szövéshez-fonáshoz.

Tengeri hántás A háznál a betakarítás után összegyűlt kukoricacsöveket ismerősök, szomszédok, rokonok egymást kisegítve, közös munkával tisztítják meg a levéltől. A közösen végzett munka jó alkalom az elbeszélgetésre, mesemondásra, játékos évődésre, dalolásra, találós kérdések megfejtésére. A kukoricafosztásra szóló meghívás szokásos módja: a gazdasszony sorra járva ismerőseit, meghívja őket, de ennél látványosabb a Bácskában, ott a gazda zászlót vagy zöld gallyat tűz ki a kapujára és várja a kisegítőit. Mint minden kalákás (csoportos) munkánál, itt is visszaadják egymásnak a munkát. Játékos szokásai között a nyelvterület É-i részén előfordul, hogy a legények jelmezekbe öltözve ijesztgetik a fosztókat (alakoskodás), a Dunántúlon pedig az udvaron heverő szerszámokat az utcára hordják és összekupacolják.

Csuhébábú készítés Régen, amikor a hosszú téli estéken a falusi emberek összegyűltek kukoricát fosztani, a kemence mellett csuhébabákat és játékokat készítettek. A gyerekek kukoricacsuhéból a felnőttek segítségével valósították meg elképzeléseiket.

Toll fosztás A tollfosztás is, egyszerre közös dolog és együttes szórakozás. Feltűnő jellegzetessége, hogy csak nők vehetnek rajta részt; a legények látogatása hagyományos tréfálkozással jár. A közös tollfosztás napjainkban is eleven hagyomány. A folklór hagyományozásának egyik termékeny alkalma.

Az asszonyok lányok munka közben daloltak

A fonóban munka közben és munka után táncoltak és daloltak a fiatalok A fonóban munka közben és munka után táncoltak és daloltak a fiatalok. Néha meséltek egymás szórakoztatására. A magyar néptánc a magyar népművészet egyik ága, ének- vagy hangszerkísérettel előadott ritmikus mozdulatsor. Eredeti kultikus szerepén kívül lehet játékos, jelképes vagy szórakoztató jellegű. A Kárpát-medence népeinek tánchagyománya s ezen belül a magyar táncok nagyon sokszínűek.