Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

LÉGNEMŰ HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "LÉGNEMŰ HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA"— Előadás másolata:

1 LÉGNEMŰ HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

2 A légnemű heterogén rendszerek hordozó fázisa a gáz-gázelegy, míg a diszpergált fázis, valamilyen folyadék vagy szilárd anyag. Ha a számunkra hasznos fázis a gáz fázis, akkor a szétválasztást gyakran gáztisztításnak is nevezik. A következő gáztisztítási módszereket különböztetjük meg: Gravitációs tisztítás, azaz kiülepítés a gravitációs erő hatására, Tehetetlenségi erők, kiülepítés a centrifugális erő hatására, Szűrés, Nedves tisztítás és Elektromos tisztítás, a gázban levő részecskék ülepítése elektrosztatikus úton.

3 Gravitációs tisztítás
1- Kamra; 2- Vízszintes lemezek; 3- Irányítólemez; 4- Ajtók; P- Poros gáz; T- Tisztított gáz.

4 A lemezek közötti távolság 0,1-0,4 m
A lemezek közötti távolság 0,1-0,4 m. A lemezek beépítésével lényegesen csökken az ülepedési úthossz, nő az ülepítő effektív felülete, ennek következtében lényegesen csökken az ülepedési idő és nagyobb a készülék tisztítási hatásfoka. Gravitációs tisztítással a gázokból csak a nagy méretű porszemek távolíthatók el jó hatásfokkal. Ezért a porülepítő kamrákat a gázok durva tisztítására használják, viszonylag nagy méretű részecskéket (> 100 μm) tartalmazó gázok esetén.

5 A tehetetlenségi erő hasznosítása-ülepítés
A szétválsztó készülékben a légnemű heterogén rendszer áramlási iránya hirtelen változik, amelynek során a sebesség lényegesen lecsökken és a szilárd részecskék a tehetetlenségi erő hatására, kiülepednek. Az erre alkalmas készüléket ciklonnak nevezzük

6 1 - Szennyezett gáz; 2 - Megtisztított gáz; 3 - A por eltávolítása.

7 Mivel a ciklon sugarának növelése rontja a hatásfokot a kapacitás növelésére kis sugarú ciklonokból álló cikloncsoportokat, ún.multiciklonokat alkalmaznak. 1 - Ciklonház; 2 - Belépési csonk a szennyezett gáz számára; 3- Gázelvezető kamra; 4- Csőtartó lemezek; 5- Ciklonelemek; 6- Kilépési csonk a megtisztított gáz számára; 7- Kúpos fenék a por összegyűjtésére.

8 Szűrés A szűrőbetét minőségétől függően a következő gázszűrőket különböztetjük meg: Rugalmas szűrőbetétes szűrőket, amelyek szűrőbetétje szintetikus vagy természetes szálakból szőtt zűrőszövet, Félig merev szűrőbetétes szűrőket, amelyekben szálasanyagokból, forgácsból és hálókból készített szűrőrétegen vezetik át a gázt, Merev szűrőbetétes szűrőket, amelyekben pórusos kerámiából, műanyagból készített szűrőbetét van, Szemcsés anyagú szűrőbetétes szűrőket, amelyek koksz, kavics szűrőréteget tartalmaznak.

9 Tömlősszűrő 1- Szűrőtömlők; 2- Verőszerkezet;
3- A tisztítandó gáz bevezetése; 4- A megtisztított gáz elvezetése; 5- Porgyűjtő kamra; 6- Szállítócsiga.

10 Nedves tisztítás A nedves tisztítás lényege az, hogy a gázban diszpergált szilárd anyagot valamilyen folyadékkal kimossák. Az egyik gyakran alkalmazott készülék, a buborékoltató porleválasztó.

11 1- Ház; 2- Tányér; 3- Vízbevezető csonk; 4- A poros gáz bevezetőcsonkja; 5- Túlfolyó; 6- Elvezetőcsonk.

12 Elektromos tisztítás A művelet azon alapszik, hogy elektromos erőtérben, a gázban diszpergált szilárd vagy folyékony részecskék ionizálódnak, azaz elektromos töltést kapnak és elmozdulnak az ellentétes töltésű elektród felé. Érintkezve az ellentétes töltésű elektróddal, elveszítik töltésüket és a nehézségi erő hatására, kiválnak. A készülékeket, amelyekben ez megvalósítható elektromos szűrőknek nevezzük.

13 Két fő csoportra oszthatók:
száraz és nedves szűrőkre.

14 Elektrosztatikus porleválasztó
1- A megtisztított gáz elvezetése; 2- Köpeny; 3- A szennyezett gáz bevezetése; 4- Elektródhuzal; 5- A por eltávolítása.


Letölteni ppt "LÉGNEMŰ HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések