Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szabályozott szakasz- és berendezés fogalma

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szabályozott szakasz- és berendezés fogalma"— Előadás másolata:

1 A szabályozott szakasz- és berendezés fogalma
Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

2 A szabályozott szakasz a kémiai technológiában, a vegyipari berendezésben vagy annak egy részében végbemenő szabályozott folyamat. Például, gőzkazán vízszintszabályozásának esetén a szabályozott szakasz, a kazán víztere. Egyszerűbben fogalmazva, a szabályozott szakasz a szabályozási kör egyik tagja, amelyben a bemenőjel kimenőjellé alakul át.

3 A szabályozott berendezés (készülék) az automatikus szabályozási rendszer azon része, amelyben mérést végzünk és szabályozunk valamilyen a technológiai folyamatra jellemző mennyiséget. Például a hőcserélőben, hőcsere megy végbe a fűtőgőz és a bevezetett közeg között a hőátbocsátás törvényszerűségei szerint.

4 A szabályozott berendezés jellemzői
Paraméterek: Azok a mutatók amelyek a szabályozás során változatlanok maradnak. Például a hőcserélőnél a hőátbocsátó felület nagysága, vagy egy tartálynál a tartály térfogata. Folyamatváltozók mindazon be- és kimenő jellemzők amelyek hatással vannak a folyamatra, és váltóztathatók.

5 Például a hőcserélő esetében a fűtőgőz mennyisége és nyomása, a bevezetett hőfelvevő közeg mennyisége és hőmérséklete.


Letölteni ppt "A szabályozott szakasz- és berendezés fogalma"

Hasonló előadás


Google Hirdetések