Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A SZABÁLYOZÓKÖR MŰKÖDÉSI ELEVE

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A SZABÁLYOZÓKÖR MŰKÖDÉSI ELEVE"— Előadás másolata:

1 A SZABÁLYOZÓKÖR MŰKÖDÉSI ELEVE
Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

2 Folyadékszint szabályozás
Feltételezzük, hogy a távadó mérési tartománya 0–2 m. Az a feladat, hogy a folyadékszint magasságát h=1 m-en kell tartani (a szabályozott jellemző kívánt értéke). A szabályozást egy arányos-integráló szabályozó segítségével kívánjuk megvalósítani. A beavatkozószerv egy pneumatikus szervomotorral ellátott szabályozószelep.

3 LR- Vonalíró; LT- Folyadékszint távadó; R- Kéziszelep; LIC- PI szabályozó LV- Pneumatikus szelep qV1- A tartályba áramló folyadék térfogatárama; qV2- A tartályból távozó folyadék térfogatárama; h- A kívánt folyadékszint.

4 A szabályozás tömbvázlata
Gc- A szabályozó átviteli függvénye; Gv- A szabályozószelep átviteli függvénye; Gp- A folyadéktartály átviteli függvénye; H1- A folyadékszint-távadó átviteli függvénye; Pc- Alapjel (folyadékszint h=1 m); PM- Ellenőrző jel (a folyadékszint pillanatnyi értékével arányos jel); H- A szabályozott jellemző (folyadékszint-magasság); Z- Zavaró jellemzők; E- Hibajel, rendelkező jel (pc–pM); P- Beavatkozó jel; F- A pneumatikus szabályozószelep szeleprúdjának elmozdulása.

5 A szabályozó működésbe helyezésének sorrendje
A kézi-automatikus átkapcsológombot „kézi” helyzetre fordítjuk, és a pneumatikus szervek működéséhez szükséges táplevegő nyomását 1,4 bar-ra állítjuk. Beállítjuk az alapjelet a szelep segítségével. A szelepből távozó levegő nyomása 1 bar kell hogy legyen, ahhoz hogy a pneumatikus szabályozószelep teljesen nyitott legyen. A nyitott szelepen keresztül megindul a tartály feltöltése folyadékkal. A tartály feltöltését a vonalíró követi és regisztrálja. Az R kéziszelep részben nyitott.

6 3. Amilyen mértékben közelít a folyadékszint magassága a kívánt h=1 m magas-sághoz, olyan mértékben csökkentjük kézi úton, a szabályozóba áramló táplevegő nyomását. Ezt addig végezzük, míg a tartályban a folyadékszint a kívánt értéken állandósul, vagyis a beáramló folyadék térfogat-árama, egyenlő lesz a kiáramló folyadék térfogatáramával (qV1 =qV2).

7 4. Az alapjel beállítására szolgáló szeleppel kiegyenlítjük az alapjelet az ellenőrző-jellel, és az átkapcsológombot „auto-matikus” helyzetre fordítjuk. A szabályozás minősége, a szabályozó Kc erősítésétől és Ti integrálási (utánállási) idejétől függ.


Letölteni ppt "A SZABÁLYOZÓKÖR MŰKÖDÉSI ELEVE"

Hasonló előadás


Google Hirdetések