Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZILÁRD ANYAGOK SZÁLLÍTÁSA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZILÁRD ANYAGOK SZÁLLÍTÁSA"— Előadás másolata:

1 SZILÁRD ANYAGOK SZÁLLÍTÁSA
Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

2 A különböző szilárd halmazállapotú anyagokat szállíthatjuk egészen kis távolságra, pl. pár deciméterre, de számos esetben több száz méterre is. A szállítás történhet egy üzemen belül egyik készülékből a másikba, egyes üzemrészek között, a raktárból a feldolgozás helyére stb.

3 Ha a szilárd anyagot több kilométeres távolságra kell szállítani, leggyakrabban szállítóeszközöket (gépi hajtású kocsikat, gépjárműveket használnak).

4 Halmazanyagok szállítása
A halmazanyagok lehetnek: darabosak, szemcsések és porszerűek. Gyakori az az eset is, mikor vegyes szemcsenagyságú az anyag.

5 A halmazba felrakott anyag egyik fontos jellemzője a természetes rézsűszög.
A kúpszerű anyaghalmaz alkotójának vízszintessel bezárt szögét értjük, amely tapasztalat szerint adott szemcseméret és nedvességtartalom mellett állandó.

6 Valamely szállítóberendezéssel folytonos anyagáramban továbbított anyagmennyiséget a következőképpen számíthatjuk ki: A - az anyagáram keresztmetszetének felülete, W -az anyag haladási sebessége, - az anyag látszólagos (ömlesztett) sűrűsége.

7 Látszólagos sűrűségen az anyagnak azt a sűrűségét értjük, amelyet a halmazban mérhetünk. Ez a sűrűség mindig kisebb, mint az anyag tényleges-valódi sűrűsége, Adagokban való továbbításkor a szállított anyagmennyiség, a következőképpen számítható ki: Q0 – egy adag tömege, w - az adagok haladási sebessége, i - az adagok egymástól való távolsága.

8 Szállítóberendezések
A berendezés kiválasztásakor több szempontot kell figyelembe venni: A szilárd anyag szemcsenagysága-szemcseösszetétele, A szállítási pálya milyensége (vízszintes, meredek, lejtős stb.), A szállítás távolsága, A szállítandó anyag érzékenysége az időjárás viszontagságaira, A szállítandó anyag szennyezi-e a környezetét (pl.bocsájt-e ki ártalmas gázokat, gőzőket stb.), Melyik szállítóberendezés alkalmazása igényel legkisebb energiabefektetést, azaz melyik a leggazdaságosabb.

9 A legelterjedtebb szállítóberendezések a következők:
Szállítószalagok, Láncos szállítók, Rédlerek, Serleges szállítók, Csigás szállítók, Lengő szállítók, Pneumatikus szállítók.

10 Szállítószalagok A gumihevederes szállítószalagok szélessége 0,2 - 1,4 méterig, hossza 2 – 500 m – ig terjedhet. A szalag sebessége 0,5 - 2 m között változhat..

11 Láncos szállítók

12 Rédlerek

13 Serleges szállítók A serleges elevátorok egyaránt alkalmasak aprószemcsés, darabos és porszerű anyagok szállítására. A szállítás magassága elérheti az 50 métert is.

14 Csigás szállítók A csiga csavarfelületének menetemelkedése általában

15 A szállított anyag tömegárama a következő tapasztalati képlet szerint számítható ki:
n – a csiga fordulatszáma [ford./perc] D - a csiga átmérője [m] ρ- az anyag sűrűsége [kg/m3] φ- a térkitöltési tényező (dimenzió nélküli szám) (0,1 és 0,5 között változik)

16 Lengő szállítók 1 – szállítócsatorna, 2 – rugók, 3 - hajtórúd

17 Pneumatikus szállítók
Pneumatikus szállításon olyan szállítást értünk, amely során a porszerű vagy aprószemcsés anyag gázáram, többnyire levegőáram segítségével halad a szállítás helyére, meglehetősen nagy sebességgel.

18 Ezt az arányt keverési aránynak nevezzük:
Pneumatikus szállítás akkor jön létre, ha a szilárd anyag és a levegő aránya elér egy megfelelő értéket. Ezt az arányt keverési aránynak nevezzük: A keverési arány legtöbb esetben 10 – 50 között változhat.

19 Ha az áramló gáz nyomása a légköri nyomásnál kisebb, tehát a levegő szívás hatására áramlik-szívóüzemről, vagyis depressziós pneumatikus szállításról beszélünk. Amennyiben a légköri nyomásnál nagyobb nyomáson történik a szállítás nyomóüzemű, vagyis kompressziós szállításról van szó.

20 Szívóüzemű pneumatikus szállítás

21 Nyomóüzemű pneumatikus szállítás
Fuller-szivattyú 1 - Fuller-szivattyú; 2 – A szállítandó anyagot tároló siló; 3 – Adagolóberendezés; 4 – Ciklon; 5 – Ciklon a finom por leválasztásához.

22 Szállítás távolsága [m]
Szükséges légnyomás [Pa] 100 20000 100 – 200 25000 200 – 300 30000 35000 – 40000


Letölteni ppt "SZILÁRD ANYAGOK SZÁLLÍTÁSA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések