Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÓRÓGYI HAGYOMÁNYOK ÉS SZOKÁSOK

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÓRÓGYI HAGYOMÁNYOK ÉS SZOKÁSOK"— Előadás másolata:

1 KÓRÓGYI HAGYOMÁNYOK ÉS SZOKÁSOK
Készítették : Horvát Martina,Kanalas János, Rapcsák Márió és Kanalas Lajos. Általános Iskola Kórógy

2 Újév Körübelül 30 évvel ezelőtt szűnt meg az a szokás, hogy néhány zenész minden év első napján valahol összegyűlt és járták a házakat.

3 Mindenki nagy örömére és meglepetésére az év első napján, 5 szorgalmas öreg bácsi járta a kórógyi házakat. Természetesen zenéltek, amiért cserébe a házigazdák valamilyen módon megjutalmazták őket.

4 A kórógyi szőttes Régen Kórógyon az anyák a lányaiknak tanították hogyan kell szőni a szőttest. Ma már ez a hagyomány sajnos kihalóban van. Kórógyon már csak 2 öregasszony tud szőni.

5 Itt látható a kórógyi szőttes

6 Ez pedig a szövőszék...

7 Húsvéti szokások és ételek
Húsvéti szokás volt a felszentelés vagy ételáldás is. Ilyenkor fehér kendőbe kötött tányéron vitték a templomba a sonkát, főtt tojást, kalácsot és tormát.

8 A mise végeztével a pap megszentelte a csomagot, majd az asszonyok sietve, vitték azt haza, mert úgy tartották, hogy aki gyorsan ér vissza a házába, az a munkában is ügyes lesz.

9 A sonka szentelésére várakozva...

10 A labdarúgás Kórógyon A foci témát a „hagyományok” közé azért választottuk, mert nagyon közel áll a szívünkhöz. Sokan lejönnek az utánpótlás meccsre is, mivel nekünk nagyon jól megy és nagy esélyünk van a bajnoki cím megszerzésére.

11 A szülők szurkolnak gyermekeiknek, a lányok pedig abban reménykednek hogy csinos fiúkat láthatnak a vendég csapatban. Az öreg bácsik pedig abban ,hogy pár év múlva mi is ilyen jól szerepelünk a felnőtt kategóriában.

12 Vasárnaponként a felnőttek lépnek pályára
Vasárnaponként a felnőttek lépnek pályára. Ezekre a meccsekre általában többen jönnek el mivel nagyobb tét forog kockán. Kórógyon a labdarúgó mérkőzés sokaknak kikapcsolódást jelent, mindig nagyon jó hangulat van.

13 Sokan segítettek a csapat nehéz
korszakaiban is, még ha a saját pénztárcájukból áldoztak is erre. Ebből látszik, hogy az emberek mennyire törődnek a „Győzelem” jövőjével, és nem engedik szétesni. Ezért azt mondhatnánk, hogy Kórógyon a foci szinte hagyomány.

14 A kórógyi focicsapat épülete

15 „Zrínyi Ilona” nőegylet
A 2004-ben alakult nőegylet a Zrínyi Ilona nevet viseli, mert olyan személyt szerettek volna választani aki mind a magyar, mind a horvát kultúrtörténetben egyaránt fontos volt. Tevékenységében igen sokrétű, aktívan ápolják a kórógyi hímzés hagyományát, tanulmányi kirándulásokat és előadásokat szerveznek.

16 „Zrínyi Ilona” nőegylet”

17 A nőegylet tagjai segítenek a kórógyi „Ady Endre” Magyar Kultúregyesület rendezvényeinek lebonyolításában. Minden évben szerveznek kirándulásokat, ami idén is tervben van, valamint egy kézimunka kiállítás is tervben van.

18 Lakodalom Kórógyon a lakodalmak, sok
érdekes szokással és hagyománnyal járnak. Itt nem meghívókat szoktak küldeni, hanem egy vagy két héttel a lakodalom és az esküvő előtt a komák házhoz mennek és meghívják a családokat.

19 A komabot öltöztetését, általában az ifjú pár baráti köre szokta elvégezni. Ez leginkább szórakozásról és vidámságról szól. A lakodalom az ebéddel indul, ami általában egy órakor szokott kezdődni. Az ebéd után az emberek az úton sorba állnak és elindulnak a vőlegényért.

20 Ezután természetesen a menyasszonnyért mennek, itt őt ki kell kérni, és ha odaadják akkor mehet a vőlegénnyel (gondolom még nem volt olyan ,hogy nem adták oda). Innen elballag a nép a templomba. Az esküvő után az emberek a Faluházba mennek, itt a vacsoráig beszélgetnek és táncolnak.

21 Kijövetel a templomból

22 A vacsora után, egy-két óra elteltével következik a mennyaszonytánc.
A tánc alatt pár fiatal legény valahonnan szerez szalmát és ezt szétszórják az ünnepelt házaspár udvarában és a házuk előtt is. Ezzel a menyasszonynak akarnak egy kis munkát adni,hogy megmutathassa milyen jól tud takarítani.

23 Általában a komák és néhány jó barát
a vőlegénnyel besegítenek a szalma takarításában.Az ajándékok átadása után a „friss” házaspár elvonul, és akkor mindenki addig ünnepel, ameddig csak bírja. Még talán azt is elmondhatom, hogy tömören írtuk, mert itt van még igen csak sok szokás ezzel kapcsolatban. Ha valakit nagyon érdekel és részt akar venni egy igazán jó lakodalomban, szívesen várjuk Kórógyon.

24 Szalmatakarítás közben...

25 Ahogy láthatták Kórógyon
mindmáig sok hagyomány és szokás megmaradt és ez még érdekesebbé teszi a mi kis falunkat. Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "KÓRÓGYI HAGYOMÁNYOK ÉS SZOKÁSOK"

Hasonló előadás


Google Hirdetések