Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"— Előadás másolata:

1 A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net

2 Bevezető ► Az AUTOMATIKA vagy IRÁNYÍTÁSTECHNIKA tárgya minden olyan tevékenység, amelynek az a célja, hogy valamilyen műszaki folyamat egy, vagy esetleg több jellemzőjét a kívánt módon befolyásolja. ► Műszaki folyamatnak nevezünk minden olyan folyamatot, amelyben különböző nyersanyagokból, energia-befektetéssel gépekben, berendezésekben megfelelő végterméket állítunk elő.

3 ► A folyamat jellemzői azok a fizikai mennyiségek, amelyek a nyersanyag és az energia kezdeti, vagy az átalakítás utáni állapotát írják le. pl. A hőerőművel kapcsolatban ilyen jellemző mennyiségek: a tápvíz szintje, a gőz nyomása, hőmérséklete, a termelt villamos áram feszültsége stb. pl. A hőerőművel kapcsolatban ilyen jellemző mennyiségek: a tápvíz szintje, a gőz nyomása, hőmérséklete, a termelt villamos áram feszültsége stb.

4  A kívánt végtermék előállítása megköveteli a teljes folyamat lefolytatását előírt jellemzőkkel, amelyeket ismernünk kell, és tudnunk kell őket váltóztatni. Az irányítás fogalma Irányításnak nevezzük azt a műveletet, amellyel a folyamat jellemzőit meghatározott céllal befolyásoljuk.

5 Az irányítás lehet: - kézi vagy - - önműködő (automatikus). Automatika, Automatizálás Az AUTOMATIKA (IRÁNYÍTÁSTECHNIKA) a műszaki tudományok egyik ága, amely technikai eszközök és módszerek alkalmazásával felszabadítja az embert termelés-irányítási tevékenységétől.

6 Az automatika felöleli a megfelelő kutatásokat, tervezéseket és az irányítást végző eszközök, berendezések alkalmazását. Az AUTOMATIZÁLÁS nem más, mint a nem önműködő rendszerek önműködővé tétele. Lehet: - részleges, és - teljes.

7 A munkaeszközök fejlődésében három szakaszt különböztetünk meg, ezek a következők: 1. Gépesített kézi termelés: a gépesítés legalsó foka, melyben a termelési műveleteket kézi erővel, de egyszerű mechanizmusok segítségével végzik. 2. Gépesített termelés: a termelést pneumatikus, hidraulikus vagy elektromos energiával hajtott gépeken hajtják végre.

8 3. Komplexen (teljesen) gépesített termelés: a gépesítés legmagasabb foka, amelyben az egész termelési folyamatot gépek és mechanizmusok végzik. Az ember tevékenysége itt a közvetlen gyártási folyamat ellenőrzésére és szabályozására korlátozódik; az ember mentesül a nehéz fizikai munkától. A komplex gépesítés közvetlenül megelőzi az automatizálást.

9 Az automatizálás fokozatosan felszabadítja az embert a termelési folyamatban való közvetlen részvétel alól. A gép kezelését, szabályozását is gépekkel végezteti el. Ennek a feladatnak az elvégzéséhez önműködő irányító berendezésekre (automatákra) van szükség, amelyek tartalmazzák az érzékelésre, mérésre, ellenőrzésre és az önműködő irányításra szolgáló mechanizmusokat.

10 Az irányítástechnika felosztása IRÁNYÍTÁS VEZÉRLÉSSZABÁLYOZÁS KÉZI ÖNMŰKÖDŐ

11


Letölteni ppt "A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések