Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kézművesség Mesterek és művészek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kézművesség Mesterek és művészek"— Előadás másolata:

1 Kézművesség Mesterek és művészek
A legősibb mesterségek: Fazekasság Fonás-szövés Fémművesség Az újkőkor művészei

2 Agyagból kerámia… …élelemtermeléshez kapcsolódva
Égetés nélkül: Kiégetve: kerámia Agyag felhasználása élelem tárolására – hurkatechnika, – kosár bevonása, – deformálódott. Élelemtároló gödör kikenése Ház padlójának bevonása Házfalak agyaggal bevonása Rájöttek, hogy a tűzben kiégetett edények kemények, vízállóak. Kemencékben kiégették. Fazekaskorong használata. Díszítették, festették. Divatos kerámiák jellemzőek voltak egy-egy korra vagy tájegységre, területre.

3 Fonás-szövés A vadászat háttérbe szorult nincs elég bőr.
A len, a kender, a juta és a csalán növény rostja alkalmas volt a vékony puha szálak sodrására. A birka gyapjából is tudtak vékony fonalat fonni. Ezekből textilt szőttek. Férfiak mestersége eleinte. Előzménye: - kosárfonás technikája, - rostos növények megismerése, - halászháló csomózása. Kifeszített szálak között keresztbe bújtatták a fonalat.

4 A fémművesség Később rájöttek: RÉZ + ÓN = BRONZ BRONZKOR
Kezdetben készen talált rezet kalapálták, alakították. Rézkor. Alacsony az olvadáspontja, felolvasztották és öntőmintákba öntötték. Díszítették. Ékszereket készítettek leginkább, mivel nem volt elég kemény, ellenálló. Később rájöttek: RÉZ + ÓN = BRONZ BRONZKOR Szerszámok, edények. Takarékos megoldás: újra olvasztották és öntötték. Fegyvergyártás. A mesterségek egymástól függetlenül fejlődtek, eltér a fortélyok felismerésének ideje is területenként.

5 (Altamira - Spanyolország,
Barlangrajzok (Altamira - Spanyolország, Lascaux – Franciaország) Az újkőkor művészei Több alkotás került elő, mint az őskőkorból. Agyagból formázott szobrocskák - embert, állatot, - játékot mintáztak. Agyagedényeken a jó gabonatermést, a föld bőségét ábrázolták legtöbbször.

6 Köszönöm a figyelmet! Kati néni


Letölteni ppt "Kézművesség Mesterek és művészek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések