BMF-NIK-IAR Macska Nagy Krisztina Kancsár Dániel Sipos Péter.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Super Hybrid Engine (SHE) NB PM Team Sept. 02, 2008.
Advertisements

Interaktív táblák Bevezetés.
A számítógép műszaki, fizikai része
A számítógép felépítése
A BIZTONSÁGTECHNIKA ALAPJAI
Váltóállítás egyedi inverterrel
Digitális elektronika
TransMotion1 TransMotion Projekt BMF-NIK, IAR szakirány Kertész Tamás Rieger Péter Szolyka Sándor Konzulens: Vámossy Zoltán.
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
Mobil robotok Készítette: Pethő Balázs. Mobil robotok Maga a robot szó 1921-ben C AREL C APEK Rossum Univerzális Robotjai című színdarabjában fordul elő.
VÉDELMI CÉLÚ AUTONÓM MOBIL ROBOTIKAI ALKALMAZÁSOK DOKKOLÁSI MEGOLDÁSAI
Számítógép, navigáció az autóban
Small Liga Mozgás vezérlő rendszere
Készítette: Glisics Sándor
Készítette: Glisics Sándor
A számítógép alapegységei
Belső memóriák tipusai
NC - CNC.
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
Nagy Gábor MF01-M2.
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK
Központi feldolgozó egység (CPU)
Az automatikus irányítás nyitott és zárt hatáslánca
A memóriák típusai, jellemzői
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
Stratégiai kontrolling az egészségügyben
Ismeretalapú rendszerek alaptechnikái I. Szabályalapú rendszerek.
Ismeretalapú rendszerek alaptechnikái
Ismeretalapú rendszerek alaptechnikái I. Szabályalapú rendszerek.
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK - 4
A számítógép teljesítménye
Intelligens felderítő robotok Készítette: Györke Péter Intelligens rendszerek MSC szakirány Konzulens: Kovács Dániel László Méréstechnika és Információs.
LOGO Webszolgáltatások Készítette: Kovács Zoltán IV. PTM.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2005/2006. őszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Neumann János és elvei.
Szintaktikai, szemantikai szabályok
SIMON, a humanoid robot Magyarul: „Szájmon” A fémek életre kelnek
Bemutatkozás Név: Vespi Gábor Kelt: december 27.
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
A számítógép felépítése
Macs Kancsár Dániel Sipos Péter. 2005, NovemberKancsár Dánel, Sípos Péter - TDK2 A projekt célja A dolgozat témája egy lépegető hardver kidolgozása, amely.
1/11 Futball AIBO robotkutyával Szakdolgozat védés Bodor László IAR-2004.
Project Domino Marczin Tamás Tóth Tamás IAR2008. Tartalom 1.A célkitűzés 2.Kutatások 3.Felépítése A szoftver A hardver 4.Szoftver 5.Hardver 6.Működése.
TransMotion Emberi mozgás digitalizálása
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
BEVEZETŐ Dr. Turóczi Antal
A számítógép elvi felépítése
Készítők: Fajt Péter Vácz István Konzulens: Vámossy Zoltán Rendszám Felismerő Rendszer 3. évf.
Rendszám Felismerő Rendszer
Autonóm jellegű robot rover fedélzeti rendszere Góczán Bence Dávid Konzulens: dr Kiss Bálint Eszközök : Simonyi Károly Szakkollégium - LEGO Kör.
KINECT© szenzor intelligens terekben
Processzor, alaplap, memória
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
A geometriai magasságmérés
ASIMO Fejlesztésének története Felépítése, specifikációi
Milyen előadás legyen?1 Milyen előadást? Csink László Jogi informatika projektek 2004
PR2 GULYÁS MÁRTON BÁLINT – IIYO5I. Bevezetés  A Willow Garage projektje, a stanfordi fejlesztésű PR1 gép spinoffja  Körülbelül akkora mint egy ember(1,3.
1/19 Hogyan tájékozódnak a robotok? Koczka Levente Eötvös Collegium.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Sz&p prof.
Google Autó Lengyel Róbert Óbudai Egyetem, 2015.
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
Golyóválogató berendezés
Az információ.
Nagy Roland | Robotika PMB2530, PMB2530L Nagy Roland |
Előadás másolata:

BMF-NIK-IAR Macska Nagy Krisztina Kancsár Dániel Sipos Péter

BMF-NIK-IAR A projekt célja Egy négylábú robot megtervezése, megvalósítása, mely lát, döntést hoz, mozog. A projektnek nem piaci céljai lennének, hanem a képességeink fejlesztése.

BMF-NIK-IAR Robot? Öt fontos jellemzőt kell teljesítenie: programozhatóság érzékelők írható/olvasható memória adaptációs képesség tanulási képesség

BMF-NIK-IAR Animat? A kifejezés az angol állat (animal) szóból származik, és a robotika egy speciális ágának tekinthető. Állatok gépi modelljének megépítését foglalja magába.

BMF-NIK-IAR Animat! A végcél eléréséhez egymásra épülő feladatok megoldása szükséges, pl.: Motorok vezérlése Külső- és belső kommunikáció HW-SW kompatibilitás

BMF-NIK-IAR Hasonló rendszerek Sony, AIBO Lépegető, szórakoztató animat, viselkedésmintákkal. IAR 2k3, CCExplorer Kerekes robot – automatikus és manuális vezérléssel.

BMF-NIK-IAR Blokkvázlat Agy Autonóm Rendszer LátásMozgás Kommunikáció HallásKülső adatcsere Hibajelzés

BMF-NIK-IAR Egy másik aspektus Test Beavatkozó program Agy Külső felhasználó

BMF-NIK-IAR Részegységek - látás Cél „A Szem feladata a helyszínt leíró rövid jelentés tétele az Agynak. A Szemnek a munkakörnyezettől kb. fél méterre kell lennie és kvalitatív vagy kvantitatív leírást kell adnia. A Szem az Agytól jövő kérdésekre is válaszolhat. A Szem nem tudhatja, hogy mi a cél.”

BMF-NIK-IAR Részegységek - látás Alternatívák lézeres távolságmérés ultrahangos távolságmérés kétkamerás sztereopszis mozgás alapján történő távolságmérés

BMF-NIK-IAR Részegységek - látás Elv A működési elv a lézeres távolságmérőn alapszik. Ennek lényege, hogy az adó egy modulált lézersugarat bocsát ki magából, majd a kimenő és visszaverődő lézersugár fáziskülönbségéből kiszámolja a távolságot. A lézeres helymeghatározó is ezt teszi, csak míg a távolságmérő 1 pont távolságát, addig ez n*m pontét határozza meg.

BMF-NIK-IAR Részegységek - látás Felépítés –Adó Egy meghatározott frekvencián modulált lézerdiódából, léptető motorra szerelt x és y tengelyen eltérítő 2 tükörből, illetve az ezeket kiszolgáló alap elektronikából áll. –Vevő Elviekben talán a legegyszerűbb rész (kivitelezésben már nem igazán). Egy megfelelő frekvencára hangolt ir-vevőből, valamint egy demodulátor egységből áll. –Feldolgozó, vezérlő Ide érkezik be a kimenő és a visszaérkező jel, amelyekből kiszámolja a fázisszöget, majd az ennek megfelelő feszültség értéket digitalizálja, és eltárolja a memóriájába. Ugyancsak ez a rész vezérli, hangolja össze az egész egységet. Vezérli a motorat, a lézerdiódát, végzi az időzítéseket.

BMF-NIK-IAR Részegységek - mozgás Cél Egy olyan hardwares alap megalkotása, ami lehetővé tesz egy viszonylag gyors és dinamikus mozgást az animatnak, helytől és tereptől függetlenül.

BMF-NIK-IAR Részegységek - mozgás Motor alternatívák Szervo motorok Léptető motorok DC motorok Hidraulika és Pneumatika

BMF-NIK-IAR Részegységek - mozgás Főbb szempontok: –Mobilitás Az animat saját energiaforrással rendelkezzen, ami legalább egy órán keresztül biztosítsa neki a tápellátást –Önállóság Az animat képes legyen külső beavatkozás nélkül a számára (vagy saját maga által) kijelölt feladatokat végrehajtani.

BMF-NIK-IAR Részegységek - agy Cél Elsődleges és legfontosabb szerepe, hogy összefogja a részegységeket (látás, mozgás), és az általuk megszerzett információkból következtetést vonjon le, majd eszerint cselekedjen.

BMF-NIK-IAR Részegységek - agy Alternatívák Szakértői rendszerek Neurális hálók

BMF-NIK-IAR Weblap: