Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mobil robotok Készítette: Pethő Balázs. Mobil robotok Maga a robot szó 1921-ben C AREL C APEK Rossum Univerzális Robotjai című színdarabjában fordul elő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mobil robotok Készítette: Pethő Balázs. Mobil robotok Maga a robot szó 1921-ben C AREL C APEK Rossum Univerzális Robotjai című színdarabjában fordul elő."— Előadás másolata:

1 Mobil robotok Készítette: Pethő Balázs

2 Mobil robotok Maga a robot szó 1921-ben C AREL C APEK Rossum Univerzális Robotjai című színdarabjában fordul elő elsőként. A robota szó csehül munkát jelent. C APEK robotja önálló, döntésre képes eszköz, amely felülkerekedik alkotóján, és rabszolgasorba süllyeszti az embert. Érdekes módon C APEK robotjai biológiai robotok voltak.

3 Mobil robotok Unimate (1963) az első ipari robot

4 Mobil robotok Asimov terjeszti el a robot szót az Én, a robot c. novellásgyűjteményével 1950 táján. 1. A robot nem árthat az embernek, és nem nézheti tétlenül, ha az embert veszély fenyegeti. 2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberek parancsainak, kivéve, ha ezek a parancsok az Első Törvénybe ütköznek. 3. A robot köteles megvédeni magát mindaddig, amíg ez nem ütközik az Első vagy a Második Törvénybe.

5 Mobil robotok 0. A robot nem árthat az emberiségnek, és nem nézheti tétlenül, ha az emberiséget veszély fenyegeti. 1. A robot nem árthat az embernek, és nem nézheti tétlenül, ha az embert veszély fenyegeti, kivéve ha ez összeütközésbe kerül a Nulladik Törvénnyel. 2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberek parancsainak, kivéve, ha ezek a parancsok a Nulladik vagy az Első Törvénybe ütköznek. 3. A robot köteles megvédeni magát mindaddig, amíg ez nem ütközik a Nulladik vagy az Első vagy a Második Törvénybe.

6 Mobil robotok MI + HW Energiaforrás Helyváltoztatás képessége Autonom robot

7 Mobil robotok z1 gramm emberi agy teljesítménye akár 50.000 MIPS is lehet. zA teljes emberi agy 100.000.000 MIPS-et tud mai becslések szerint zMai mobil eszközök 10-20 MIPS között vannak, azt sem tudják tartósan biztosítani. Ekkorka „agy” még nem elég ahhoz, hogy a robot maga keressen energiaforrást…:(

8 Mobil robotok

9 zAnimat = animal + robot zNeuron-hálókban rejlő lehetőségek zBraitenberg-járművek zSubsumption-architectura

10 Mobil robotok COG - Rodney Brooks, MIT AI Lab

11 Mobil robotok COG - Rodney Brooks, MIT AI Lab

12 Mobil robotok Aibo, Aibo, a Sony cég új szórakoztatóelektronikai terméke

13 Mobil robotok - Linkek zAibo: http://www.aibo.com zCog: http://www.ai.mit.edu/projects/humanoid-robotics- group/cog/ zRobotmúzeum: http://www.bayrobot.com/robotmuseum.asp zSzabó Richárd jegyzete: http://vali.inf.elte.hu/~rics


Letölteni ppt "Mobil robotok Készítette: Pethő Balázs. Mobil robotok Maga a robot szó 1921-ben C AREL C APEK Rossum Univerzális Robotjai című színdarabjában fordul elő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések