Országos Egészségbiztosítási Pénztár Addiktológiai ellátás az egészségügyi reformfolyamat tükrében Tájékoztató a Kábítószerügyi Eseti Bizottság számára.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Advertisements

Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
„Konvergens forradalom” Kórházvezetés 2007
GKV - kötelező egészségbiztosítás (előre meghatározott szolgáltatások előre meghatározott önrésszel) A kötelező egészségbiztosítás alapelve: minden biztosítottnak.
Kormányszóvivői tájékoztató A vizitdíj szabályok felülvizsgálata.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
10 ÉVES AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
„Egy hálóban webezünk!” - a reformok informatikai kihívásai
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Egészségügyben kialakult gazdasági helyzet. Problémák • 1. Előző évhez képest - 44,6 milliárd ft • 2. Első félévben időarányost jóval meghaladó pénzkiáramlás.
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Mit ér a forint az egészségügyben ?
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
A kórházi kontrolling Készítették: Csillag Adrienn Junó Ilona Anett
A gondozási szükséglet vizsgálat eljárás rendje
Népszavazási kérdések „Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg- gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől.
Egészségügyi finanszírozás
A HBCS finanszírozás Egészségügyi finanszírozás Veszprémi Egyetem
(A biztosítási jogviszony nyilvántartás múltja, jelene, jövője. )
Pest Megye járó- és fekvőbeteg ellátásának komplex rendszere Sinkovicz László elnök, KM RET.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
Kormányszóvivői tájékoztató Vizitdíj, az Állami Egészségügyi Központ létrehozása.
Kormányszóvivői tájékoztató Újabb elfogadott reformtörvények 4/5.
A Magyar Köztársaság kormánya. Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításról.
Beutalási rend megváltoztatása (vitaindító) Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ rendkívüli február 14. Országos.
A számok nem hazudnak - kormányzati kommunikáció vs. OEP- adatok 2009-ben Mottó: „A féligazság nem az igazság fele….” (Konrád György) EGVE Konferencia,
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Az egyetemi klinikák és az ellátási területükhöz tartozó kórházak közötti feladatmegosztás speciális kérdésének kezelése a szakmai egyeztető fórumokon.
A MEGYEI MEGÁLLAPODÁSOK MARGÓJÁRA MOLNÁR ATTILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE.
Ahogy az OEP "pénzeli" Dr. Gresz Miklós OEP Szeged, november 13.
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
Egynapos sebészet a finanszírozás tükrében
UNIÓS BETEGEK ELLÁTÁSA KÖZFINANSZÍROZOTT KAPACITÁSON
Országos Egészségbiztosítási Pénztár – Egészség, biztonság!
Családtámogató ellátások
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Az egészségügyi intézményrendszert érintő jogszabályi változások főbb következményei. Kapacitások és finanszírozás változásai dr. Koós Tamás Budapest,
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
Kórházi konszolidációra fordítható pályázati források lehetséges keretrendszere Budapest, november.
A központosított illetményszámfejtő rendszer évi változásai
Szakmapolitikai fórum
Szociális foglalkoztatás aktualitásai
Bértámogatások és béremelések hatása a SZSZBMK gazdálkodására
Kórházátalakítási pályázat
Vizitdíj, az Állami Egészségügyi Központ létrehozása
Előadás másolata:

Országos Egészségbiztosítási Pénztár Addiktológiai ellátás az egészségügyi reformfolyamat tükrében Tájékoztató a Kábítószerügyi Eseti Bizottság számára Dr. Székely Tamás főigazgató

Addiktológiai járóbeteg szakellátás kapacitásai

Addiktológiai gondozók finanszírozása A gondozói fix díjak egységesítése rendezendő kérdés A gondozói fix díjak felezésével egyidejűleg az érintett szolgáltatók az elveszített fix díjjal azonos mértékű TVK növekményt kaptak A gondozói kompetenciák köre megszűnt, a gondozók ugyanazokat a beavatkozásokat jelenthetik, amelyeket a szakma ambulanciái (fix díj felezés kompenzációja) A 2007-es évet a járóbeteg ellátás összességében jelentős TVK maradvánnyal zárta, azonban az addiktológiai gondozók többsége nem önálló, így a TVK felhasználás csak intézményi szinten mérhető (más szakmákra is felhasználhatták a keretet)

Gondozói fix díj kifizetések

Addiktológiai járóbeteg ellátás betegforgalmi mutatói G: gondozás

Addiktológiai járóbeteg ellátás finanszírozási mutatói G: gondozás Az egy esetre vetített átlagos havi díjak rendkívül nagy szórását az okozza, hogy az átlagos havi díj a gondozóknál a fix díjat is magában foglalja – mivel a fix díj nem egységes, ez a gondozók csoportján belül is nagy eltéréseket jelent.

Addiktológiai aktív fekvőbeteg ellátás finanszírozási mutatói ADD szindróma: Alkohol, drog, dohányzás Az elvi max. finanszírozási összeg eltérhet a tényleges kifizetéstől, amelyet egyéb finanszírozási szabályok is befolyásolnak. A tényleges kifizetésről azonban csak intézmény szintű adatok állnak rendelkezésre. A mutatók a fekvőbeteg ellátásban kezelt addiktológiai betegek számának becslésére nem használhatók, csak a finanszírozás szempontjából értelmezendők.

Rehabilitációs otthonok szerződött kapacitása

Rehabilitációs otthonok ágykihasználtság (Segély Helyett Esély A. Thalassa ház pszichiátriai kódon szerződött, itt nem szerepel.)

Krónikus finanszírozású szolgáltatók teljesítmény

Krónikus finanszírozású szolgáltatók ágykihasználtság

Finanszírozási változás a krónikus ellátásban A krónikus rehabilitációs ellátás súlyozási szorzói csak olyan szolgáltatók rehabilitációs osztályain nyújtott ellátás finanszírozásához alkalmazhatók, amelyek ü      rendelkeznek működési engedéllyel, és ü      az egyes szakmák szerint illetékes szakmai kollégiumok által meghatározott szakmai feltételeknek megfelelnek.   A szakmai feltételek fennállását a területileg illetékes MEP ellenőrzése alapján állapítja meg 2008. március 31-ig. Amennyiben a szolgáltató nem felel meg az egyes szakmák szerint illetékes szakmai kollégiumok által meghatározott szakmai feltételeknek, tevékenysége krónikus szorzóval, vagy ápolási szorzóval finanszírozható.

Finanszírozási változások a reform folyamatban On-line TAJ ellenőrzés: 2007. november 1-jétől a jogosultság ellenőrzésének elmulasztása esetén az egészségügyi szolgáltatónak az adott ellátással összefüggő költségeit csak 90%-ban téríti meg az OEP – célja: jogviszony rendezés A vizitdíj és kórházi napidíj bevezetése – célja: biztosítottak költségérzékenységének növelése, felesleges igénybevétel csökkentése Mentesülnek a vizitdíj/napidíj fizetése alól a kábítószerhasználat és -függőség miatt kezeltek és az alkoholfüggőség miatt kezeltek 2007. július 15-től – az intézkedés célja: a betegkör pszicho-szociális jellemzőinek fokozott figyelembe vétele 2007. januártól a fekvőbeteg ellátásban, 2008. januárjától a járóbeteg szakellátásban is bevezetésre került az elszámolási nyilatkozat – célja: átláthatóság, költségtudatosság növelése

Biztosítotti jogviszony- ellenőrzés Összesen az online jogviszony-ellenőrzések 5 %-ánál merült fel probléma, aminek következtében a betegnek gondoskodnia kellett jogviszonya rendezéséről vagy igazolásáról (nem ismerjük ezen belül az addiktológiai betegek részarányát) 2007. november 1-től a jogosultság ellenőrzésének elmulasztása esetén az egészségügyi szolgáltatónak az adott ellátással összefüggő költségeit csak 90%-ban téríti meg az OEP A beteg ellátása minden esetben megtörténik!

Elszámolási nyilatkozat Az elszámolási nyilatkozatban a biztosított tájékoztatást kap: a) a biztosított által igénybe vett ellátásról (a külön jogszabály szerinti BNO- és HBCs-kóddal együtt), b) az a) pont szerinti ellátásért az egészségbiztosítási finanszírozás keretében külön jogszabály alapján igényelhető legmagasabb finanszírozási összeg mértékéről, c) az ellátási napok számáról és ez alapján a biztosított által fizetendő kórházi napidíj összegéről, d) az ellátásért fizetendő külön jogszabály szerinti térítési díjról, amennyiben az az ellátás igénybevételének feltétele. 2007. január 1-től az egészségügyi szolgáltatók kötelesek az OEP felé jelenteni az elszámolási nyilatkozat beteg által történő aláírásának eredményét: 10 = az elszámolási nyilatkozat szabályszerű aláírása megtörtént 20 = az elszámolási nyilatkozat aláírása nem történt meg 30 = a biztosított által aláírt dokumentum igazolja, hogy nem ért egyet az elszámolási nyilatkozatban foglaltakkal 40 = a biztosított távozása vagy állapota miatt nem történt meg az elszámolási nyilatkozat aláírása

Elszámolási nyilatkozat hatása Amennyiben a szolgáltató az elszámolási nyilatkozatot nem tölteti ki, az adott ellátással összefüggő költségeit az OEP csak 90%-ban téríti meg 2007-ben az aktív fekvőbeteg ellátásban összesen az országban 20 180 esetben történt – 10% levonás A krónikus ellátásban 27 700 érintett esetről tudunk (nem ismerjük ezen belül a drogbeteg ellátási esetek arányát) Ezek az esetek egy puha szabályozás mellett akadtak fenn a szűrőn, valószínűleg több a problémás eset