Az Európai Unió Foglakoztatási politikája és az EQUAL program 2006. március 17. A/92 Fejlesztési Partnerség „Új utak az elsődleges munkaerő-piacra”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációjának értékelése Cseres-Gergely Zsombor – Scharle Ágota -
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Az eredményeket nem látni, hanem érezni kell Az EQUAL program hatása és kihatása Május 20 VGYKE.
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
Az OFA támogatási tevékenysége Programok ben.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Városrehabilitációs konferencia Mosonyi Balázs – ROP Irányító Hatóság április 29.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Stratégiai Monitoring Jelentés ÚMVP Monitoring Bizottság június 28., Budapest Dr. Maácz Miklós Főosztályvezető-helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Besenyi Sándor Regionális szakmai munkatárs Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Régiós szakmai műhely - Szeged A „FoglalkoztaTárs.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
A Megváltozott Munkaképességűek Tematikus Innovációs Hálózatának bemutatása Equal zárókonferencia Szombathely június 5.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.3. A nők munkaerőpiaci részvételének támogatása, a család és a munka összehangolásának segítése november.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
A Nemzeti Fejlesztési Terv
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Az EQUAL program és sajátosságai TE IS + ÉN IS = MI IS PÉCS 2007 május 09.
Tájékoztató az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés (Youth Employment Initiative - YEI) végrehajtásáról Jogszabályi háttér 1304/2014 EU Rendelet IV.
Tájékoztató a HEFOP 1.1 „A munkanélküliség megelőzése és kezelése” című intézkedés eredményeiről Rózsa Zoltán ESZA Kht. programvezető november 29.
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

Az Európai Unió Foglakoztatási politikája és az EQUAL program március 17. A/92 Fejlesztési Partnerség „Új utak az elsődleges munkaerő-piacra”

A TANÁCS HATÁROZATA (2005. július 12.) a tagállamok foglalkoztatáspolitikáira vonatkozó iránymutatásokról (2005/600/EK) HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 205/27

2000. március, Lisszaboni Európai Tanács fenntartható gazdasági növekedés Több és jobb munkalehetőség És erősebb szociális kohézió Lisszaboni stratégia céljai messze nem kerültek megvalósításra Wim Kok jelentés

Prioritások: több személy bevonása és megtartása a foglalkoztatásban, a munkaerő-utánpótlás növelése, a szociális védelmi rendszerek modernizálása; a munkavállalók és a vállalkozások alkalmazkodóképességének a javítása; a humán erőforrás terén megvalósított befektetés növelése a jobb oktatás és képzés révén.

A foglalkoztatási iránymutatásokat csak háromévenként kell teljesen felülvizsgálni, a közbeeső évek során 2008-ig a frissítéseket erősen korlátozni kell.

A politikáknak hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy az Európai Unióban 2010-re az általános foglalkoztatási ráta érje el a 70 %-ot, nők foglalkoztatottsága legalább a 60 %- ot, az idősebb munkavállalóké (55–64 év között) pedig az 50 %-ot, vissza kell szorítaniuk a munkanélküliséget és az inaktivitást.

Célok: — több személy bevonása és megtartása a foglalkoztatásban, a munkaerő-kínálat növelése, illetve a szociális védelmi rendszerek modernizálása, — a munkavállalók és a vállalkozások alkalmazkodóképességének a javítása, — a humán erőforrás terén megvalósított befektetés fokozása a jobb oktatás és képzés révén.

Az európai foglalkoztatási stratégia keretében meghatározott célkitűzések és hivatkozási értékek 2003-ban az európai foglalkoztatási stratégiával összefüggésben az alábbi célokról és hivatkozási értékekről született megállapodás:

minden munkanélkülinek lehetőséget kell kapnia az újrakezdésre képzés, átképzés, munkatapasztalat-szerzés, munkahely vagy más foglalkoztatási intézkedés formájában, fiatalok esetében 6 havi munkanélküliség, felnőttek esetében pedig 12 havi munkanélküliség elérése előtt, adott esetben az álláskeresésben nyújtott folyamatos segítséggel kombinálva, 2010-re a tartós munkanélküliek 25 %-ának részt kell vennie valamely – képzés, átképzés, munkatapasztalat-szerzés vagy más foglalkoztatási intézkedés formájában megvalósított – aktív intézkedésben azzal a céllal, hogy elérjék a három legfejlettebb tagállam átlagát, az álláskeresők az egész EU területén szerezhessenek információt a tagállamok foglalkoztatási szolgálatai révén meghirdetett valamennyi, megüresedett állásról, a munkaerőpiacról kilépők tényleges átlagos életkorának re uniós szinten 5 évvel kell nőnie (2001-ben ez az életkor 59,9 év volt),

2010-re a 3 éves kor és a kötelező beiskolázási életkor közötti gyermekek legalább 90 %-a részére, és a 3 éves kor alatti gyermekek legalább 33 %-a részére gyermekgondozási szolgáltatást kell biztosítani, az iskolából kimaradók aránya az EU-ban átlagosan legfeljebb 10 % lehet, 2010-re az Európai Unióban a 22 éves korosztály legalább 85 %-a vegyen részt középfokú oktatásban (a középiskola felsőbb évfolyamain folyó oktatásban szerzett végzettséggel), a felnőtt, munkaképes korú népesség (25–64 éves korcsoport) átlagos részvételének az egész életen át tartó tanulásban legalább 12,5 %-osnak kell lennie.

Az ESZA közötti alapvető horizontális elvei, amelyek az EQUAL jelenlegi alapjait is jelentik Partnerség (Art. 5); Nemzetközi együttműködés (Art. 3 and 8); Innováció és tapasztalatátadás (Art. 3 and 7); Nemek közötti egyenlőség és Gender Mainstreaming (Art. 6)

Az értékelés logikája között  Konferencia Az alapelvek értékelése Végrehajtás vs. Új ESZA programok

Szeminárium  A még működő EQUALértékelése ex-post (visszacsatolás az ESZA-ba)

Ismételjünk: mi a mainstreaming? Olyan folyamat, ami biztosítja az innovatív megoldások elterjedését, beépülését a releváns szakpolitikába Komplex értelmezés: –Termék meghatározása és fejlesztése –Disszemináció (információterjesztés) –A tapasztalatok átadása Két dimenzió: –Horizontális –Vertikális

A tapasztalatátadás folyamata FP ötletei Validálás Dissze- mináció Önérté- kelés Termék- fejlesztés

FP innováció-Tematikus Hálózatok

1. Önértékelés

2. Termékfejlesztés

3. Validálás

4. Disszemináció

Összefoglaló

Javaslat öt tematikus hálózatra (2005. szeptember) Az öt hálózat: 1. Megváltozott munkaképességűek, 2. Fiatalok, 3. Integrált megközelítés, 4. Nők és férfiak közötti esélyegyenlősége, 5. Roma emberek FP-k bejelentkezése: Még nem teljes, 1. 8 FP., 2. 2FP, FP, 4. 3 FP, 5. 8 FP (36 FP) Kérjük a bejelentkezés pótlását (10 FP még nullán áll)

I. ütem: normatív finanszírozás, minden FP szerződésmódosítással Dokumentáció: Kész vagy D tábla alapján frissített feladatterv, nyilatkozat, hogy melyik ETH munkájában vesz részt Költségnemek: szakértő, részvétel, felkészülés az ETH munkájában való részvételre Az I. ütem kimenete: Az adott ETH összeilleszti a részelemekből az ETH munkatervét, FP szintű validálás kész, szerepek, és a hálózati közös termék(ek) terve kész, három ülés során

Az ETH II. üteme ETH szintű validálás, szakértői (TIB) szintű validálás A finanszírozás már az ETH-k által benyújtott tervek alapján történik A második ütem várt kimenete az ETH-k terveiben szereplő disszemináció végrehajtása a validált termékekkel A disszeminációt az egységes partner- és termékadatbázis támogatja Várt eredmény: hazai és EU szintű finanszírozásba kerülnek a termékek ( as OPk)

Az EU szintű tapasztalatátadás Vezető országként: Pályázat a szakpolitikai fórumra és hálózatra –”ENTER!-Hálózat a Romákért” néven Résztvevő/ érdeklődő országok: –Cseh Köztársaság –Szlovák Köztársaság –Finnország –Spanyolország –Románia –Bulgária

Az ENTER! Pályázat tervezett tartalma Átfogó cél: Mit érdemes az EQUAL-ból finanszírozott roma projektekből tovább vinni? Miért? Mit nem érdemes? Megnyitó: május (tervezett időpont) Igények és tapasztalatok feltérképezése: mitől lesz jó egy roma projekt? Mit érdemes továbbvinni? Hálózati munka: A feltárt igények –tapasztalatok alapján kutatás, publikáció Interaktív eszközök-weboldal, vita, fórum EU szintű terjesztés, tapasztalatátadás Zárás: második félév Fenntarthatóság: Az IH április 30-ig tudja biztosítani a hozzáférést Első megbeszélés: február 13, Budapest

Eredmények december 7-e óta TIB ülés án, MB ülés én Az előkészített évi munkaterv vitája lezajlott Az MB án elfogadta a TIB évi munkatervét PHARE projekt keretein belül elkészült: Oktatói kézikönyv (gyakorlatok, szituációk, űrlapok) Kézikönyv: Az egész rendszer összefoglalása Oktatói prezentáció –képzések alapjául Az elfogadott stratégia a honlapról letölthető

TIB évi tervek Öt nagy lépés: Előkészítés, EQUAL Tematikus Hálózatok (ETH) felállítása, Validálás, Terjesztés, Visszacsatolás-értékelés Források: Az MB december 7-i döntése értelmében jelenleg FT áll rendelkezésre Kulcsdátumok: február 20: TIB megkezdi az FP-k anyagainak az értékelését április 15. értékelés lezárul április 30. ETH alakuló ülések megtörténnek május: Finanszírozási rendszer elindul

Köszönöm figyelmüket ! Jankó Tamás