O:DAvagyunk Az Online Demokrácia Activity filozófiája Kiss Mária Rita BIA Ifjúsági projekt vezető.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Jánosi Beatrix szeptember 08.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Internet alapú tanulás vidéki térségben. Székelyföldi tapasztalatok Kiss Adél Pro Educatione Egyesület – Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat, Csíksomlyó.
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
A fiatalok társadalmi közéleti szerepekre való felkészítése Kiss Mária Rita SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti Tanszék.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
AZ ISKOLA MINT TÁRSADALMI ORIENTÁCIÓS INTÉZMÉNY
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
VIRTUÁLIS TEREK online életpálya-menedzsment Dexter - MarkCon
A természettudományok helye a közoktatásban Szabó Gábor egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem & ELFT főtitkár.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Szocializáció Fogalmak:
Debrecen május 29. Prof. Dr. Szabó Ildikó Szocializáció az egyetemi csoportok és csoportkultúrák világában Egyetemi élethelyzetek. Campus-lét a Debreceni.
Hunya Márta módszertani szakértő
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
Online közösségi hálózatok: új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek feltérképezésére új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek.
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Digitális világ – interaktív táblán
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
„Múzeumandragógiai nevelésfilozófia és mintaprojekt”
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
„HELYI.ÉRTÉK” A mezőkövesdi Ifjúsági Információs Pont szolgáltatásainak fejlesztése TÁMOP-5.2.5/08/1/B.
Az értékek Rapos Nóra.
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
A digitális állampolgárság neveléstudományi kontextusban Perjés István ELTE, PPK.
AJÁNLÁSOK AZ AKTÍV ÉS FELELŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁGRA NEVELÉS STRATÉGIÁJÁHOZ A Stratégia készítő bizottság tagjai: Falus Katalin Galambos Rita Kende Ágnes Mihály.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
MAVE Budapest, május 24. INCLUSIVE – project bemutatása E-learning „A távolságot, mint üveg golyót, megkapod..” /József Attila - Altató/ Wenhard.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Barankovics István Alapítvány Tanári Kerekasztal Kiss Mária Rita BIA Ifjúsági projekt vezető.
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
Barankovics István Alapítvány Kiss Mária Rita BIA Ifjúsági projekt vezető.
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Tervezési folyamat.
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
Előadás másolata:

O:DAvagyunk Az Online Demokrácia Activity filozófiája Kiss Mária Rita BIA Ifjúsági projekt vezető

Tanári kerekasztalunk: tanároknak/mentoroknak a digitális nemzedék közösségi neveléséről I. Tevékenységünk két sarokpontja  a fiatalok társadalmi szerepekre való felkészítése, a demokráciához kapcsolódó állampolgári mentalitáskultúra alapjainak megteremtése  az internet adta lehetőségek pedagógiai célokra való felhasználása a Z generáció oktatásában II. Párbeszéd a fiatalokkal és párbeszéd a tanárokkal, mentorokkal Tanári konferenciáink:  A fiatalok társadalmi közéleti szerepekre való felkészítése november 16.  Digitális bennszülöttek az osztályteremben május 1 0. Esszépályázatunk középiskolásoknak április (130 pályamű ) III. Szintézis: Az O:DA

Milyen céljaink vannak az O:DA - val? 1. Partnerség: segíteni a szocializáció (szülők, iskolák, civilek, helyi társadalom, média) szereplőit a fiatalok társadalmi és felnőtt szerepekre való felkészítésében. Együttnevelés- együttműködő társadalmi környezet 2. A fiatalok szociális, állampolgári/civil/ társas és transzverzális kompetenciáinak fejlesztése (Identitástudat, önismeret, eredményes kommunikáció, konstruktív problémakezelés, felelős döntés, siker és kooperáció orientált szemlélet összhangja) 3. Hozzájárulni a sikeres egyéni életstratégiák kialakításához és a sikeres közösségi magatartások megalapozásához. 4. Társadalmi integráció elősegítése. A társadalmi kohézió erősítése 5. Hátránykompenzáció ( civilizatórikus ágens) 6. Megmutatni, hogy több köt össze minket, mint ami szétválaszt.  nem propagandisztikus értékelkötelezettség  értékjátszma és nem pártpolitikai játszma  politikai lövészárok szemlélet enyhítése  Barankovics István példája, aki a pártpolitikai játszmát elvesztette, az értékjátszmát viszont megnyerte Rákosival szemben.  kereszténydemokrata társadalomfilozófia

Az állampolgárság megújult fogalma David Kerr: Az állampolgárság nem pusztán egy jogi státusz. Dinamikus fogalom, egy állapot, amiből feladatok és magatartásformák következnek. Nem jogi fogalom, sokkal inkább cselekvés és mentalitáskultúra

Politikai kulturális kontextus és az állampolgári szerepfelfogások Túlélő és önkifejező értékek

Felhasználócentrikus szemlélet – részvételközpontú modell A tudás és tanulás új fogalmai jelentek meg. Érvényes és használható tudás Nem mini társadalomtudósok, hanem cselekvőképes, hatékony egyének és állampolgárok. Nem célszerű bezárkózni a tankönyvi szövegekbe. A mentor nem tudáselosztó, hanem társ a keresésesben Amit a játék közvetít nem bemagolandó tananyag, hanem maga az élet Nem szakad el attól a környezettől, amelyben működnie kell, a megszerzett kompetenciák létjogosultságát a gyakorlat igazolja vissza. A hétköznapi tudás- a média által közvetített tudás és a tudományos tudás integrációja Saját tapasztalatból való tanulás - episztemológiai előny-élményszerű tanulás Jelenelvűség- a folyamatra helyezi a hangsúlyt

Kultúra azonos pedagógia, avagy miért „online” a Demokrácia Activity? Akiket tanítunk ma az iskolákban a világot felnyitó, megváltoztató új generáció. És talán a mi zsebünkben is akad még néhány kulcs az okostelefonok segítségével megismert világ értelmezéséhez...  az „always on” új szocializációs terep  szabad és autonóm informális kortárs tanulás  identitásalkotási folyamatok  friendship-driven” (friendship 2.0) neten lógás  „interest-driven” neten lógás  multitasking  magánélet nyilvánosan  TMI-Too Much Information A fiatalok élet- és szokásvilágának ismerete nélkül nem lehetséges hatékony pedagógiai munka

2.0-ás forradalmak a világban Tahir tér Egyiptom Úgy kezdődött, hogy Váil Ghoneim Google-munkatárs tüntetési eseményt hirdetett a Facebook-on és pillanatok alatt 40 ezer „ott leszek” választ kapott. Twitter forradalom Isztambul szeptember f

2.0 közösségi forradalom másként Ahogy az új média leszállítja a nagyvállalatok kommunikációs költségeit, úgy szállítja le az emberek önszerveződésének költségeit is. (Don Tapscott)  Korábban a könyvek segítségével hozzáfértünk a másik intelligenciájához, ma mindannyian termelővé váltunk.  Amit közösen építünk egy globális számítógép „ideagóra”,  hatalmas tudáselosztó, az emberiség innovációs kapacitásának megszervezője, a közösségi értékek átbeszélésének fóruma.  Segítségével megtanulunk új formában együttműködni.  Az új világ kulcsszavai: kollaboráció, tudásmegosztás. Don Tapscott

Magyar Ifjúság % 51%

Magyar Ifjúság 2012

∑ Mi jellemzi a fiatalokat társadalmi közéleti kompetenciák vonatkozásában?

Társadalmi tájékozódási pontok: a személyes kapcsolatrendszer Kivel szoktál beszélgetni társadalmi kérdésekről? Forrás: Iskola és társadalom kutatás (Corvinus TÁTK, DE, SZTE, ME) 2009

Zárásképpen: Don Tapscott gondolatai VIDEO INDÍTÁSA