Fehér Kereszt szervezetek képzési és működtetési tapasztalatai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Szakmai Tanácskozás Miskolc
A projekt szakmai előzményei Tóth Mónika TÁMOP / Tóth Mónika.
„A családi napközi kettős szerepe a női foglalkoztatásban” – 2011
1 A felnőttképzés aktuális jogi környezete Nagy Zsolt.
Felnőttképzési tv. és a felsőoktatás Sum István OM
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
A szociális szolgáltatásokhoz kapcsolódó foglalkoztatás tervezett átalakítása 1.Klasszikus határterületi kérdés szociális ellátástámogatott életvitel foglalkoztatás.
Humánszolgáltató Központ, Nagykőrös
1 A többcélú kistérségi társulások működésének feltételei Budaörs Kistérség Többcélú Társulása december 10.
A magyar köznevelési fenntartórendszer legfőbb kihívásai
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Siófok szeptember 17.
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
A gyakorlatvezető mentor
Családi napközi.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Munkajogi alapismeretek
Távmunka a területfejlesztésben
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Integrált közösségi szolgáltató terek
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
1 A évi kistérségi közszolgáltatás-szervezés és ellátás Budaörs Kistérség Többcélú Társulása január 30.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátás tekintetében.
Lökkös Attila A családi napközi képzés fejlesztése
A CSALÁDI NAPKÖZI GONDOZÁS
Lökkös Attila TÁMOP projekt bemutatása
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
A minőségfejleszés eszközei a családi napközi ellátásban
A szakképzés helyzete Magyarországon
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ 2010.
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
A projekt általános szakmai célkitűzései
Biztos Kezdet Gyerekházak
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A fogyatékkal élő célcsoportba tartozó projektek bemutatása, monitoring tapasztalatok HU Phare program,zárókonferencia Budapest,2004.október 4 Előadó:Lechnerné.
A maximális hallgatói létszám megállapítása Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
Nevelőszülői értekezlet első félév
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A többcélú kistérségi társulás finanszírozási gyakorlata Debrecen, Megyeháza-Árpád terem.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Gyermekek napközbeni ellátási rendszerének átalakítása május 26. Hajdúböszörmény.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Kistérségi fejlesztési mátrix a Kisteleki kistérségben március 31.
Gyermekszegénység elleni program a hevesi kistérségben TÁMOP /
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
A Felsőoktatási Regisztrációs Központ és a felsőoktatás Bakonyi László, főigazgató.
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Szociális terület képzési rendszerének tervezett módosításai
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
Előadás másolata:

Fehér Kereszt szervezetek képzési és működtetési tapasztalatai

Fehér Kereszt Gyermekvédő Alapítvány 106 családi napközi felkészítő tanfolyam, a végzett hallgatók száma meghaladja az 1000 főt 106 családi napközi felkészítő tanfolyam, a végzett hallgatók száma meghaladja az 1000 főt Képzési időszakot követő támogatás, ingyenes konzultációs lehetőség, egymás támogatása Képzési időszakot követő támogatás, ingyenes konzultációs lehetőség, egymás támogatása A családi napközit megnyitók segítik fogadják terepgyakorlatra a hallgatókat A családi napközit megnyitók segítik fogadják terepgyakorlatra a hallgatókat

Fehér Kereszt Közhasznú Egyesület 2004-től családi napközi hálózat 7 telephellyel (peremkerületek, agglomerációhoz tartozó települések) 2004-től családi napközi hálózat 7 telephellyel (peremkerületek, agglomerációhoz tartozó települések) A gondozási hely a dolgozók saját háztartása A gondozási hely a dolgozók saját háztartása a telephelyek vezetői között kevés pedagógus található (saját gyerekek melletti tapasztalatok – főállású anyák) a telephelyek vezetői között kevés pedagógus található (saját gyerekek melletti tapasztalatok – főállású anyák) Szakmai támogatás, továbbképzés, adminisztráció, szervező munka Szakmai támogatás, továbbképzés, adminisztráció, szervező munka Több lábon állás – mit jelent ez a hálózat terén Több lábon állás – mit jelent ez a hálózat terén

Több lábon állás az önálló családi napközik esetében Saját háztartás, mely mint másik láb a költséghatékonyságot biztosítja – klasszikus családi napközi, nehéz egyedül működtetni a vállalkozási terhek miatt. Szektorsemleges finanszírozás megszűnése 2005-től, tárgyi adómentesség eltörlése 2007-től Saját háztartás, mely mint másik láb a költséghatékonyságot biztosítja – klasszikus családi napközi, nehéz egyedül működtetni a vállalkozási terhek miatt. Szektorsemleges finanszírozás megszűnése 2005-től, tárgyi adómentesség eltörlése 2007-től Bérelt helyen szolgáltatásokkal/több telephely egy ingatlanban/kiegészítő tevékenység – csökkenti a fajlagos költségeket a fenntarthatóság érdekében – „nagyüzem”, kevéssé jellemző hogy a gyermekgondozás szakmában dolgozók a működtetők Bérelt helyen szolgáltatásokkal/több telephely egy ingatlanban/kiegészítő tevékenység – csökkenti a fajlagos költségeket a fenntarthatóság érdekében – „nagyüzem”, kevéssé jellemző hogy a gyermekgondozás szakmában dolgozók a működtetők Többcélú Kistérségi Társulások – a nem állami fenntartók kiszorulása Többcélú Kistérségi Társulások – a nem állami fenntartók kiszorulása Nem állami szektor - Egyházi fenntartók – civil szervezetek – családbarát munkáltatók Nem állami szektor - Egyházi fenntartók – civil szervezetek – családbarát munkáltatók

Rugalmasság, hozzáférhetőség, minőség Végzett hallgatók, családi napközit működtetők tapasztalataiból a megoldatlan, illetve nehézséget okozó kérdések

Munkaidő, foglalkoztatási jogviszony: Munkaidő, foglalkoztatási jogviszony: - Gondozó a saját otthonában rugalmas munkavégzés heti 40 órás munkaviszony mellett – munka intenzitásának figyelembe vétele –Segítő személy technikai feladatok terén, segítő alkalmazásának költségei munkaviszonyban változó gyermekszám - szociális gondozói jogviszony –Segítő személy képzettséggel, munkaviszonyban Minőségi szempontoknak megfelelő szolgáltatásnál az ellátható gyermekek száma 2x 5 fő lehetne – megoldaná a tűzvédelmi előírások túlzásait -

Férőhelyek kihasználása Az éves tervezett gondozási napok számának tervezése, maximális létszám felett nem vehető fel gyermek Az éves tervezett gondozási napok számának tervezése, maximális létszám felett nem vehető fel gyermek A szabályozás kialakítása mellett a 100 % feletti kapacitás engedélyezése indokolt volna, például A szabályozás kialakítása mellett a 100 % feletti kapacitás engedélyezése indokolt volna, például –Idénymunkáknál –Iskolai szünetekben –Helyettesítésnél, amikor egy „partner” családi napközi nem tud gyermeket fogadni (felújítás, betegség, stb.)

Normatíva felhasználásának szabályozása Gondozási napok számítása – rugalmasság a férőhely betöltésénél – részmunka, távmunka, atipikus munkarend, nagyszülők segítsége Gondozási napok számítása – rugalmasság a férőhely betöltésénél – részmunka, távmunka, atipikus munkarend, nagyszülők segítsége az államkincstár területi szinten különbözően értelmezi a jogszabályi előírásokat az államkincstár területi szinten különbözően értelmezi a jogszabályi előírásokat –Világosan megfogalmazott előírások –Segédanyag a normatíva elszámolási szabályaihoz

Az ellátható gyermekek számát csökkentő esetekben nincs – –kiegészítő támogatás fogyatékos gyermek ellátása esetén – –megoldva a saját gyermek ellátásának támogatása (sem normatíva, sem adókedvezmény nem vehető igénybe jelenleg) Kedvezmények forrása a ktg.vetési tv. 3.sz.melléklete – egyedi helyzetre járó kedvezményekre nincs támogatás Kedvezmények forrása a ktg.vetési tv. 3.sz.melléklete – egyedi helyzetre járó kedvezményekre nincs támogatás Kistérségekkel való együttműködés támogatása (ktgvetési tv.8.sz.mell.) a nem állami szektor számára megszűnt évtől Foglalkoztatási jelentősége nagy –foglalkoztatást bővítő forrásokból nem részesül

TÁMOP projekt fő célja a családi napközi felkészítés szakmai tartalmának fejlesztése a családi napközi szolgáltatás fenntartása és működtetése egyszerre nagyon sok szerepet foglal magában a családi napközi szolgáltatás fenntartása és működtetése egyszerre nagyon sok szerepet foglal magában hálózati működtetés megjelent a szabályozásban, ez lehetővé tette a munkamegosztást a gyermek mellett végzendő szakmai feladatok és a szolgáltatás vezetése, szervezése, gazdálkodási tevékenysége között hálózati működtetés megjelent a szabályozásban, ez lehetővé tette a munkamegosztást a gyermek mellett végzendő szakmai feladatok és a szolgáltatás vezetése, szervezése, gazdálkodási tevékenysége között a minőségi kisgyermekellátás jelentősége - a gondozási- nevelési területen kompetens szakemberre van szükség a családi napköziben gondozott gyermekek mellett is a minőségi kisgyermekellátás jelentősége - a gondozási- nevelési területen kompetens szakemberre van szükség a családi napköziben gondozott gyermekek mellett is a családi napközi munkakör betöltéséhez a jelenlegi 40 óránál komolyabb szakmai felkészülésre van szükség – ez a közvélemény üzenete, mely a szakma véleménye is a családi napközi munkakör betöltéséhez a jelenlegi 40 óránál komolyabb szakmai felkészülésre van szükség – ez a közvélemény üzenete, mely a szakma véleménye is

Egymásra épülő modulok 1.szint szakmai irányítás mellett beosztottként, vagy hálózati telephelyen dolgozó munkatárs, akinek nem feladata a működtetés – helyettesek, segítők, csak a gondozási feladat iránt motiváltak részére (kieg.tevékenység pl. főállású anyaság mellett) – próbaképzésen kiegészítő felkészítéssel megszerezhető a tanúsítvány, a képzés elfogadását követően vizsgáztatási lehetőség 1.szint szakmai irányítás mellett beosztottként, vagy hálózati telephelyen dolgozó munkatárs, akinek nem feladata a működtetés – helyettesek, segítők, csak a gondozási feladat iránt motiváltak részére (kieg.tevékenység pl. főállású anyaság mellett) – próbaképzésen kiegészítő felkészítéssel megszerezhető a tanúsítvány, a képzés elfogadását követően vizsgáztatási lehetőség 2.szint felkészít a működtetés feladataira is a vállalkozási ismeretek rész a feladatnak megfelelő mélységű – próbaképzésen megszerezhető a tanúsítvány, a képzés elfogadását követően vizsgáztatási lehetőség 2.szint felkészít a működtetés feladataira is a vállalkozási ismeretek rész a feladatnak megfelelő mélységű – próbaképzésen megszerezhető a tanúsítvány, a képzés elfogadását követően vizsgáztatási lehetőség

Felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára a hálózatépítés, koordinátori feladatok ellátásra felkészítő pedagógus és tanácsadó képzés – a próbaképzésen való részvétel reményeink szerint a kötelező továbbképzési rendszerben pontok megszerzését teszi majd lehetővé. Felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára a hálózatépítés, koordinátori feladatok ellátásra felkészítő pedagógus és tanácsadó képzés – a próbaképzésen való részvétel reményeink szerint a kötelező továbbképzési rendszerben pontok megszerzését teszi majd lehetővé.