Dr. Erényi István 2001. november 13.Erényi: E-Kultúra 20012 Mottók: Carl SAGAN a Korok és démonok c. könyvében írja: „Négy fő okát.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
határtalan technológia Szülőföldön boldogulás, határtalan technológia Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter Budapest, november.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Műegyetem - Kutatóegyetem Bizalom-Minőség-Együttműködés 1 Hogyan tovább, Műegyetem? november 17.
Hipermédia tanulási források az interneten
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Dr. Bakonyi Péter helyettes államtitkár Az információs társadalom kialakításának kiemelt feladatai Agrárinformatikai Fórum Budapest, 2003.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Az információs ipar teljesítménye Európai Unió, Magyarország, Amerikai Egyesült Államok.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 1 „MAGYAR HELYTEREMTÉS EURÓPÁBAN” Informatika a modern magyar gazdaságért avagy a GKM teendői.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A vidéki tér sikertényezői
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Innováció-ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban CLEAR.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Komplex kormányzati cselekvési terv négy pillér mentén – Digitális Magyarország „Networkshop 2015” konferencia Sárospatak.
2003. február 20. Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 1 Benedek András Távmunka a Tudásgazdaságban A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Barcsák Marianna - KPSZTI
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

Dr. Erényi István

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra Mottók: Carl SAGAN a Korok és démonok c. könyvében írja: „Négy fő okát látom annak, amiért koncentrált erőfeszítéssel, felhasználva a rádiót, a tévét, a mozit, az újságokat, könyveket, kiállításokat és az iskolákat, a tudományt (TUDÁST) mindenkihez el kell juttatni. Nem elegendő – sőt, valójában veszélyes – a tudományt magasan kvalifikált, jól megfizetett kiválasztottak szűk körére korlátozni. A legszélesebb rétegek számára is lehetővé kell tenni, hogy megértsék, hogyan működik és milyen eredményeket ér el.” A négy ok: szegénységből való kiemelkedés járható útja; felhívja a figyelmet a kor veszélyeire; a legmélyebb ismereteket nyújtja számunkra fontos kérdésekben; a tudomány és a demokrácia értékrendje egybeesik. Benjamin Franklin: “A tudásba történő befektetés kamatozik a legjobban.”

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra 20013

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra Kormányzati elsődleges felelősség Életminőség: tartalmasabb, értékesebb, eredményesebb, emberibb jövő a lehető legszélesebb körnek - mindenkinek A társadalmi, gazdasági, kulturális fejlődésünk legfőbb záloga a művelt, tudásban gazdag emberfők sokasága - ezt kell kiemelten, legfőbb értékünknek tekinteni

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra Informatika, gazdaság és életminőség Az informatika szektor legtöbbet azzal járul hozzá az „anyagi” életminőség javításához, hogy a gazdasági teljesítményt, a termelékenységet növeli Hosszú távon a termelékenység növelése az életminőség javításának a kulcsa Legalább ennyire fontos a kulturális értékek gondozása, közkinccsé tétele valamint a képzés, művelődés biztosítása

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra Civilizáció, műveltség gyors fejlődése a múltban Mindig, amikor az ismeretek megőrzése, átadása, tárolása és multiplikálása terén áttörő újdonság jelent meg Mindig, amikor intellektuális közösségek, „iskolák” alakultak, közös tudásgyarapítási tevékenység folyt, a közösségi tudás hatványozottabban érvényesült

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra Példák a civilizációs fejlődésre Papirusz, papír megjelenése - tudás megőrzése, más számára hozzáférhetővé válása Athéni iskolai közösségek kialakulása, színházi élet, művészetek Könyv, könyvnyomtatás Könyvtárak létrehozása Sajtótermékeke, filmművészet Elektronikus média Internet: - ismertek átadása, megőrzése, szelektálása, közös tudás gyarapítása, tudás-közösségek létrejötte Egyre könnyebb, egyre több ember számára elérhető tudás

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra Informatika, információ technológia Az IT több, mint egyszerű gazdasági tényező Az EMBER sikere: közösségi élet, művelődés, eredmények, küzdelem, közös örömök - együttműködés és kultúra-építés Internet: összeköt - kommunikációs eszköz, ismereteket továbbít - művelődési eszköz, információt válogat - szellemi munkát segít, tudást halmoz fel, őriz meg - tudomány tárháza, szellemi tornára ösztönöz - oktatási módszer

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra Társadalom fejlődése, értékrend váltás: TársadalomEmberi értékGazd. érték Középkor, lovagkorbecsület, harctudásFÖLD,VÁR ReneszánszművészetFÖLD, PÉNZ Korai kapitalizmusvagyonmanufaktúra Felvilágosodástudomány Ipari forradalomszorgalom, munkaCégek, üzemek Posztindusztriális szolgáltatásokSzolgáltató cégek Információsismeretek, tudás, Integrált társadalommobilitás,időfaktor! szolgáltatások, eGazdaság kooperativitásintelligens termékek

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra Hogy mindez megvalósuljon kellenek Eszközök, infrastruktúra, sávszélesség Képesség az használatukra Képesség arra, hogy a tevékenység részévé váljanak az eszközök (oktatás, vállalkozás) Képesség arra, hogy a képességre oktassunk Érdekes, hasznos tartalom Veszélyek elhárítása (szabályozás: jogi, technikai) Fogadókészség, bizalom, biztonságérzet Programok arra, hogy mindenkik részesedjen Kulturális, nyelvi sokszínűség, nem elsorvasztás

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra Mit várunk mi és az EU az eGazdaságtól Az eEurope program nem kevesebbet hirdet, nem kevésbe ambiciózus, mint hogy: legversenyképesebb, legdinamikusabb gazdasággal 2010-re Európa legyen a világ legversenyképesebb, legdinamikusabb gazdasággal rendelkező térsége, melyet új, jobb munkahelyek teremtése, és a különbségek csökkenése jellemez, mind a térségek között, mind a össz. társadalmon belül. Magyarország is része legyen annak az Európának

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra eEurope kulcs-akciók Távközlési szabályozási keretek Nagysebességű megbízható infrastruktúra eTanulás, eMunka, képzettség eKereskedelem eRészvétel, hozzáférés mindenki számára eKormányzat Biztonságos hálózatok Mobil kommunikáció Munkahelyteremtés és társadalompolitika

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra Információs társadalom és eGazdaság Jólét, életminőség javítása Jobb, értékesebb munkahelyek Új munkalehetőségek Demokrácia kiteljesedése Kulturális értékek megőrzése, gazdagítása Partneri kapcsolatok, kooperáció bővítése Társadalmi és térségi kohézió javítása

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra Magyarországi programok, felkészülés a tudástársadalomra

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra Nemzeti Információs Társadalom Stratégia JÖVŐKÉP és MISSZIÓ Közép-, Kelet-Európában élenjáró Magyarország Minőségi ugrás az életminőség javításban (figyelembe veszi a határonkívülieket is) KORMÁNYZATI MISSZÓ Életminőség javítása infokommunikáció révén

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra Nemzeti Információs Társadalom Stratégia Infrastruktúra-fejlesztési program Gazdaságpolitikai program Kultúra program Oktatási program Társadalompolitikai program Elektronikus kormányzati program Önkormányzati program

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra Széchenyi Terv: Információs társadalom program célkitűzései “Olcsó” Internet elérési lehetőség a lakosság és a háztartások számára Az eKereskedelemi és eÜzletviteli szolgáltatások ösztönzése Digitális írástudás támogatása Mindenki számára egyenlő esélyt az információs társadalom tagjává válásra

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra Az Információs társadalom program célkitűzései Kedvező jogszabályi környezet létrehozása A magyar ICT, tudás és “tartalom” szektor fejlesztése A magyar tartalomipar ösztönzése Hatékony eKormányzat kiépítése, működtetése Hatékony monitoring rendszer kidolgozása

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra Mit jelet ez a társadalom számára? Önálló kezdeményezések az üzleti élet részéről Önálló helyi, civil kezdeményezések A teljes gazdálkodási folyamat átgondolása A partnerek „közeledése” tapasztalatai „Demokratizálódó” világ Részvétel, hozzájárulás a kormányzati munkához

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra Lakosság számára Felkészülés a változó élethez Munkavállalói, vállalkozási mobilitás Gyakori váltások a termelésben és szolgáltatásban Életen át való tanulás Igények felkeltése a minőségi szolgáltatásokra Fogadókészség növelése

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra Mai magyar helyzet Kevés az otthoni Internetező Sikeres az ipar, felsőoktatási szektor Sikeres a közösségi pontok kialakítása: teleházak, könyvtárak Nem elég a KKV felkészültsége Leszakadó gazdasági térségek, „információ- szegény” térségek

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra Intézkedések, programok kellenek Otthoni Internetezés támogatására Készségek javítására Érdekes és értékes tartalom előállítására A pedagógusok informatikai képzésére KKV-k felzárkóztatására Kulturális örökségünk digitalizálására EU-val való együttműködés ösztönzésére Korosabbak társaink készség-javítására Támogatás: idén 15mrd Ft, jövőre 24mrd Ft

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra IT: lehetőség és kihívás Lehetőség a jobb életre, emberibb, tartalmasabb életre, műveltségre, személyiség kiteljesedésére Lehetőség az igazságosabb életre, arra, hogy mindenkinek javuljon az élete DE: lehetőség a rossz szándék érvényesítésére (fenyegetés: rossz szándék és képesség együtt) Kihívás: Önök és a Kormányzat munkásai számára - kulturálisan és morálisan felnő-e az emberiség az új társadalmi viszonyokhoz?

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra Konklúzió, üzenet: Alan Webber in „What’s So New About the New Economy”, Harvard Business Review, Jan-Feb, 1993 : Végső soron nem a technológia - legyen akár mikrochip vagy a globális telekommunikációs hálózat - az új gazdaság és társadalom színtere. Ez a hely az emberi elme. Plutarkhosz: “Elménk nem megtöltésre váró edény, hanem lángra lobbantandó tűz”

2001. november 13.Erényi: E-Kultúra Köszönöm a figyelmüket és a meghívást!