Isten kairosza – az idő teologiája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Advertisements

JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Mit kell tenned, ha meg akarsz térni Istenhez?
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
Hol a résem Miért jó nekem odaállni?
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
A házasság még nem a mennyország
Folyamodjatok az Úrhoz,
Istenfélelem. Meghatározás  Istent és az Ő akaratát tartani a legfontosabbnak  NEM azt jelenti,hogy félni Istentől, habár meg van írva:  „Mert a mi.
Mózes I. könyve 1. rész    Szent Biblia alapján (Károli fordítás)
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Amikor közeledtek Jeruzsálemhez, és Betfagéba, az Olajfák hegyéhez értek, Jézus elküldött két tanítványt, és ezt mondta nekik: „Menjetek az előttetek.
Túrmezei Erzsébet : KARÁCSONY ELŐTT.
A Biblia – Kisifi Isten Igéjének hasonlatai Isten Ígéjének hasonlatai.
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Boldog 2014-et !.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
JÓ REGGELT ! Megköszönöm jó Atyám, hogy az elmúlt éjszakán megőriztél engemet és új napot kezdhetek.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
Tudd van egy gyertya a szívünkben Van kié lobban, van kié nem
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
KÉT IGE Isten és Jézus dicsőségéről IMA
Folyamodjatok az Úrhoz,
EGYHÁZI IMATALÁLKOZÓ AZ EURÓPAI ROMÁKÉRT április 12. csütörtök KDOBVI baracskai objektum.
Királyi kenet Heidelbergi KT 31., 32..
Asztal- és életközösség Jézussal
BETLEHEM.
BECSÜLETESSÉG Becs, becses… ÉRTÉKES! Becsül: értékel, tisztel.
ADAKOZÁS „ Nagyobb boldogság adni, mint kapni!”
„ Én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem – így szól az Úr ! „ Jer a.
A fogyatékos emberről alkotott kép a Biblia tükrében
ISTEN hozott köztünk!.
A millennium Tanulmányok a Jelenések könyvéről:
A megtérés fogalma. Mk 1:14-15 Miután Jánost fogságba vetették, elment Jézus Galileába, és így hirdette az Isten evangéliumát: "Betelt az idő, és elközelített.
JÓ REGGELT !.
Isten mondta.
Mindig kapcsolatban Vele
Hamvazó- szerda.
Folyamodjatok az Úrhoz,
ki lángra gyújthat és meggyógyíthat,
Találkozni jöttem Veled, Istenem Te jól ismersz engem, s én kitárom a szívem Itt vagyok Istenem,
Mt 19,16-30.
Református istentisztelet 2014 december 21 advent negyedik vasárnap.
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Jn. 3:16 Mint Bárány.
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Húsvét II Vasárnapja A - év A - év J n 20,19-31 Mikor azon a napon, a hét első napján este lett, és a helyiség ajtaja, ahol a tanítványok összegyűltek,
Advent III Vasárnapja A-év
Imádság Keveset lenni Istennel annyi, mint kevésnek lenni Istenért (E.M.Bounds)
II Évközi Vasárnap A - év János 1,29-34 Keresztelő János másnap látta, hogy Jézus közeledik hozzá. Erre így szólt:

Isten akarata szerint élni ma
Nagy-csütörtök C - év Jn 13,1-15.
Igeolvasás „14Most azért az URat féljétek, és őt szolgáljátok tökéletesen és igazán. Távolítsátok el azokat az isteneket, amelyeket atyáitok szolgáltak.
Miért olyan fontos a hit?
XVII Évközi VasárnapC - év
Húsvét II Vasárnapja B év
Isten hozott, hogy megáldjon!
NEM JÓ AZ EMBERNEK EGYEDÜL? HÁZASSÁG.
Előadás másolata:

Isten kairosza – az idő teologiája

Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak. Ef 5, 15-16

Mt. 19.14 „De Jézus ezt mondta: „Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa.”

1Móz. 1.14-15 Azután ezt mondta Isten: Legyenek világító testek az égbolton, hogy elválasszák a nappalt az éjszakától, és meghatározó jelei legyenek az ünnepeknek, a napoknak és az esztendőknek. Legyenek ezek világító testek az égbolton, hogy világítsanak a földre. És úgy történt.

Zsolt. 118.23-24 Az ÚRtól lett ez, csodálatos a mi szemünkben. Ez az a nap, amelyet az ÚR elrendelt, vigadozzunk és örüljünk ezen!

Héber kifejezések az időre Jóm – nap Ét – most, alkalom, időpont, időtartam Préd. 3.1 Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt. Ólám – örökkévalóság 2Móz. 15.18 Az ÚR uralkodik örökkön örökké!

5Móz. 29.13-14 De nemcsak veletek kötöm ezt az átokkal is fenyegető szövetséget, azokkal, akik ma itt vannak velünk, és itt állnak Istenünknek, az ÚRnak a színe előtt, hanem azokkal is, akik ma nincsenek itt velünk.

Ezért lehanyatlik minden kéz, megdermed minden ember szíve. Ézs. 13.6-8 Jajgassatok, mert közeledik az ÚR napja, a Mindenható pusztításaként jön el. Ezért lehanyatlik minden kéz, megdermed minden ember szíve. Megriadnak, kínos fájdalmak fogják el őket, gyötrődnek, mint a szülő nő. Riadtan néznek egymásra, és arcuk lángban ég.

Az Újszövetség időfogalmai Kronosz – idő, időpont Jn. 7.33 Jézus ekkor így szólt: „Még egy kis ideig veletek vagyok, de elmegyek ahhoz, aki elküldött engem. Aión – időszak, világkorszak, örökkévalóság 1Kor. 2.7 hanem Isten titkos bölcsességét szóljuk, azt az elrejtett bölcsességet, amelyet az Isten öröktől fogva elrendelt a mi dicsőségünkre. Kairosz – Isten által tartalommal megtöltött idő

Mk. 10.30 és ne kapna százannyit: most ebben a világban házakat és testvéreket, anyát, gyermeket, és szántóföldeket üldöztetésekkel együtt, a jövendő világban pedig örök életet. eja;n mh; lavbh eJkatontaplasivona nuÖn ejn twÖ kairwÖ touvtw oijkiva" kai; ajdelfou;" kai; ajdelfa;" kai; mhtevra" kai; tevkna kai; ajgrou;" meta; diwgmwÖn, kai; ejn twÖ aijwÖni twÖ ejrcomevnw zwh;n aijwvnion.

Lk. 12.56 Képmutatók, a föld és az ég jelenségeit felismeritek, e mostani időt miért nem tudjátok felismerni?” Jel. 12.12 Ezért vigadjatok egek, és akik bennük lakoztok: jaj a földnek és a tengernek, mert leszállt hozzátok az ördög nagy haraggal, mivel tudja, hogy kevés ideje van”.

Jel. 22.10 És így szólt hozzám: „Ne pecsételd le e könyv prófétai igéit, mert az idő közel van. Mt. 8.29 És egyszerre felkiáltottak: „Mi közünk hozzád, Isten Fia? Azért jöttél ide, hogy idő előtt meggyötörj minket?”

Mk. 1.15 „Betelt az idő, és elközelített már az Isten országa: térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban.” Mt. 11.3-5 „Te vagy-e az Eljövendő, vagy mást várjunk?” Jézus így válaszolt nekik: „Menjetek, és mondjátok el Jánosnak, amiket hallotok és láttok: vakok látnak, és bénák járnak, leprások tisztulnak meg, és süketek hallanak, halottak támadnak fel, és szegényeknek hirdettetik az evangélium,

Jak. 5.7-11 Legyetek tehát türelemmel, testvéreim, az Úr eljöveteléig. Íme, a földművelő várja a föld drága gyümölcsét, és türelmesen várja, amíg az korai és késői esőt kap. Legyetek tehát ti is türelemmel, és erősítsétek meg a szíveteket, mert az Úr eljövetele közel van. Ne panaszkodjatok, testvéreim, egymásra, hogy el ne ítéltessetek! Íme, a bíró az ajtó előtt áll. Vegyetek példát, testvéreim, a szenvedésben és a türelemben a prófétákról, akik az Úr nevében szóltak. Íme, boldognak mondjuk azokat, akik tűrni tudtak a szenvedésekben. Jób állhatatosságáról hallottatok, és láttátok, hogyan intézte a sorsát az Úr; mert igen irgalmas és könyörületes az Úr.

1 Móz 29, 20 Így szolgált Jákób Ráhelért hét esztendeig, de ez csak néhány napnak tűnt neki, annyira szerette őt.