1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére 2005. október 15.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Rövid áttekintés, hogy mi történt a magán- nyugdíjpénztári fronton!
Advertisements

TSzVSz Közgyűlés JogSzerviz Sipos Tamás Dr. Bezzegh Edina.
1 Nem fizethető ki az osztalék előleg devizában,
Szabályozók, feltételek, működés
TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
A napi földgáz- és kapacitáskereskedelmi piac Gellényi Zoltán FGSZ Zrt
Értékpapírok értékelése és főkönyvi könyvelése
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
BEFEKTETÉSI ALAPOK - FŐBB JELLEMZŐK
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére június 12.
Tud Ön hullámlovagolni? 2012 után a kibocsátás-kereskedelemben Baráth Barna Vertis Zrt szeptember 15.
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
PÉNZPIACI SZABÁLYOZÁS 1.
Szja-változások Karácsony Imréné szakállamtitkár Pénzügyminisztérium december 3.
Központi Szerződő Fél Kft.
Arany kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén Horváth Zsolt vezérigazgató Budapest március 28.
1 Teendők július 1-ig: Piaci tájékoztatás Konferencia KELER tájékoztató FGSZ oktatások KID telepítések.
Ingyenes oktatás a tőzsdéről – a Tőzsdén
A kibocsátási jelentések elkészítésével kapcsolatos tapasztalatok a Holcim Hungária Zrt. Hejőcsabai cementgyáránál június 27.Balatoni István.
1 Általános forgalmi adó január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
Hogyan lehet több millió Ft-ra szert tenni befektetés nélkül ! Figyelem ! Az egész rendszer egy vásárlói közösségre van ráépítve ! Az azonnali jövedelem.
Piller Rudolf SzélerőVép Kht.
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment IV. Modul A kultúra gazdaságtana.
A fogyasztóvédelmi szabályozás rendszere Fogyasztóvédelmi törvény (1997. évi CLV. törvény) 10 fejezetből áll: pl.: -fogyasztók életének, egészségének,
Adatvédelmi fogalmak.
N etnyugdíj Az év egyik legjobb üzleti lehetősége.
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
Luxemburg, Málta,Hollandia
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Dátum Tőkepiaci közzétételek a PSZÁF honlapján (Tájékoztató a tőkepiacról szóló évi CXX. tv. 34.§ (4) bekezdés d) pontjának végrehajtására felkészülésről)
A tőzsdei kereskedés tendenciái Tóth Attila Vezérigazgató-helyettes Budapesti Értéktőzsde Zrt. Budapest,
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
Az Európai Unió ökológiai hálózata
Kereskedelmi jog I. VII. Előadás Egyes társasági formák Az egyesülés.
ÚMFT első éves tapasztalatai, az uniós pénzek felhasználásának várható üteme Közbeszerzés.
Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete VAGYONGYARAPODÁSOS VIZSGÁLATOK Előadó: Vadász Iván Budapest, november 23.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
Befektetési alapok - kollektív befektetések
1 A KELER Csoport gázpiaci elszámolási szolgáltatása Matuszka Kristóf – KELER Zrt. üzletfejlesztési osztályvezető április 26., Budapest KELER Tájékoztató.
KELER Csoport Bemutatkozó előadás
1 A KELER Csoport gázpiaci elszámolási szolgáltatása Matuszka Kristóf – KELER Zrt. üzletfejlesztési osztályvezető április 21., Budapest NFKP Konferencia.
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére október 15.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére június 12.
A valutaárfolyam rögzítésének lehetőségei Szerencsi Péter „Vállalati finanszírozás Magyarországon” szakmai nap november.
felvásárlás elérése érdekében
Versenyképes képzés Versenyképes képzés Energetikusok és vállalati versenyképesség Előadó: Solti Károlyné tanácsadó Budapest, február 23.
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
Államadósság és állampapírpiac
A Tartós Befektetési Számla előnyei, működése, típusai, megnyitásának és megszűnésének módja.
Reklámpapír A kötelezettek teljesítési fegyelme Viszkei György ÖKO-Pannon Kht. Budapest, január 21.
Az áfa-törvény jövő évi változásai
1 KELER Tájékoztató Köszöntő Dudás György – KELER Zrt. Vezérigazgató Práger Ádám – KELER Zrt. Marketing és Ügyfélkapcsolati igazgató április 26.,
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
TAX EXPERT International AG  2014 TAX EXPERT International AG. All rights reserved. Svájci-magyar építőipari szeminárium Adózási szempontok Sebestyén.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
2016. október 11. First Line Experts Kft. Hotel Griff Irodaház H-1113 Budapest, Bartók Béla út Adózási aktualitások 2017.
Múlt és jövő A 15 éves Budapesti Értéktőzsde szerepe a hazai tőkepiac fejlesztésében Szalay-Berzeviczy Attila elnök június 16.
9. tétel.
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
Hedge fund-ok Urbán András
Pénzmosás elleni harc audit feladatai
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
Kereskedés a tőzsdén.
Előadás másolata:

1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.

2 Az Európai Unióban 2005 és 2007 között működtetett CO 2 kibocsátás-kereskedelmi rendszer által meghatározott* forgalomképes vagyoni értékű jog, mely 1 tonna CO 2 kibocsátására jogosítja fel annak tulajdonosát től a Tpt.-ben befektetési eszközként kerültek szabályozásra az üvegházhatású gázkibocsátási egységekre vonatkozó ügyletek * Magyarországon az „Üvegházhatású gázok kibocsátási egységeinek kereskedelméről” szóló évi XV. törvény szabályozza Mi a CO 2 kibocsátási egység?

3 „Üzemeltetők”: az üzemeltetők ingyenes juttatásként CO 2 kibocsátási egységet kapnak az Államtól, majd tényleges CO 2 kibocsátásuknak megfelelő mennyiséget évente vissza kell szolgáltatniuk; a felesleget viszont eladhatják, hiány esetén pedig vásárolniuk kell. Bárki más, azaz az EGT-n belül bármely természetes személy, székhellyel rendelkező jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet: közöttük a CO 2 kibocsátási egységek szabadon átruházhatók, tehát kereskedés tárgyát képezhetik, továbbá szabadon töröltethetik is azokat. Mit lehet tenni a CO 2 kibocsátási egységekkel?

4 A közhiteles és nyilvános kibocsátásforgalmi- jegyzék elektronikus jelként tartja nyilván a CO 2 kibocsátási egységeket. A jegyzékben történik az ügylet CO 2 lábának az elszámolása, amelyhez az elszámolásban résztvevőknek a jegyzékben számlával kell rendelkezniük. A kibocsátásforgalmi-jegyzék

5 A jelen –Tőzsdén kívüli ügyletek (ennek DVP elszámolása infrastrukturális szempontból megteremti a későbbi tőzsdei és az aukciós kereskedés elszámolásának alapjait is). A jövő –Tőzsdei kereskedés (spot, derivatív), –Állami aukció (éves rendszerességgel). Az elszámolás forintban és euróban is lehetséges lesz. Kereskedési lehetőségek

6 Üzemeltetők, Egyéb vállalatok (akik csak később kerülnek szabályozás alá, pl. vegyipar, közlekedés), Intézményi befektetők (befektetési célból), Környezetvédelmi szervezetek és magánszemélyek (pl. törlési célból), Külföldi ügyfelek. A potenciális ügyfélkör

7 Az EU 25 tagországának 6 iparági szektora, ezen belül mintegy üzem vesz részt a kereskedési rendszerben. Magyarországon kb. 250 üzemeltető (150 vállalat) érintett, éves összkibocsátásuk kb. 30 millió tonna. A CO 2 ára 7-29 € közötti sávban mozgott az elmúlt 10 hónapban. A piac

8 Árfolyam és forgalmi adatok ( ) Forrás:

9 Az elszámolás modellje

10 1.Adásvételi szerződés kötése az eladó és a vevő között (db, ár, elszámolás napja, az elszámolás módja stb.). 2.Az eladó és vevő megbízást ad befektetési szolgáltatójának az ügylet elszámolására. 3.A két befektetési szolgáltató benyújtja az Elszámolási Jegyeket a KELER-be. 4.A KELER párosítja az Elszámolási Jegyeket. 5.Az eladó (vagy megbízása alapján a befektetési szolgáltató) a KELER kibocsátásforgalmi-jegyzékben vezetett számlájára transzferálja a CO 2 kibocsátási egységeket. 6.A vevő (vagy megbízása alapján a befektetési szolgáltató) a KELER számlájára utalja a vételárat. Az elszámolási folyamat lépései 1/2

11 6.A KELER fedezetet vizsgál a CO 2 és pénzszámlán. 7.A KELER a vevő befektetési szolgáltatójának kibocsátásforgalmi-jegyzékben vezetett számlájára transzferálja a kibocsátási egységeket. 8.A KELER az eladó befektetési szolgáltatójának pénzszámlájára utalja át a vételárat (ez csak akkor történhet meg, ha a kibocsátási egység transzfer véglegesen és visszavonhatatlanul megtörtént). 9.Sikertelen párosítást/fedezetvizsgálatot követően megtörténik a pénz / kibocsátási egység „visszarendezése”, 10.Az eladó és a vevő folyamatos információt kap befektetési szolgáltatójától az ügylet elszámolási státuszairól. Az elszámolási folyamat lépései 2/2

végén, elején várhatóan: Elindul a magyar kibocsátásforgalmi-jegyzék. Az üzemeltetők megkapják az Államtól CO 2 kibocsátási egységeiket. A KELER, a befektetési szolgáltatók és az egyéb érintettek számlát nyitnak a kibocsátásforgalmi- jegyzékben. A befektetési szolgáltatók bekapcsolódnak az elszámolásba (szerződéskötés a KELER-rel stb.). A szolgáltatás elindításának feltételei, ütemezése

13 További információk Központi Elszámolóház és Értéktár (Budapest) Zrt Budapest, Asbóth u