Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Rövid áttekintés, hogy mi történt a magán- nyugdíjpénztári fronton!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Rövid áttekintés, hogy mi történt a magán- nyugdíjpénztári fronton!"— Előadás másolata:

1 Rövid áttekintés, hogy mi történt a magán- nyugdíjpénztári fronton!

2 A vegyes finanszírozású nyugdíjrendszer  1997-ben az akkori kormányzat demográfiai okokra hivatkozva létrehozta az ún. vegyes finanszírozású nyugdíjrendszert, melynek eredetileg három, majd 2006-tól négy pillére volt!

3 Első pillér  Az első pillér, egy államilag garantált minimum nyugdíj, mely nem is igazán nyugdíj, inkább csak járadék lett volna!

4 Második pillér  A második pillért a kötelező magánnyugdíjpénztári tagság jelentette, egészen 2010. Dec. 13-ig. Ez azt jelentette, hogy mindenki, aki belépett a rendszerbe, a nyugdíjjárulékát már nem az állami rendszerbe fizette, hanem egy elkülönített pénztári számlára!

5 Harmadik pillér  A harmadik pillért az önkéntes nyugdíjpénztári tagság volt, amikor is az egyén, ha akarta, gyűjthette megtakarított pénzét egy teljesen külön nyugdíjpénztári számlán is!

6 Negyedik pillér  Ezt a megtakarítási forma nem régen, 2006 – ban került bevezetésre, amikor is megnyíltak a nyugdíj- előtakarékossági számlák, vagy rövidített nevükön NYESZ! Ide az ügyfelek nyugdíjcélú megtakarításaikat rugalmasan fizethették!

7 Nézzük mi történt 2010. Dec. 13- án!  A parlament elfogadta a magánnyugdíj pénztárak államosításáról szóló törvényt, melynek értelmében mindenkinek, aki eddig tagja volt az első pillérnek, döntenie kell, hogy visszalép-e az állami nyugdíjrendszerbe, vagy marad magánnyugdíjpénztár tag! E döntésre azért volt szükség, hogy az állami költségvetés bevételhez jusson, vagyis eltűnjön a hatalmas hiány!

8 Nézzük a következményeket!  Mi történik, ha valaki visszalép az állami felosztó- kirovó nyugdíjrendszerbe? A magánnyugdíj-pénztári megtakarításait átvezetik az állami nyugdíjrendszerbe, a befektetéseken elért reálhozamot pedig felveheti készpénzben, átvezettetheti az önkéntes nyugdíjpénztári számlájára, vagy lemondhat róla, és átkerül az is az állami rendszerbe!

9 Mi történik, ha marad magánnyugdíjpénztár tag  A munkáltató által fizetett munkáltatói nyugdíjjárulék nem kerül jóváírásra többé a magán nyugdíjpénztári számlán, azt az állam megtartja, a munkavállaló által fizetett 10% nyugdíjjárulékot pedig nem kötelező a továbbiakban fizetni, de az egyén csak és kizárólag e befizetések után számíthat nyugdíjra! Szolgálati ideje 2011. Nov. 30-ával megszűnik!

10 Mennyi pénzre számíthat, aki visszalép?  A törvény szövege alapján aki visszalép, az felveheti a pénztári befektetéseken elért reálhozamot, amit úgy kell kiszámolni, hogy a nyugdíjpénztár által közölt nominálhozamból kivonjuk az adott éves inflációt! Vagyis, ha a nominálhozam 10%, de az adott éves infláció 5,5%, akkor a reálhozam csak 4,5%!

11 Mikor mi a teendő!  Ha úgy dönt valaki, hogy visszalép az állami nyugdíjrendszerbe, akkor igazából nem kell tenni semmit, hanem automatikusan átkerül a tagsága! A reálhozam kifizetését illetően pedig, majd a pénztár március hónapban nyilatkoztatja ügyfelét, hogy hova utalja az összeget! Ha nem nyilatkozik, akkor a lakcímére érkezik az összeg, április hónapban!

12  Ha valaki maradni szeretne magán-nyugdíjpénztári tag, akkor a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságok bármelyikén erről nyilatkozatot kell tennie, amit jegyzőkönyvbe vesznek!

13  Ezt a diát azért hoztam létre, hogy segítsek a döntés meghozatalában! Kérdésével forduljon hozzám bizalommal, amiben tudok segítek! Kertész László Tel.: 70/387-6511 Email:alfainvest2008kft@gmail.com www.mileszanyugdijammal.5mp.eu


Letölteni ppt "Rövid áttekintés, hogy mi történt a magán- nyugdíjpénztári fronton!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések