Vállalatgazdaságtani alapfogalmak
Hozam, termelési érték A termelés célja, termékek és szolgáltatások előállítása, melyek későbbi értékesítéséből tudunk jövedelmet realizálni Az előállított termékeket három osztályba sorolhatjuk: fő termék ikertermék melléktermék A megtermelt termékek, szolgáltatások naturális egységben kifejezett mértékét hozamnak nevezzük Fajlagos hozam
Hozamérték = hozam x egységár Hozam, termelési érték A különböző naturális egységben mért hozamokat közös nevezőre kell hoznunk. A legegyszerűbb és legáltalánosabb ilyen mérőszám, a pénz Hozamérték: a vállalat tevékenysége során előállított termékek és szolgáltatások hozamának pénzben kifejezett értéke Termelési érték: az előállított termékekés szolgáltatások pénzben kifejezett értéke kiegészítve az egyéb hozamtartalommal nem rendelkező tényezőkkel Hozamérték = hozam x egységár
Az árak fajtái 1. Piaci ár: 2. Védő ár: 3. Önköltségi ár 4. Irányár Értékesítési - beszerzési Termelői – nagykereskedelmi - fogyasztói 2. Védő ár: Hatósági ár Intervenciós ár (alulról védett) Felülről védett ár 3. Önköltségi ár 4. Irányár
Piaci ár A termékek döntő része a piacon – piaci áron – kerül értékesítésre. A vállalkozó célja, hogy a termékét minél magasabb áron értékesítse Értékesítési – beszerzési ár Termelői – nagykereskedelmi – kiskereskedelmi ár Nagykereskedelmi árrés, kiskereskedelmi árrés
Védő ár A védő ár célja, hogy védjen az esetleges alacsony vagy magas árak okozta kellemetlen gazdasági hatástól Hatósági ár: az állam határozza meg Intervenciós ár: ennek célja a termelő védelme Felülről védett ár: alapvetően a fogyasztót védi
Önköltségi ár A vállalkozások az önköltségi árat a belső elszámolásban alkalmazzák Azt mutatja meg, hogy az adott termék előállítása – általános költségek nélkül – mennyibe került a termelőnek
Irányár Az irányárra jellemző, hogy a termelő és a termeltető a termelési szerződések megkötésekor, bizonyos irányárakban egyezik meg, amitől – a szerződésben szabályozottaknak megfelelően – a termék értékesítésekor eltérhetnek Az irányárnak nyereség tartalma van
A termelési érték kategóriái Bruttó termelési érték: időegység alatt előállított összes termék, szolgáltatás értéke Halmozatlan termelési érték: a bruttó termelési érték és a termelés során újra felhasznált termékek értékének különbsége Árutermelési érték: időegység alatt a vállalat által értékesített termékek, szolgáltatások értéke Hozzáadott érték: a bruttó termelési érték valamint az újrafelhasználás és a vásárolt áruk értékének különbözete Nettó termelési érték: a bruttó termelési érték, valamint az újrafelhasználásnak, a vásárolt áruk értékének és az amortizációnak a különbözete
Ráfordítás, termelési költség A ráfordítások és a termelési költségek ismerete az eredményes gazdálkodás feltétele A ráfordítás a termelés érdekében felhasznált erőforrások naturális mértékegységgel kifejezett mennyisége Fajlagos ráfordítás
Ráfordítás, termelési költség A termelési költség a termelés, szolgáltatás érdekében felhasznált ráfordítások pénzben kifejezett értéke De vannak olyan költségek, amelyeknek nincs ráfordítástartalmuk TK = ráfordítás x egységár
A termelési költségek csoportosítása A termelési költségek csoportosítása több szempont szerint lehetséges: megjelenési forma elszámolhatóság termelés volumenével való kapcsolat tevékenységek, munkaműveletek
Megjelenési forma szerint Ebben az esetben azt vizsgáljuk, hogy a költség megjelenésekor, felmerülésekor elemi vagy összetett költségként jelentkezik Elemi költségek: anyagjellegű költségek, személyi jellegű költségek, értékcsökkenési leírás költsége Összetett költségek: általános költségek, speciális tárgyi eszközök költsége, segédüzemi szolgáltatás költsége
Elszámolhatóság szerint Közvetlen költségek: anyagjellegű költségek, személyi jellegű költségek Közvetett költségek: általános költségek A közvetett költségek felosztása lehetséges: termelési érték arányában közvetlen költségek alapján anyagmentes termelési költség alapján személyi jellegű költségek alapján az ágazatok területi igénybevétele alapján az ágazatok erőforrás-igénybevétele alapján
A termelés volumenével való kapcsolat szerint Állandó költség: értékcsökkenési leírás, igazgatás költsége, egyéb általános költségek, bérköltség Változó költségek: anyagköltségek, segédüzemi szolgáltatás A változó költségek lehetnek: proporcionális, degresszív, progresszív költségek Lépcsőzetesen változó költségek
Tevékenységek, munkaműveletek szerint A munkaművelet a termelési folyamat önállóan elhatárolható része: tápanyag-ellátás, talajművelés, szabás, ácsolás Ez alkalommal csak a közvetlen költségeket vizsgáljuk, mivel a gazdálkodás során csak ezeket tudjuk befolyásolni Miért lényeges a munkaműveleti költségvizsgálat?
Fajlagos termelési költség (önköltség) Termékegységre vagy egységnyi szolgáltatásra jutó költséget önköltségnek nevezzük Az önköltséget számíthatjuk főtermékre, ikertermékre és melléktermékre
Az önköltségszámítás esetei 1. Önköltségszámítás egy főtermék esetén A termelés összes költségét elosztva a megtermelt termék mennyiségével, megkapjuk az egységnyi termékre eső átlagköltséget 2. Önköltségszámítás fő- és melléktermék esetén A termelés összes költségéből le kell vonnunk a melléktermék értékét vagy költségét, így megkapjuk a főtermék önköltségét 3. Önköltségszámítás iker- és melléktermék esetén Az önköltségszámítást végezhetjük arányszámos- vagy egyenértékszámos osztókalkulációval
A költségelemzés jelentősége A gazdálkodás fontos feladata a költségek illetve az önköltség csökkentése Ennek többféle lehetősége van: csökkentjük a termelés költségeit növeljük az előállított termékmennyiséget növeljük a termelési költségeket, ameddig az megfelelő mértékű termelési érték emelkedéssel jár
Jövedelem = Termelési érték – Termelési költség A jövedelem a termelési érték és a termelési költség különbözete A jövedelem negatív előjelű is lehet Jövedelem = Termelési érték – Termelési költség
A jövedelem kategóriái Nettó jövedelem: a termelési érték és a termelési költség különbözete Bruttó jövedelem: a termelési érték, valamint a személyi jellegű költségekkel csökkentett termelési költség különbsége Fedezeti hozzájárulás: a termelési érték és a változó költségek különbsége Fedezeti összeg: a termelési érték és a közvetlen költségek különbsége
A jövedelem növelésének lehetőségei A vállalkozó célja, hogy növelje a jövedelmét A jövedelem növelhető: termelési érték növelésével termelési költség csökkentésével Hogyan növelhetjük a termelési értéket?
Köszönöm a figyelmet!