Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK"— Előadás másolata:

1 SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK
5. témakör

2 Fogalma Mindazok a készletek, melyeket a vállalkozó maga állított elő. A növendék-, a hízó-, és egyéb állatok az elszámolás és értékelés szempontjából saját termelésű készletnek minősülnek abban az esetben is, ha vásárolta azt a vállalkozó.

3 Megjelenésük a mérlegben
B. Forgóeszközök B.I Készletek 1. Anyagok 2. Befejezetlen termelés és félkész termék 3. Növendék hízó es egyéb állatok 4. Késztermékek 5. Áruk 6. Készletekre adott előlegek

4 Megjelenésük a számlakeretben
befejezetlen termelés és félkész termékek 23. számlacsoport növendék-, hízó- és egyéb állatok 24. számlacsoport késztermékek 25. számlacsoport

5 Fogalmak Befejezetlen termelés: a megmunkálás alatt álló, a vállalkozó termelő egységein belül további megmunkálásra váró termékek összessége. Olyan termékek, melyeken legalább egy számottevő munkaműveletet elvégeztek. Félkész termék: minden olyan termék, mely a vállalkozónál egy teljes megmunkálási folyamaton keresztülment, ilyen címen raktárra vették, illetőleg raktárra vehető. Késztermék: minden olyan termék, amely a vállalkozónál valamennyi megmunkálási folyamaton átment, megfelel a rá vonatkozó szabványoknak, megfelelő minőségű átvétel után raktárra vették, illetve késztermékként értékesíthető.

6 Értékelésük A saját termelésű készleteknél a mérlegben összességében közvetlen önköltségen kell értékelni.  Előállítási költség: lehet ténylegesen felmerült, utókalkulációval alátámasztott közvetlen önköltség, vagy normák és egységköltségek alapján meghatározott közvetlen önköltség. Közvetlen önköltség: ténylegesen felmerült, közvetlenül elszámolt költség és az előállítással kapcsolatban felmerült költség. Költség: egy adott teljesítmény érdekében felhasznált munka és egyéb termelési tényező pénzben kifejezett összege.

7 Állományváltozása növekedés: saját előállítás, többlet, hulladék, zárás visszavezetése befejezetlen termelésnél, csökkenés: eladás, belső felhasználás, hiány, selejt, értékvesztés, apport, térítés nélkül átadás, kiszállítás saját boltba, nyitás befejezetlen, félkész termék továbbfelhasználás, szokásos mértéken belüli vagy meghaladó kár.

8 Analitikus nyilvántartásuk
A vállalkozás dönthet, hogy folyamatosan vezeti az analitikát, egyáltalán nem vagy csak bizonyos készleteiről vezet analitikát. Az analitikus nyilvántartásban legalább az alábbi adatoknak kell szerepelni: a készlet megnevezése, azonosító adatai, kódszáma, a készlet mennyiségi egysége, mennyisége, a készlet egységára (nyilvántartási ára, előállítási költsége), a készlet értéke, a készletmozgások jogcíme, a készletek elszámolt értékvesztése, egyéb információk (pl. beszerzés ideje, szállító megnevezése, stb.)


Letölteni ppt "SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK"

Hasonló előadás


Google Hirdetések