A Víz Keretirányelv végrehajtásának kulcskérdései 2012. október 30 VKI és a társadalom részvétele Rákosi Judit ÖKO Zrt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vízgyűjtő-gazdálkodási terv stratégiai környezeti vizsgálata
Advertisements

Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
Társadalom bevonás a vízgyűjtő- gazdálkodási tervezésbe Ereifej Laurice és Vári Anna Öko Zrt. vezette konzorcium VKI fórumok, április ÖKO.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
A VGT 2. ütemtervének és munkaprogramjának közzététele, tartalma, határidői Tahy Ágnes Nemzeti Környezetügyi Intézet Budapest, december.
Tájékoztatás a as EMVA társfinanszírozású vidékfejlesztési program évi éves végrehajtási jelentésben foglalt eredményekről ÚMVP MB 2013.
Várpalota elkerülő építése
Szennyezett területek kármentesítési feladatainak elvégzése – KEOP Projektmenedzsment szempontok KvVM – január 9.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
A környezetvédelem intézményrendszere
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
STRATÉGIAI KÖRNYEZETI VIZSGÁLAT a Nemzeti Halászati Stratégiai Tervre és Halászati Operatív Programra Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium Budapest,
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
Baranya Megyei Önkormányzat
Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
Szügyiné Simon Hajnalka NeKI Közép-dunántúli Kirendeltsége KDT TVT Veszprém Megyei Albizottsági ülés Beszámoló a Nemzeti Környezetügyi Intézet.
A Nemzeti Környezetügyi Intézet működése
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
A Vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálatának ütemterve és munkaprogramja A Vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálatának ütemterve és munkaprogramja.
Beszámoló a Dél-dunántúli Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervezési Bizottság létrehozásáról, a VGT 2 társadalmasításáról (DDTVT, Dráva RVT) Pécs december.
Szügyiné Simon Hajnalka NeKI Közép-dunántúli Kirendeltsége BRVT ülés Beszámoló a Nemzeti Környezetügyi Intézet és Kirendeltségeinek vízgyűjtő-
Szügyiné Simon Hajnalka
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Konzulens: Dr. Pitlik László
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program ( ) folyamatos és félidei értékelése Tájékoztató a évi értékelési tevékenységről a Monitoring.
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Egyeztetési folyamat A Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere kötet és a RECE programban készült helyzetelemzés.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Regionális fejlesztés és Víz Keretirányelv Az EK-nak a 70-es évek közepétől születtek vízvédelmi jogszabályai, de a vizek állapota nem javult a várt mértékben,
SKV MÓDSZERTAN ÉS FENNTARTHATÓSÁGI ÉRTÉKREND az Új Magyarország Vidékfejlesztési Tervre és Programra SKV Fórum Budapest, október 18. Env-in-Cent.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv és Program stratégiai környezeti vizsgálatának társadalmi egyeztetési tematikája Dr. Farkas István,
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
Szügyiné Simon Hajnalka NeKI Közép-dunántúli Kirendeltsége KDT TVT Fejér Megyei Albizottsági ülés Beszámoló a Nemzeti Környezetügyi Intézet.
Beérkezett Tanácstagi vélemények Fejér megye területére.
FELELŐS SZAKMAI SEGÍTŐ EREDMÉNY NFT (CSF) végrehajtásáért felelős szervezet kijelölése: kormány NFT végrehajtási rendjének kialakítása: NFT munkacsoport,
A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés kulcskérdései
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
Vízgyűjtő-gazdálkodási tervek felülvizsgálata, VGT2
Dr. Perger László Országos Vízügyi Főigazgatóság
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Társadalom bevonás stratégia és módszertan Ereifej Laurice vizes élőhelyek programvezető Siófok, november for a living planet© ÖKO ZRt. vezette.
MONITORING FELADATOK A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ–GAZDÁLKODÁSI ÉS AZ ÁRVÍZI KOCKÁZAT KEZELÉSI TERVEK ÖSSZEHANGOLÁSA ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Simonffy Zoltán* - Rákosi Judit*: Vízgazdálkodási célok és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv.
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója Dr. Gayer József GWP Magyarország „Dr. Szalai György kerekasztal beszélgetés” - Új utak a hazai aszálykezelés.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Előadás másolata:

A Víz Keretirányelv végrehajtásának kulcskérdései október 30 VKI és a társadalom részvétele Rákosi Judit ÖKO Zrt.

VKI szemléletváltás Megváltozott a műszaki, ökológiai, gazdasági szakértelem jelentősége a vízgazdálkodásban Vízgyűjtő-szemlélet, integráltság, sok szereplő Társadalom bevonás, társadalmi részvétel erősítése

Gazdasági elemzés szerepe Új kifejezések: „szennyező fizet elv”„költség- hatékonyság elemzés”, „aránytalan költségek, társadalmi hasznok, k öltség-haszon elemzés” A gazdasági elemzés kettős szerepe a VKI végrehajtásában információkat nyújt a döntéshozatali eljáráshoz, a társadalom bevonás folyamatához a végrehajtás egyik módszere Minél nehezebb elérni a célokat, annál nagyobb a szerepe a gazdasági elemzésnek ha nem érhetők el a célok: Erősen Módosított Víztestek kijelölése (EMV), mentességek.

Közvetett hatások szerepe Az intézkedések kiválasztását befolyásolja a közvetlen költségeken és hasznokon (hatásokon túl) a közvetett hatások értékelése is. Pl. f oszforcsökkentés költséghatékonysága jobb a szántó-gyep konverziónál, de a szántó-erdő konverzió társadalmi szinten hasznosabb. A mentességek gazdasági alátámasztását, új fejlesztések igazolását, elvetését is szolgálhatja/igazolhatja az esetleges negatív közvetett hatások mértéke. Az egyes érdekcsoportok azonosítani tudják saját érintettségüket. Információszolgáltatás. Ez a döntési folyamatban jelentős információ. Cél, hogy meg tudjuk állapítani, hogy mely intézkedéseknél tér el jelentősen a közvetlen költségek és hasznok nagyságrendje a közvetett hatásoktól.

Közvetett hatások csoportjai 1. Természeti erőforrásokra és természeti erőforrásokra gyakorolt hatás (pl. biomassza produkció, növény és állatfajták veszélyeztetése). 2. Regionális hatások (pl. árvízi, belvízi kockázat változása, aszály érzékenység, vízvisszatartó képesség). 3. Gazdasági hatások (pl. halászati, mezőgazdasági, ipari hatások, ingatlanérték). 4. Társadalmi hatások (pl. foglalkoztatottság, emberi egészség, kellemesség, felüdülés lehetősége)

Miért éri meg a VKI végrehajtása? A VKI érinti a mezőgazdaságot, erdőgazdaságot, turizmust, halászatot, horgászatot, víziközlekedést,területfejlesztést. ipart Térségfejlesztés, kitörési pont (pl. viziturizmus, termálvizek) Népességmegtartó hatás (pl. rekreáció, ingatlanos értékének növekedése, foglalkoztatottság növekedése A természeti adottságoknak jobban megfelelő hosszú távon életképes gazdálkodás Közegészségügyi helyzet javulása Vízhasználatok lehetőségei javulnak Éghajlatváltozás hatásainak kezelése, mérséklése Költségek csökkenhetnek (pl. víztisztítási költségek)

Aránytalan költségek 1. Mesterséges víztestek és erősen módosított víztestek lehatárolásában (ezekre enyhébb követelményeket lehet meghatározni). 2. Természetes víztesteknél az időbeni derogáció igazolása (2015 helyett 2021, 2026) 3. Természetes víztesteknél a környezeti célok módosítása, enyhébb követelmények meghatározása. 4. Új fejlesztésekre vonatkozó hatásbecslés, engedélyezés Nincs általános EU módszer, két megközelítés: megfizethetőség értékelése, költség-haszon elemzés, közvetett hatások értékelése (nem feltétlenül pénzben). Az aránytalan költségek meghatározásának fontos módszere. Adott terület intézkedési programjának költségei és a jelentkező hasznok összevetése

Új fejlesztések, VKI szerinti elemzés Lépések: Az adott fejlesztés, tevékenység érinti-e a vizek állapotát, kedvezőtlen-e? Megtettek-e mindent a kedvezőtlen hatás mérséklésére? Van-e a vizek állapotára kedvezőbb változat? Ha van, akkor igazolni kell vagy a műszaki megvalósíthatatlanságot, vagy az aránytalan költséget Az elsőrendű társadalmi közérdeket igazolása és/vagy a két változat társadalmi hasznosságának összevetése Alkalmazás: Engedélyezési rendszer és pályázati rendszerek 8

Új fejlesztések, VKI szerinti elemzés, érintett tevékenységek egyes árvízvédelmi létesítmények,a hajózhatóságot biztosító folyószabályozási beavatkozások, kikötőfejlesztések, dombvidéki tározók építése,egyes belvízvédelmi létesítmények, a vízerő-hasznosításhoz szükséges egyes műtárgyak, új vízbázisok igénybevétele, új vagy nagyobb kapacitású szennyvíztisztító-telepek ipari szennyvízbevezetések, turisztikai létesítmények 9

Társadalom bevonás menetrend VKI elvárás. Teljesen újszerű megközelítés. Különböző tervezési és döntés-előkészítési folyamatokba be kellett vonni a társadalmat. Ennek megfelelően zajlott a VGT tervezése. Ütemterv, munkarend megvitatása első félév Vízgazdálkodási problémák megvitatása első félév Intézkedések megvitatása: 2009.

Intézkedések megvitatása A Terv tervezetek és konzultációs anyagok nyilvánosságra hozása: Szóbeli véleményezés: területi fórumok (42 db, 1-1 alegységenként)903 szervezet, 1546 fő, 2282 észrevétel) tematikus egyeztetések (konfliktusos témák, részvízgyűjtő, országos szintű kérdések, stb.) (országosan 25 db, 723 szervezet, 1109 fő, 1547 kérdés, észrevétel szakmai egyeztetések (MHT, társulatok, HALTERMOSZ, MAVÍZ, FVM, Zöld szervezetek civil egyeztető fóruma) Írásbeli véleményezés online: országos háttéranyag (4 vélemény) országos (43 vélemény)+ 4 részvízgyűjtő + 42 alegység tervek (210 vélemény)

Tapasztalatok Több, mint 3000 észrevétel érkezett be, amire a tervezők válaszoltak, dokumentálták a választ (alegységi tervek, részvízgyűjtő tervek, OVGT melléklete) és/vagy a javaslatok egy részét beépítették a tervekbe. A legaktívabbak a vízgazdálkodási szervezetek voltak. MAVÍZ, társulatok, gazdálkodók közül, a halászat. Az önkormányzatok és az agrárszféra a jelentőségénél kisebb mértékben vett részt a konzultációkon.

Aktív bevonás, vízgazdálkodási tanácsok A VGT-vel kapcsolatos legfontosabb és hosszútávon is fontos, működő szervezetei a Vízgazdálkodási Tanácsok. 5/2009(IV.14.) KvVM rendelet Funkció: VGT tervezés és megvalósítás során a társadalmi kontroll intézményesített kerete. Nem döntéshozók, de javaslattevők. Országos Vízgazdálkodási Tanács (1 db) Részvízgyűjtő Vízgazdálkodási Tanácsok (4 db) Területi Vízgazdálkodási Tanácsok VKI albizottságai (12 db) Tagság: 40% államigazgatás, 20% civil, 20% gazdasági szektor, 20% tudományos élet képviselői

VGT jóváhagyása A jogszabályi előírásoknak megfelelően a bizottságok és tanácsok állásfoglalásai és ajánlásai alulról felfelé integrálódtak, vagyis a TVT-k határozatait a RVT-khez, onnan pedig az Országos Vízgazdálkodási Tanácshoz továbbították. A tervek véglegesítését követően, december 11. és január 18. között valamennyi bizottság és tanács összeült, hogy a terveket megvitassa és jóváhagyja, majd az OVT március 1-jén ismételten összeült, hogy jóváhagyja az országos VGT közigazgatási egyeztetésre készült változatát.

Menetrend Intézkedések végrehajtásának előkészítése Az intézkedési program teljesítésében elért előrehaladásról december 22-ig jelentést kell készíteni Terv végrehajtása Monitoring jelentés , 2021, 2027 Vízgyűjtő-gazdálkodási tervek felülvizsgálata 15

A tanácsok szerepe A tanácsoknak a szerepe a VGT elkészültével nem ért véget: A 2012-ig zajló részletes tervezés, és az intézkedési programok beindítása vízgyűjtő-gazdálkodási tervek 6 évenkénti felülvizsgálatában és a további részletes tervek kidolgozásában is lesz szerepük. Az OVGT elfogadása óta a vízügyi és környezetvédelmi állami irányítás lényegesen átalakult. Nem hívták össze egyszer sem a Országos Vízgyűjtő-gazdálkodási Tanácsot. A TVT-k működnek. Az államigazgatási változások érintették a Tanácsokat is (NEKI látja el a titkársági szerepet). Új Kormányhatározat lesz, a miniszteri rendelet helyett. E szervezetek megerősítése és a működésük feltételeinek biztosítása szükséges. Mindez példamutató lehet más országok társadalom bevonási gyakorlatának is.

Köszönöm figyelmüket VGT és mellékletei, háttéranyagai, térképei letölthetők: