Fejlesztéspolitika és fenntartható fejlődés A 2007-2013 programozási időszak tanulságai Gyulai Iván.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Advertisements

Nyugat-Pannónia – határon átnyúló együttműködések, és a as fejlesztési időszak előkészítése Készítette: Győrffy László Gábor.
Úton a ‚zöld’ Olimpia-, és a Smart-City-vé válás felé
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Gondolatok egy fenntartható fejlődési stratégiához.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
A sokezer éves birodalom kihívásai az új évezredben Kína népességének jövője a növekedés és a környezeti tudatosság tükrében május 11.
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
Az EU többéves pénzügyi kerete
Szervezetfejlesztési Program
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Magyarország 2015: Fenntartható fejlődés (záró beszámoló) Bulla Miklós MTA szeptember 28.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Kék gazdaság – Blue Economy 10 év – 100 innováció – 100 millió új munkahely Dr. Ulbert József.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, november 13. Fővárosi Közgyűlés.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
A vidéki tér sikertényezői
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Magyar Útügyi Társaság
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
„Vegyünk egy nagy levegőt”
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
Magyar Útügyi Társaság
Európai Uniós ismeretek
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Előadás másolata:

Fejlesztéspolitika és fenntartható fejlődés A programozási időszak tanulságai Gyulai Iván

A fejlesztéspolitika belső ellentmondásai Az EU 2020 Stratégia erőforrás-hatékony, alacsony szénkibocsátású, versenyképes gazdaságot kínál, inkluzív (mindenkit bevonunk), intelligens (tudásalapú), és fenntartható gazdasági növekedéssel Inkluzív növekedést akarunk, de a munkahatékonyság, innováció, nemzetközi verseny kiszorít a foglalkoztatásból Intelligens növekedést akarunk, de a versenyképes gazdaság kevesebb adót és járulékot fizet, mint amennyiből finanszírozhatók a közcélok (oktatás, egészség, foglalkoztatásból kiszorultak) Fenntartható növekedést akarunk, de a környezeti normák teljesítése gátja a nemzetközi versenyképességnek

A fejlesztéspolitika belső ellentmondásai Kohéziót szeretnénk Európa országai, régiói, térségei,és polgárai között De Európán, az egyes országokon, régiókon belül a fejlődés centrumai elszívják a fejlődés legfontosabb forrásait (ember, tudás, információ, tőke, természeti erőforrás, piac) a perifériákról, a fejlesztési források is visszatérülnek a centrumokhoz

A fenntartható fejlődés valódi integrációja a fejlesztéspolitikába A fenntartható fejlődés megköveteli, hogy környezetünket megújulóképessége szerint használjuk Mivel meghaladtuk ezt a szintet, muszáj abszolút értelemben csökkenteni a terhelését Csak az a gazdasági növekedés kívánatos, amely nem jár a környezeti terhek növekedésével

Mi a fejlesztéspolitika fenntarthatósági feladata? A növekedés és terhelések abszolút szétválasztása Ez csak akkor valósulhat meg, ha minden egyes új fejlesztés kivált egy korábbi tevékenységet egy jobb környezeti teljesítményűre Az kevés, ha jobb teljesítményű egy korábbinál, de a régi az új mellett fennmarad, mert a terhelésük összeadódik A fejlesztéspolitika egésze ezért a környezeti vizsgálatok tárgya.

A környezetpolitika alkalmatlansága a környezeti terhek csökkentésére A jelenlegi környezetpolitika sem a jogalkotás, sem a gyakorlat szintjén nem alkalmas a környezeti problémák megoldására, koncepcionálisan hibás! A környezetet az erőforrások, a természetes ökoszisztémák felhasználásával, és a környezeti kibocsátásokkal terheljük. A környezetvédelem azonban csak az outputokat szabályozza Míg az inputok nőnek, az outputok is nőnek

A környezetpolitika alkalmatlansága a környezeti terhek mérséklésére A környezetvédelem a jelentős környezeti hatások megelőzése, elhárítása, kompenzálása A jelentéktelen terhelésekkel nem foglalkozik A jelentős hatások felszámolása több terhet generál, mint amennyit felszámol A jelentéktelen terhelések globálisan összegződnek, és globális problémákban jelennek meg

Néhány átterhelés ● Épületek utólagos hőszigetelése polisztirén panelekkel A szigetelő anyag égéscsillapítója egy egészségkárosító, nehezen lebomló, akkumulációra hajlamos szerves vegyület (HBCD), amelyet ez év májusától tilt az ENSZ illetékes szervezete Ki fizeti majd az ártalmatlanítást?

Néhány átterhelés ● A szennyvíztisztítás ● A tiszta ivóvizet a fekália elszállítására használjuk fel, és szennyvíz keletkezik ● Ivóvizet pocsékolunk, miközben elszennyezzük, egy másik intézkedés az ivóvíz minőség javítását szolgálja Az infrastruktúra kiépítése, az üzemeltetés, fenntartás, lebontás erőforrásokat vesz igénybe és kibocsátásokat generál A talaj helyett a felszíni vizeket és a levegőt terheljük A szerves-anyagokat kivonjuk a helyi körforgásból, lebontjuk, miközben a tápanyagokat mesterségesen pótoljuk

Mit tegyen a fejlesztéspolitika a környezeti problémákkal ● Előzze meg őket! ● Minden létező probléma egy adott szerkezethez tartozik. ● A problémától, csak szerkezeti váltással lehet megszabadulni Szennyvíz: a szürke és fekete szennyvíz szétválasztása, a fekália helyi komposztálása

Mit tegyen a fejlesztéspolitika a környezeti problémákkal ● Rendszer szinten előzze meg azokat ● A környezeti problémák a termelés és fogyasztás szerkezetéhez kötődnek A termelés érdekelt saját maga hatékonyságában, de nem érdekelt a fogyasztás hatékonyságában, a több fogyasztásban, pocsékolásban érdekelt. A probléma csak a termelés és fogyasztás egészében oldható meg.

Fejlesztéspolitika és szegénység ● Nem a fejlesztések anyagi forrásait, hanem a fejlődés feltételeit kell biztosítani ● A terheket is igazságosan kell elosztani (hasznok magánosítása, terhek társadalmasítása) ● A fejlesztések anyagi forrásai a fenntarthatatlan szerkezetből származnak, a rossz fenntartása mellett akarjuk a jót, de a rossz újratermeli a problémákat A jövedelemteremtés feltételei: hozzáférés a természeti erőforrásokhoz, információhoz, ismeretekhez, munkaeszközökhöz, olcsó hitelhez, piachoz

A fejlesztéspolitika legfontosabb célterülete Befektetés az emberekbe

de.... ● Nem mindegy, hogy milyen értékekbe, tudásba, szemléletbe fektetünk be! ● Ma a fenntarthatatlan világ emberébe fektetünk be, megerősítjük azokat az értékeket, szemléletet és tudást, ami a válságot okozta Ha a jelen igényeire képzünk, akkor a múltat exportáljuk a jövőbe!