Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére"— Előadás másolata:

1 Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
a szóbeli vizsga 13/A tételéhez

2 Környezetvédelem a tételekben
A tételsor: – ezekről lesz szó. B tételsor B részében (vegyipari technológia) is van: 2. A bioműanyagok jellemzői, környezetvédelmi jelentőségük, alkalmazhatóságuk problémái 3. A műtrágyák jellemzői, mezőgazdasági jelentőségük, a műtrágyák környezeti hatása vízre, talajra 10. … a finomítók környezetterhelése 13. Vegyipari üzemek energia-ellátása … környezetterhelés és a terhelés csökkentésének lehetséges módjai 15. Kősóelektrolízis … környezetterhelés 20. Ismertesse a zöld kémia jelentőségét, alkalmazását a zöld technológiák megvalósításában

3 A 13/A. tétel tartalma Ismertesse a környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat, a környezetszennyezés forrásait és megelőzésének lehetőségeit! A környezet fogalma, célja, alapelvei. Környezeti elemek jellemzése, körforgásuk. Vegyipari környezetszennyezések, Károkat megelőző védelem, szennyező források és azok hatása a környezetre. A tételhez használható segédeszköz: A tételhez kapcsolódó mellékletben levő ábra. A vizsgaszervező által biztosított, a tételhez kapcsolódó más ábra vagy eszköz. Kulcsszavak, fogalmak: Környezetvédelem fogalma, célja, alapelvei (megismerés, élet védelme, károk megelőzése és megszüntetése, visszaforgatás, alkalmazkodás a természethez, takarékosság az energiával, fenntartható fejlődés). Elemei: talaj, víz, levegő, élővilág, táj, települési környezet. Emisszió, transzmisszió, immisszió. Szennyező források: ipari, mezőgazdasági, közlekedési, települési. Hatásaik: veszélyes anyagok és technológiák, hulladékok, zaj és rezgés, sugárzások. Megfelelő életkörülmények révén az ember egészségének és fennmaradásának biztosítása, továbbá anyagi és szellemi javaink védelme. Károkat megelőző védelem, az okozott károk megszüntetése.

4 Környezetvédelmi alapfogalmak
Környezetvédelem fogalma: az a társadalmi tevékenység, amely az emberi társadalom által saját ökológiai létfeltételeiben saját maga által okozott károsodások megelőzésére, a károk mérséklésére vagy elhárítására irányul. Célja: a károk megelőzése, mérséklése vagy elhárítása. Alapelvei megismerés – a védelem feltétele, élet védelme, károk megelőzése és megszüntetése, visszaforgatás (anyag vagy energia), alkalmazkodás a természethez (természeti törvények), takarékosság az energiával, állami, egyéni, társadalmi részvétel, együttműködés (nemzetközi), távlati gondolkodás – fenntartható fejlődés.

5 Környezeti elemek jellemzése
Természeti környezet Élő: élővilág, élőlények Élettelen talaj, víz, levegő. Települési környezet épületek, települések, ipar, mezőgazdaság, közlekedés: utak, vasutak, vezetékek. Nagyobb lépték táj természeti: síkság, domb- és hegyvidék, antropogén (város, ipartelep, mezőgazdasági terület).

6 Környezeti elemek körforgása
Víz, biogén elemek körforgása Ábra:

7 Emisszió, transzmisszió, immisszió
Emisszió: kibocsátás mértéke pl. kg/h. Transzmisszió: terjedés, részfolyamatai: helyváltoztatás, hígulás, átalakulás Immisszió: a kialakult szennyezés mértéke pl. ppm, ppb vagy g/m3, egységekben. Ábra:

8 Szennyező források Természetes: villámlás(ózon, nitrogén-oxidok NOx),
vulkánokból hamu, gázok (főként kéntartalmúak), sivatagi homok, porló talaj, illetve kőzet, a talajból N2O (denitrifikáló baktériumok) erdő- illetve bozóttűznél füst (CO2, CO, korom, NOx, stb.), virágpor (pollen), gomba spórák, baktériumok, vírusok, egysejtűek. Mesterséges (antropogén) ipar: bányászat, nehézipar, vegyipar, élelmiszeripar, mezőgazdaság: növénytermesztés, állattartás; közlekedés: közúti (gépjármű, teherfuvarozás, vasút, stb.); település (háztartások is) vízszennyezés: szennyvíz, hulladék, zaj, sugárzás.

9 Szennyezések hatásai Veszélyes anyagok a levegőben lévők belélegezve,
a vízben lévőket a vízzel juttatjuk be és okozhatnak ártalmat, mérgezést, betegséget. Hulladékok szennyezhetik a talajt, a vizet, a levegőt, ezáltal veszélyeztetve az élőlényeket (az embert is). Zaj és rezgés halláskárosodás, alvászavar, pszichés károsodások. Sugárzások sugárbetegség, daganatok.

10 Az ember egészségének biztosítása
Megfelelő életkörülmények révén az ember egészségének és fennmaradásának biztosítása, továbbá anyagi és szellemi javaink védelme. Ehhez szükséges állami részvétel, jogi háttér, végrehajtás, infrastruktúra egyéni – társadalmi együttműködés.

11 Megelőző védelem, az okozott károk megszüntetése
Károkat megelőző védelem Ez a jobb; lehetőségei: a környezetre ártalmas, szennyező alapanyag vagy technológia helyett másik használata, a szennyező technológia kibocsátásának csökken-tése (leválasztás). Az okozott károk megszüntetése Ha már valamilyen szennyezés történt a szennyezés, illetve a kár csökkentése, megszünte-tése (remediáció), illetve a további szennyezés megelőzése.

12 Emisszió, transzmisszió, immisszió
Magyarázza el az ábra alapján az emisszió, transzmisszió, immisszió fogalmát! Ábra:

13 A 13/A tétel melléklete


Letölteni ppt "Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére"

Hasonló előadás


Google Hirdetések