Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Eger-belváros környezeti problémáinak megismerése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Eger-belváros környezeti problémáinak megismerése"— Előadás másolata:

1 Eger-belváros környezeti problémáinak megismerése

2 Tartalom Eger belvárosa
Az Eger-patak környezeti problémái akkor és most Környezeti problémák ismertetése Eger közlekedése Közlekedési problémák megoldási lehetősége Zajszennyezés Levegőszennyezés Talajszennyezés Vízszennyezés

3 Eger-belváros Amikor ezt a szót halljuk, mindenkinek a barokk belváros és a patak menti épületek jutnak az eszébe. Eger városa szorosan kötődik az Eger-patakhoz. Az Eger-patak évszázadokon keresztül meghatározója volt és meghatározója lesz a város arculatának.

4 A patak környezeti problémái akkor és most
Meanderező meder Az Eger-patakot ért szennyezés természetes úton lebomlott. A hirtelen árvizek nagy pusztítást okoztak. A patak fix mederbe szorítása. Rengeteg biológiai és kémiai szennyezés. A természetes állatvilág és növényvilág károsodása.

5 Környezeti problémák ismertetése
Eger közlekedése Zajszennyezés Levegőszennyezés Talajszennyezés Vízszennyezés Ipari parkok hatásai

6 Eger közlekedése Eger belvárosa nincs megfelelően mentesítve a közúti közlekedés alól. A közlekedés nagyon megterheli a környezetet. A közlekedés két fő szennyezés forrása: zajszennyezés, légszennyezés. A közlekedés negatív hatásai érezhetők mind a természetes, városba költözött állatvilág, mind a növényzetet tekintetében is. Az épített környezet is károsodik, folyamatosan pusztul, pl.: épületek állagának romlása, műemlékek szennyeződése, károsodása.

7 Közlekedési problémák megoldása
A belvárost, ha a közlekedés alól mentesítjük, akkor a zajszennyezés megszűnik és a levegő minősége is javul. Csomópontosított peremes közlekedés. Lámpák összehangolása a főbb közlekedési útvonalak mentén. A tömegközlekedési járműveket modernizálni, diesel helyett elektromos, vagy alternatív hajtásmód alkalmazása.

8 Zajszennyezés Zajszennyezésről akkor beszélünk, ha a zajterhelés értéke el éri a 65 decibelt. Az embereknél a különböző szintek különböző betegségeket okozhatnak. Az állatvilágra való hatása: pl.: madarak esetében a párválasztás és az utódok éneklésre tanítása tűnik el, tolódik ki más időszakra. Néhány faj emiatt eltűnhet és kipusztulhat.

9 Levegőszennyezés Egerre alapvetően nem jellemző a szmog-helyzet kialakulása. Miskolccal összevetve sokkal jobb a levegő minősége, csak ritkán fordul elő a határértéket megközelítő szállópor koncentráció. A szmog károsítja az emberek egészségét és a természetes állatvilágot. A levegőszennyezés mértékét csökkentetni lehet a közlekedés alóli mentesítéssel vagy korlátozással.

10 Levegőszennyezés A levegő öntisztulását a szél oldja meg.
Ha a közlekedés a külterületre helyeződik át, akkor a légszennyezés mértéke csökken. Komoly gondot okoznak az allergén gyomnövények, melyek elsősorban a művelés alól felhagyott telkeken terjeszkednek és sajnos az Eger-patak mentén is, ahol a természetes, patakkísérő vegetáció szinte teljesen kiszorult.

11 Talajszennyezés A talajszennyezésre Eger területén leginkább az ipari park területén lehet példát találni. A talajszennyezést csak talajcserével lehet hatástalanítani. A talajszennyezés leginkább a benzinkutak környékén jellemző. Ezek a hulladékok döntően veszélyes hulladékok. Jellemző lehet a nagymértékű inert hulladék elhelyezése miatt a talaj tömörödése, és kiváló bölcsője lehet az inert hulladék felülete az invazív és allergizáló gyomnövények terjedésének.

12 Vízszennyezés Eger városában ez az egyik legfeltűnőbb és leglátványosabb. Az Eger-pataknál kémiai és biológiai szennyezést is meg lehet figyelni. Biológiai szennyezés a tisztított szennyvíz beleeresztése a patakba. Itt azonban emissziós határérték túllépések a szennyvíztisztító telep részéről nem jellemzőek.

13

14 Vízszennyezés Kémiai szennyezés: a termál víz beleengedése a patakba, ezzel megváltozik a patak pH értéke és a természetes hőmérséklete is. Ennek következménye olykor a kifejezetten melegkedvelő, nem őshonos növény- és állatfajok akár tartós megjelenése. A természetes halfajok kiszorulása a természetes élőhelyükről. Az építési hulladék patakba történő szórása.

15

16 Eger belváros rehabilitációja
A belváros átalakítása során számos pozitív hatás várható, különösen a felhagyott és rendezetlen telekterületek felszámolása és új, rendezett zöldfelületek kialakítása révén. A belvárosban kialakított, patakmederben húzódó kerékpárút kiépítése azonban vita tárgya volt, így érdemes vele a továbbiakban is foglalkozni.

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Eger-belváros környezeti problémáinak megismerése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések