A múlt megismerhetősége, mint a közérdekű és személyes adatok kapcsolódási pontjai C SINK L ÓRÁNT főosztályvezető (KIM) egyetemi adjunktus (KRE)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A személyhez fűződő jogok és a helyismereti kutatás egyes kérdései
Advertisements

Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
AKTUÁLIS FELADATOK A TANÜGYIGAZGATÁSBAN
VisiScanner TM Beltéri látogatóelemző szoftver A vállalatról…  2005-ben alapították magyar szakemberek.
Intellio VisiScanner™
Az adminisztratív adatbázisok állományainak hozzáférhetősége.
2005. április 15.Kulcsár Zoltán - ppos.hu1 Adatvédelem az önkormányzatoknál Kulcsár Zoltán.
Az információs jogok.
Az adatvédelem és információszabadság szabályainak változásai
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
Információszabadság. NYILVÁNOSSÁG és BIZALMASSÁG.
Szabálysértési méltányossági kérelem
Az információs alapjogok
Adatvédelmi fogalmak.
A személyes adatok védelme és a közérdekű adatok nyilvánossága
Közérdekű adatok nyilvánossága
Változások a szabálysértési jogban
A diplomás pályakövetés egyes jogi aspektusai Dr. Görög Márta, SZTE ÁJTK egyetemi docens Szeged, április 29.
Az államigazgatási adatvagyon közcélú hasznosításának lehetőségei Kodaj Katalin.
Adatkezelési, Adatvédelmi ismertető az Új szabályok tükrében
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
KTE UFK KIEMELKEDŐEN KÖZHASZNÚ EGYESÜLET „ÚJ SZAKMÁRA ÍTÉLVE” Pályázati program bemutatója.
Az egészségügyi intézmények adatvédelmi és adatbiztonsági szabályozása az információs önrendelkezési jogról és az információ szabadságról szóló törvény.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
1 Ide kerülhet az előadás címe Átláthatóság a gyakorlatban Transparency International - Átláccó Fesztivál A38 hajó december 7.
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
Internettel kapcsolatos adatvédelmi kérdések Szabó Endre Győző Adatvédelmi Biztos Irodája november 20.
Közadatok hozzáférésének és újrafelhasználásának jogi kérdései Dr. Kovács A. Tamás 2. HUNAGI Konferencia március 3. 1.
KUKKOLÓK és KUKKOLTAK JOGAI
Személyes adatok védelme Információszabadság
Személyes adat Bármely meghatározott (azonosított vagy azonosítható) természetes személlyel (a továbbiakban: érintett) kapcsolatba hozható adat, az adatból.
Hova helyezendők a nyilvánosság – bizalmasság skáláján a valamilyen okból szem előtt lévő emberek magánéletére vonatkozó ismeretek? Egyáltalán mi tartozik.
Információs hatalom –mindent tud az egyénről, átlát másokat –róla alig tudni valamit, átláthatatlan Az információs szabadságjogok célja az egyént átláthatatlanná,
Alapfogalmak.
Információszabadság. NYILVÁNOSSÁG és BIZALMASSÁG.
Alkotmányos jogi védelem
Adatvédelmi alapelvek
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
1992. évi LXIII. törvény a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról 1. § (1) E törvény célja annak biztosítása, hogy - ha e törvényben.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Adatvédelmi nap 2010 Kamerás megfigyelés Magyarországon Jóri András.
Personalization and privacy: a survey of privacy risks and remedies in personalization-based systems Eran Toch · Yang Wang · Lorrie Faith Cranor.
Az adathozzáférés jogi, műszaki dilemmái A személyes adatok védelme és a közérdekű adatok nyilvánossága az adatvédelem és információ szabadság tükrében.
Az adatvédelem szabályozása
„Információvédelem menedzselése VIII. Szakmai Fórum Budapest, november 19. Aktualitások az információvédelemben Tarján Gábor ügyvezető igazgató.
Modul bemutatása I. Bevezetés II. Adatvédelem III. Információszabadság IV. Minősített adatvédelem 1.
112 Dr. Dósa Imre.  Áttekintő  Új adatvédelmi törvény  Alapjogi beágyazás  Ráncfelvarrás  Újdonságok  Javaslatok a felkészüléshez.
Lojalitásprogramok és az adatvédelem Dr. Soós Andrea Klára szeptember.
Personalization and privacy: a survey of privacy risks and remedies in personalization-based systems Eran Toch · Yang Wang · Lorrie Faith Cranor.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Információtechnológiai alapismeretek
A közigazgatási eljárás II.
. A Big Data emberi arca.
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
Adatvédelem? Valami jogászos kukacoskodás.
ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS E-JOG.
Információbiztonsági és adatvédelmi alapismeretek
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
A jogforrási rendszer II.
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
A GDPR alkalmazása Dr. Bokros Attila LL.M.
Adatvédelem az egészségügyben
általános adatvédelmi rendelet Oláh Norbert, PhD hallgató
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
Polgári társulások 2019 tények, tévhitek és a gyakorlat
GDPR szakmai nap május 9..
Előadás másolata:

A múlt megismerhetősége, mint a közérdekű és személyes adatok kapcsolódási pontjai C SINK L ÓRÁNT főosztályvezető (KIM) egyetemi adjunktus (KRE) 1

 Avtv. 2§ E törvény alkalmazása során:  1. személyes adat: bármely meghatározott (azonosított vagy azonosítható) természetes személlyel (a továbbiakban: érintett) kapcsolatba hozható adat, az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. A személyes adat az adatkezelés során mindaddig megőrzi e minőségét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható. A személy különösen akkor tekinthető azonosíthatónak, ha őt - közvetlenül vagy közvetve - név, azonosító jel, illetőleg egy vagy több, fizikai, fiziológiai, mentális, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára jellemző tényező alapján azonosítani lehet;  4. közérdekű adat: az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy kezelésében lévő, valamint a tevékenységére vonatkozó, a személyes adat fogalma alá nem eső, bármilyen módon vagy formában rögzített információ vagy ismeret, függetlenül kezelésének módjától, önálló vagy gyűjteményes jellegétől; szűkebb közérdekű adat 2

 Alkotmány „legitim cél érdekében kivételt lehet tenni a személyes adatok védelme alól az általános megismerhetőség javára” 60/1994. (XII.24.) AB határozat tágabb közérdekű adat 3

 5. közérdekből nyilvános adat: a közérdekű adat fogalma alá nem tartozó minden olyan adat, amelynek nyilvánosságra hozatalát vagy hozzáférhetővé tételét törvény közérdekből elrendeli; Törvényi és nem alkotmányi kategória 4

 Közérdekű adat-e a közhatalmi szerv kezelésében lévő múlt rendszerre vonatkozó adat?  A nyilvántartásban lévő, természetes személyekre vonatkozó adatokra kiterjed-e az Alkotmány 59 §-ának védelme? 5

59. §-t érinti59. §-t nem érinti 61. §-t érintialapjogi kollíziókorlátozás nélkül hozzáférhetővé kell tenni 61. §-t nem érintia hozzáférést nem alapjog, hanem a közérdek igazolja törvényhozó szabad mérlegelése a közzététel 6

Mi a kiindulópont? Általános ismérv nincs, esetről esetre kell elbírálni Szempontok  1. Alk. 61.§ célja: állam átláthatósága  2. Alk. 61.§ tárgya: információ  3. Mennyire „értékes” az információ  4. A puszta információs érdek önmagában nem elegendő a személyes adatok védelmében való jog korlátozásához [36/2005. (X.5.) AB határozat] 7

Személyes adatok védelmében való jog Múlt rendszer megismerése (közérdek) 8

 1. Közérdekből történő alapjog korlátozás súlya  2. Mennyire megbízhatóak a nyilvántartásban tárolt adatok?  Ha pontatlan, kevésbé szolgálja a tárgyilagos megítélést  Van-e felülvizsgálati, pontosítási lehetőség?  3. Elhunyt személyek személyiségi joga  Változik-e az alapjogi helyzet, ha a jogképesség megszűnt?  Alkotmányból ered-e a kegyeleti jog? 9

Köszönöm a figyelmet! 10