Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága"— Előadás másolata:

1 A statisztika jogi szabályozása, a statisztikai adatok védelme Magyarországon
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága Statisztikai Tudományos Albizottsága 2012. május 24. Dr. Lakatos Miklós

2 Statisztikai törvények Magyarországon
1874. évi XXV. tv. 1897. évi XXXV. tv. 23 év 1929. évi XIX. tv év 1952. évi VI. tv év 1973. évi V. tv év 1993. évi XLVI. tv év ?

3 Alapvető jogszabályok
1993. évi XLVI. törvény a statisztikáról (Statisztikai törvény), 170/1993. (XII. 3.) Korm. rendelet a statisztikáról szóló évi XLVI. törvény végrehajtásáról. 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információ-szabadságról

4 „Info” törvény a statisztikáról
13. § (1) A kötelező adatkezelés keretében kezelt személyes adatokat - ha törvény eltérően nem rendelkezik - a Központi Statisztikai Hivatal statisztikai célból egyedi azonosításra alkalmas módon átveheti és törvényben meghatározottak szerint kezelheti. (2) A statisztikai célra felvett, átvett vagy feldolgozott személyes adatok - ha törvény eltérően nem rendelkezik - csak statisztikai célra kezelhetők. A személyes adatok statisztikai célra történő kezelésének részletes szabályait külön törvény határozza meg.

5 Statisztikai cél (tv-i meghatározás)
1. § A statisztika feladata és célja, hogy valósághű, tárgyilagos képet adjon a társadalom, a gazdaság, a tulajdonviszonyok, a környezet állapotáról és változásairól az államhatalmi és a közigazgatási szervek, valamint a társadalom szervezetei és tagjai számára. A cél elérése érdekében e törvény az adatok statisztikai módszerekkel történő felvételét, feldolgozását, tárolását, átadását, átvételét, elemzését, szolgáltatását, közlését, valamint közzétételét (a továbbiakban: statisztikai tevékenység) szabályozza.

6 Statisztikai cél (egyéb meghatározások)
Statisztikai célú az adatkezelés, mikor az adat egyedisége nem, hanem csak a többi adattal egybefoglalt értéke számít. Statisztikai cél, amikor valaki nem az egyes személyek, hanem az individum, mint bizonyos ismérvek hordozója iránt érdeklődik.

7 A statisztika adatok: 17. § - nyilvánossága 18. § - védelme
19. § - feldolgozása, összekapcsolása 21. § - átvétele, továbbítása

8 Az adatvédelem hivatali szintű jogi szabályai kiterjednek
az informatikai biztonságra (pl. vírusvédelmi szabályzat) az adatvédelem általános szabályaira (pl. adatvédelmi szabályzat) a fizikai biztonságra (pl. tűzvédelmi szabályzat) a szervezeti rendszer felépítésére (pl. KSH SzMSz) az iratkezelés szabályozására (pl. iratkezelési szabályzat) a tájékoztatás rendjére (pl. kutatószobai szabályzat)

9 Adatvédelmi Bizottság feladata
hivatali szintű adatvédelmi stratégia kidolgozása adatvédelmet érintő külső/belső joganyag véleményezése adatvédelmi szabályok érvényesülésének figyelemmel kísérése ajánlások, állásfoglalások kiadása

10 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága"

Hasonló előadás


Google Hirdetések