„Közgyűjtemények az oktatásért” a hosszú távú együttműködés érdekében Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztály Sörény Edina Budapest,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
III. Nemzeti Köznevelési Konferencia
Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Támop / Vas Megyei Önkéntes Centrum Központban az önkéntesség március1.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
T UDATOS INNOVÁCIÓ VAGY MÓKUSKERÉK ? Locsmándi Alajos Budapest, szeptember 25.
Alprojektek eTanulás rendszer fejlesztése
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
Kisalföldi Tudástár szolgáltatásainak horizontális és vertikális bővítése a hatékony információátadás érdekében TÁMOP A-11/ Projektnyitó.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
„Közel hozzuk a kultúrát” A Reneszánsz Év pályázatai (Reneszánsz túrák, Közkincs, Tengertánc, Fókusz, PANKKK, Tájházak, Megújuló gyűjtemények)
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Könyvtári konstrukciók az Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Programjaiban Szakmai tájékoztató a városi könyvtárak számára Országos Széchényi Könyvtár.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás Egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben.
TÁMOP-5.5.2/09 „Önkéntesség elterjesztése” c. pályázati kiírás előzményei, céljai és háttér-információ Információs nap április 9.
TÁMOP / Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés –a szobi innovatív intézményekben.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Az OFI szerepe és feladatai a pedagógusok szakmai munkájának támogatásában Kerber Zoltán szakmai vezető Budapest, április 8. TÁMOP Nyitókonferencia.
A kistelepülési könyvtári ellátáshoz kapcsolódó támogatások hatékony felhasználása Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Kulturális.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
„Tudásdepó - „ Tájékoztató a magyarországi könyvtári rendszer fejlesztési irányairól és eredményeiről Sörény Edina vezető tanácsos Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
A kulturális modernizáció irányai Budapest Kulturális modernizáció – Kulturális vidékfejlesztés.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
A köznevelési intézmények művészetpedagógiai módszertani megújítása
Barcsák Marianna - KPSZTI
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Barcsák Marianna KPSZTI
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
főosztályvezető-helyettes
Lorem ipsum.
Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon
Előadás másolata:

„Közgyűjtemények az oktatásért” a hosszú távú együttműködés érdekében Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztály Sörény Edina Budapest, május 13.

Tartalom Az oktatás és a kultúra kapcsolata Miért éppen most? A formális és nem formális tanulási alkalmak kapcsolata Nemzeti Emlékezet Program Gárdonyi év és olvasásprogram A Trefort program

Az oktatás és a kultúra TANULÁS Közoktatás Élethosszig tartó tanulás Felsőoktatás Kultúra támogatása Könyvtár Muzeális intézmény Levéltár Közművelődési intézmény Művészeti szervezetek

A formális és nem formális tanulási alkalmak kapcsolata társadalmi változások nyomán, a technológiai innováció, a környezettudatosság a hosszú távú fenntarthatóság felértékelődött és nélkülözhetetlenné vált az egész életen át tartó és az élet minden területére kiterjedő tanulás.

Nem formális és informális tanulás Mind a könyvtárak, mind a muzeális intézmények és a levéltárak számára kiemelt feladattá vált az élethosszig tartó tanulás elvárás- rendszerének történő megfelelés megújuló közgyűjteményi tartalmak és szolgáltatások megjelenítése, egyenlő esélyű hozzáférést biztosító virtuális terek, innovatív közösségi helyeket a tudás és minőségi információk gyors közvetítése, elmélyítése, hitelesítése, valamennyi kulcskompetencia fejlesztése Új tanulási módszerek, új tanulási formák: a diákok életkori sajátosságait és a tananyag kapcsolódási pontjait figyelembe vevő könyvtár- és múzeumpedagógiai foglalkozási formák, az egész napos iskola megvalósításában partner

Nemzeti Emlékezet Program A Nemzeti Emlékezet Programról szóló 1684/2012. (XII. 29.) Korm. határozat a as évet Gárdonyi Géza Emlékévvé nyilvánította egy olvasás- népszerűsítési program kidolgozása /EMMI/

Gárdonyi Emlékév és az olvasásprogram 2013-ban ünnepeljük Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulóját: 100 millió Ft /NKA/ a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Dobó István Vármúzeum és az agárdi Gárdonyi Emlékház Bródy Sándor Megyei Könyvtár rendezvénysorozata, új olvasásnépszerűsítő program Cél:segítse az irodalmi alkotások befogadását fiatalok, szülők és pedagógusok számára

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a Magyar Olvasástársaság tervezett közös projektjei: Betűfaló program folytatása, Tanulmánykötet kiadása az olvasóvá nevelésről, Olvasó-társ program A Petőfi Irodalmi Múzeum projektjei:Kalandok a Jókai-kertben, Olvasásnépszerűsítő projektek a Mesemúzeumban, Háztól házig – A Magyar Irodalmi Emlékházak olvasás-népszerűsítő programjai, Könyves tábor

Országos olvasásnépszerűsítő kampány: KLIK és Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

A Trefort program

Trefort program A közgyűjtemények oktatási célú használatának elősegítése érdekében az oktatási és kulturális terület között erősíteni kell a párbeszédet, fel kell térképezni az együttműködés már meglévő formáit és meg kell határozni a továbblépés lehetséges irányait. Javaslat: az együttműködés alappillérei (4K) kerettantervhez kapcsolódó módszertani ajánlás, képzés új irányai, kulturális tér-hódítás (konkrét beavatkozások) kommunikáció.

I. KERETTANTERVI AJÁNLÁSOK ÁTFOGÓ CÉLJAVASLATSZÜKSÉGES INTÉZKEDÉSEK Cél: Hosszú távon működésképes sé tenni az oktatási terület és kulturális terület együttműködés ét Módszertani ajánló a kerettantervhez és a pedagógiai programokhoz  könyvtári ajánló  múzeumi ajánló A könyvtári és a múzeumi terület módszertani ajánlójának első változatát az oktatási szakterület számára a kerettanterv véglegesítése előtt megküldtük. A módszertani ajánlások – aktualizálás után – rövid idő alatt véglegesíthetőek. Intézkedések:  EMMI módszertani ajánlás elkészítése a kerettantervhez és a pedagógiai programokhoz  az iskolai könyvtár és a könyvtári rendszer szolgáltatásainak összehangolása  20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet módosítása

II. KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK TÉRHÓDÍTÁSA ÁTFOGÓ CÉLJAVASLATSZÜKSÉGES INTÉZKEDÉSEK Cél: A könyvtári, múzeumi és levéltári gyűjtemények és szolgáltatások oktatási célú használatának növelése. 1)Közgyűjteményi napok  A kerettantervhez kapcsolódóan a könyvtárban, a muzeális intézményben és a levéltárban a pedagógiai programhoz kapcsolódva minden évben egy alkalommal kihelyezett iskolai tanórát tartsanak kulturális szakemberek közreműködésével és a gyűjtemény kreatív bemutatásával.  A kerettantervhez kapcsolódóan a könyvtárban, a muzeális intézményben és a levéltárban dolgozó kulturális szakemberek az iskolában tartanak tanórákat a pedagógiai programhoz kapcsolódva évente egy alkalommal.  Kedvezményes múzeumbérletek bevezetése.  Az információkeresési módszerek elsajátítása rendhagyó program keretében könyvtári térben. 1)Felsőoktatás és kultúra  A közgyűjteményi kutató helyszínek (könyvtári, múzeumi és levéltári gyűjtemények, adatbázisok, adattárak) használata, bevonása a felsőoktatási képzés keretében folytatott kutatáshoz és a tudományos tevékenységhez.  A felsőoktatásban részt vevő hallgatók szabadidejének kulturált eltöltése és tanulási tereinek kibővítése.  A múzeumok és könyvtárak biztosította óraadási lehetőség, csak ott elérhető tárgyi ismeretek, gyűjteményi kapacitás, helyszín, infrastruktúra bevonása a felsőoktatási tevékenységbe.  Kedvezményes múzeumbérletek bevezetése.  Kutatásmódszertan alapjainak elsajátítása könyvtári szakemberek segítségével.

1)Utazó kulturális programok, kiállítások, mobilis közgyűjteményi szakemberek A közgyűjteményi szakemberek közreműködésével önálló helyismereti és helytörténeti kiállítások létrehozása, közgyűjteményi programok szervezése, utazó kiállítások összeállítása. 1)Nemzeti értékeket gyűjtő közgyűjteményi intézmények bemutatása Pályázati források biztosítása a múzeumok és könyvtárak szorosan a kerettantervhez illeszkedő programjainak igénybe vételére. 1)„Országjáró” program Mintaprojekt kidolgozása Magyarország nemzeti értékeinek megismertetése érdekében 10 könyvtári, 10 múzeumi és 3 levéltári helyszínen. 1)Oktatást támogató digitális tanulási segédletek A kerettanterv műveltségi területihez kapcsolódó –közgyűjtemények gyűjteményéből létrehozott - digitális oktatási segédlet (adatbázis) kialakítása 1. ütem mintaprojektje: db-os digitális gyűjtemény létrehozása közgyűjteményi szinten országos intézmények részvételével

III. KÉPZÉS ÉS TOVÁBBKÉPZÉS ÁTFOGÓ CÉLJAVASLATSZÜKSÉGES INTÉZKEDÉSEK Cél: A pedagógusok és kulturális szakemberek képzése közötti szinergiák és kapcsolódási pontok megteremtése Kulturális szakemberek és pedagógusok képzése és továbbképzése pedagógusok képzése továbbképzése A kulturális szakemberek és pedagógusok képzési és továbbképzési rendszerét felül kell vizsgálni, és törekedni kell már az alapképzés során arra, hogy az oktatási és közgyűjteményi terület között a szinergiákat megteremtsük (könyvtári órák módszertana, olvasás és szövegértés fejlesztő programok, szakmódszertanok bővítése, múzeumpedagógiai órák bevezetése stb).

IV. KOMMUNIKÁCIÓ ÁTFOGÓ CÉLJAVASLATSZÜKSÉGES INTÉZKEDÉSEK Cél: A programjavaslat népszerűsítése és disszeminációja Közös portál kialakítása Az oktatás és a kultúra kapcsolódásának elősegítése. Országos programadatbázis Olyan keresőfelület biztosítása a pedagógusok számára, amely a kerettantervi elvárásokhoz illeszkedő programokon túl az iskola pedagógiai programjához kapcsolódó, oktatást támogató digitális anyagokat, könyvtári adatbázisokat igénybe vehető közgyűjteményi szolgáltatásokat is tartalmaz. Nyílt napok Bemutató napok megszervezése a könyvtárakban, muzeális intézményekben és levéltárakban bemutató óra keretében. A bemutató órák tartalma a Portálon közzétételre kerül. Kapcsolatfelvétel a KLIK-kelAz iskolák minél közvetlenebb megszólítása. Iskolai és települési könyvtárak közös működtetésének fejlesztése.

Köszönöm a figyelmet! Sörény Edina