Bevezető előadás Történelemdidaktika Dr. habil. Dárdai Ágnes www.lib.pte.hu 2008/I.szem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

A lokális tudástermelés koordinációja: egy új, lehetséges könyvtárosi szerepkörről Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyismereti Könyvtárosok Szervezete.
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
Számítógép az oktatásban Készítette: Halász Rita Tanár- informatikatanár MA 2010/2011.
TÁMOP / PROJEKT A FELSŐOKTATÁS REDSZERSZINTŰ FEJLESZTÉSE 2. ütem Bevezető előadás a tanulási eredményekről, a keretrendszer, a képesítések.
A megismerésről másként – konstruktivista pedagógia
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
A történelem tanításának és tanulásának módszerei és stratégiái 2007
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Fontosabb fogalmak Képesség :
Pécsi tudományegyetem neveléstudományi Intézet
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
FORRÁSKÖZPONTÚ TÖRTÉNELEM – TEVÉKENYSÉG KÖZPONTÚ TANÍTÁS (ELVEK ÉS MÓDSZEREK) Dr. Dárdai Ágnes, PhD
Feladatírói tréning Történelem. Dr. Dárdai Ágnes, PhD pte
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A történelemtanítás általános funkciói, módszerei
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
A TUDÁS TÁRSADALMA A TUDÁSTŐKE TÉRNYERÉSE PARADIGMAVÁLTÁS: –A nemzetgazdaságok szerkezeti átalakulása: az ipar és a mezőgazdaság részarányának csökkenése,
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
A feladatok szerepe Kaposi József.
A feladatok és a problémamegoldás
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
A történelem tanításának és tanulásának módszerei és stratégiái Történelem szak - Levelezők Dr. Dárdai Ágnes Pécsi Tudományegyetem
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
A történelmi tanulás sajátosságai
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Szabó József: A múzeumok új kihívása: a múzeumandragógia.
„Múzeumandragógiai nevelésfilozófia és mintaprojekt”
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
A tankönyv szerepe az oktatás korszerűsítésében október 19. Kojanitz László u.
GYŐR A TÖRTÉNELEMBEN – A TÖRTÉNELEM GYŐRBEN Kísérleti tanterv a Xántus János Múzeum és a Kazinczy Ferenc Gimnázium együttműködésével az 5. évfolyam számára.
A digitális állampolgárság neveléstudományi kontextusban Perjés István ELTE, PPK.
Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság OFI - KONFERENCIA OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság.
Tanári kompetenciák október 6. Caroline Kearney
A KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK MEGÚJÍTÁSA VÁMOS ÁGNES.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
1 Egy HEFOP projekt tapasztalatai Farkas András február 26. Digitális tanulási környezet alkalmazása az informatikai kompetenciák.
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Történelemtanítás módszertana PANTHA RHEI. I. A történelemdidaktika új útjai I. A történelemdidaktika új útjai.
Bölcsész Hefop tananyag- fejlesztési zárókonferencia szept ELTE BTK.
JÖVŐKUTATÁSI PARADIGMÁK Magyar UNESCO Bizottság Társadalomtudományi Albizottságának Jövőkutatási Bizottsága Budapest, június 4. Dr. Hideg Éva egyetemi.
Tantervelmélet Kaposi József.
pedagógusképzés kihívásai „A tanítás művészete és tudománya”
Tudásstruktúrák szerepe a befogadásban
Előadás másolata:

Bevezető előadás Történelemdidaktika Dr. habil. Dárdai Ágnes /I.szem.

Történelemdidaktika Történelemdidaktika Az 1960-as évekig nem önálló tudomány Az 1960-as évekig nem önálló tudomány Inkább metodika (történelemtanítás szerepe, problémái, módszerei) Inkább metodika (történelemtanítás szerepe, problémái, módszerei) A „kemény” tudományok (filozófia, történettudomány, szociológia) nem legitimálták. A „kemény” tudományok (filozófia, történettudomány, szociológia) nem legitimálták. A pedagógia (neveléstudományok) „túl szakmainak” tartotta. A pedagógia (neveléstudományok) „túl szakmainak” tartotta.

Az 1970-es évektől a társadalom tudományok robbanásszerű fejlődése Tudományos viták a történelem társadalomformáló szerepéről Következmény: - a történelemtanítás kezd kiemelkedni a metodika szűk zubbonyából - a történelemdidaktika önálló diszciplínává válik

Történelemdidaktika: A történettudomány „dimenziója” A történettudomány „dimenziója” A történettudomány „önreflexiója” A történettudomány „önreflexiója” A történelmet társadalmi összefüggésben vizsgáló tudomány A történelmet társadalmi összefüggésben vizsgáló tudomány A „történelmi kultúra” kutatója A „történelmi kultúra” kutatója Központi kategóriája a „történelmi tudat”, Központi kategóriája a „történelmi tudat”, A történelemtanítás kritikus elemzője A történelemtanítás kritikus elemzője A történeti tanulás tudománya

Történeti elbeszélés – narráció Az egyén mentális cselekvése által a történelemből, és a történelem által formálódik Az egyén mentális cselekvése által a történelemből, és a történelem által formálódik Az emberi tudat alakítja Az emberi tudat alakítja Tanulási folyamat eredménye Tanulási folyamat eredménye Kompetenciák által realizálódik Kompetenciák által realizálódik

„Narratív kompetencia” Kognitív, emocionális, esztétikai képességek, normák, értékrend Kognitív, emocionális, esztétikai képességek, normák, értékrend A történelem megismerése (kultúraközvetítő funkció) A történelem megismerése (kultúraközvetítő funkció) A történelem megértése (értékközvetítő funkció) A történelem megértése (értékközvetítő funkció) A történelemmel orientálódni (perszonifikációs és szocializációs funkció) A történelemmel orientálódni (perszonifikációs és szocializációs funkció)

Cél: „Kulturális kódok” birtoklása, amelyekkel a tanuló - A történelmi múltról szóló elbeszéléseket megérteni, és értelmezni tudja (rekonstrukció) - A történelmi múltról szóló elbeszéléseket kontextusba helyezni tudja (dekonstrukció) - Saját „történelmét” felépíteni tudja (konstrukció)

A rekonstrukció 1. mozzanata: tények, adatok, személyek, tárgyak számbavétele 1. mozzanata: tények, adatok, személyek, tárgyak számbavétele A múltra fókuszálunk. A múltra fókuszálunk. A tények számossága bizonyítja a múlt realitását (régészet!). A tények számossága bizonyítja a múlt realitását (régészet!).

2. mozzanat: nem a múltat, hanem a történelmet rekonstruáljuk. 2. mozzanat: nem a múltat, hanem a történelmet rekonstruáljuk. A tényeket rendezzük, közöttük összefüggéseket keresünk. A tényeket rendezzük, közöttük összefüggéseket keresünk. A múltat történelemmé formáljuk, kontextusba helyezzük. A múltat történelemmé formáljuk, kontextusba helyezzük. A kontextus történetileg változó! A kontextus történetileg változó! A forráshagyók – „néma tömegek” A forráshagyók – „néma tömegek”

3. mozzanat: a történelmet a jelenre és a jövőre vonatkoztatjuk. 3. mozzanat: a történelmet a jelenre és a jövőre vonatkoztatjuk. A múltbeli tényekre + történeti kontextusra építünk. A múltbeli tényekre + történeti kontextusra építünk. A múlt tényei, valamint e tényekről szóló elbeszélések (kontextus, narratíva) alapján újrafogalmazzuk a történetet/történelmet. A múlt tényei, valamint e tényekről szóló elbeszélések (kontextus, narratíva) alapján újrafogalmazzuk a történetet/történelmet.

Dekonstrukció Kész történetekből, „narrációkból” indulunk ki. Kész történetekből, „narrációkból” indulunk ki. Kibontjuk, kihámozzuk. Kibontjuk, kihámozzuk. Azokat értelmezzük, érteni próbáljuk. Azokat értelmezzük, érteni próbáljuk. A múlthoz a történész hozzáadja a maga szaktudását, a tudományos kutatás eredményeit: mennyire autentikusak a források? Fontos kérdések-e? Milyen kérdés nem szerepel? Kinek az érdekében? A múlthoz a történész hozzáadja a maga szaktudását, a tudományos kutatás eredményeit: mennyire autentikusak a források? Fontos kérdések-e? Milyen kérdés nem szerepel? Kinek az érdekében?

Tézisek a modern történelemtanítás megújításához A történelemtanítás megtanít a történelmi távlatokban érezni és gondolkodni A történelemtanítás megtanít a történelmi távlatokban érezni és gondolkodni A történelem nem a múlt puszta „visszatükröződése”, hanem annak megtanulása, hogy az elmúlt korok emberei hogyan éltek, gondolkodtak. A történelem nem a múlt puszta „visszatükröződése”, hanem annak megtanulása, hogy az elmúlt korok emberei hogyan éltek, gondolkodtak. Nincs „érvényes történelem”, de minden nemzetnek van „kulturális kódja”, amelyet el kell sajátítani „tudáskánon” Nincs „érvényes történelem”, de minden nemzetnek van „kulturális kódja”, amelyet el kell sajátítani „tudáskánon”

Nincs ugyan merev tudáskánon, a történelem mégsem relativizálódhat. A történelmi tanulás nem azonos pusztán az ismeretek megszerzésével. Ismeretek + képességek együtt = narratív kompetencia Tananyag-kiválasztás: új hangsúlyok Forrásközpontúság Tanulóközpontúság

A történelemtanítás célja a „narratív kompetencia” birtoklása. A történelem tanulása a társadalmi tartalmú ismeretszerzés terepe. A történelmi forrás tág értelmezése A történelmi megismerés módszertani kompetenciáinak elsajátítása A tanítás többé nem tanár-, hanem tanuló- centrikus Módszerek kombinációja dinamikus tanulási- tanítási stratégiák, differenciált tanulásszervezés

Változások A történelemtanítás a pozitivista „tényfetisizmus” és a posztmodern „tetszőlegesség” között. Multiperspektív, plurális, kontroverzív szemlélet Az információk szelekciója, és interpretációja; a perspektívaváltás képessége A tananyag-kiválasztás szaktudományi és pedagógiai elveinek összhangja

A tananyag tartalmi modernizációja (Gender studies, ökológiai témák, a környezet és az élet mint érték, információs, kommunikációs technikák, generációs életformák és konfliktusok, migrációs mozgások stb.) A komplex tudás tantervi szándéka, a tanulói tudásteljesítmények töredezett jellege A lokális, nacionális, regionális, kontinentális, globális történelem összhangja, belső arányai