VMKH MMSZSZ Munkaügyi Felügyelősége Munkaügyi ellenőrzés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bérkompenzáció teljesítésének munkaügyi ellenőrzése 2012 Irányadó eljárásjogi szabályok.
Advertisements

A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
EGYENLŐ BÁNÁSMÓD A FOGLALKOZTATÁSBAN
MUNKAÜGYI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSEK Dr. Tihanyi Tamás
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Munkaügyi szabályok ellenőrzése Munkaügyi ismeretek oktatása.
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
általános tájékoztató

Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
1 A fekete és szürkegazdaság felszámolása érdekében tett intézkedések OMMF december 5.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
Bukarest április1 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége -
A munkaszerződés december Dudás Katalin. A munkaszerződés szerepe jogviszony-alapító jogviszony-alapító tartalommegállapító tartalommegállapító.
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Közlekedésbiztonsági ellenőrzések tapasztalatai Hunyadi István Közép-magyarországi Regionális Igazgatóság Közlekedési Alágazatok Főosztály Főosztályvezető-helyettes.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Változások a szabálysértési jogban
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Távmunka a területfejlesztésben
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Munkahelyi egészség és biztonság
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
A munkavédelemi jogszabályok végrehajtott és várható módosítása
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
MUNKAÜGYI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSEK
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Munkaügyi szabályok ellenőrzése Munkaügyi ismeretek oktatása.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
2010. December Dudás Katalin
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
„Jogszerű? Legyen!- JOGSEGÉLY+ Mini Szakmai Konferencia”
Álláskeresőként történő nyilvántartás
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Előadó: dr. Kártyás Gábor
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések Munkavédelmi és Katasztrófavédelmi (ADR) Konferencia a Zala Megyei.
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA GYULAVÁRI TAMÁS
P est Megyei Kormányhivatal M unkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének M unkaügyi Felügyelősége Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
AZ OMMF MUNKAÜGYI ELLENŐRZÉSÉNEK GYAKORLATA ELŐADÁSVÁZLAT a Fa-, Bútoripari Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság munkajogi képzéséhez Előadó:Dr. Végh.
Foglalkoztatási támogatások, kedvezmények Előadó: Patai Ferencné Munkavállalási tanácsadó Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Gyöngyösi Kirendeltség.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
Katonáné Papp Ágnes főosztályvezető-helyettes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési.
2014. I. negyedév munkaügyi ellenőrzési tapasztalatai!
Met. módosítás július 01..
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Közbeszerzési Döntőbizottság
A munka díjazása.
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

VMKH MMSZSZ Munkaügyi Felügyelősége Munkaügyi ellenőrzés dr. Virágh Norbert

Szervezet

2011. január 1-jétől kettős irányítás 33 2011. január 1-jétől kettős irányítás Kormányhivatal: munkáltató, funkcionális, költségvetési háttér biztosítása OMMF: szakmai irányítás, melyet a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter (NGM) felügyel OMMF, illetve a területi szervek jogállását, feladat- és hatáskörét az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségről szóló 314/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet határozza meg két szakága : munkavédelem (munkabiztonság+munkaeü.) munkaügy

- 2011. január 1-jétől ismét megyei szinten működik a munkaügyi ellenőrzés. - A munkavédelmi felügyelőséggel minden megyei kormányhivatalon belül egy szakigazgatási szervként. - Munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervet vezeti az igazgató. - A munkavédelmi illetve a munkaügyi felügyelőséget az igazgató-helyettesek, mint felügyelőség-vezetők irányítják.

Célok

66 A megyei munkaügyi felügyelőségek ellátják a foglalkoztatási szabályok hatósági ellenőrzésével kapcsolatos feladatokat. Elsődleges célok: A munkáltatók jogkövető magatartásának elősegítésével a munkavállalók szabályos foglalkoztatásának biztosítása, a munkavállalók munkaviszonyhoz fűződő garanciális jogainak védelme. A tisztességes, jogkövető- vagy legalább erre törekvő- munkáltatók védelme a jogsértő foglalkoztatókkal szemben („piactisztító” szerep).

A fő célok megvalósításának eszközei: súlyos jogsértések feltárása, munkaügyi intézkedések és szankciók alkalmazása, súlyos jogsértések visszaszorítása, elsősorban a feketefoglalkoztatás fehérítésével (utóellenőrzések), a munkaügyi ellenőrzéshez kapcsolódó egyéb jogkövetkezmények – a hatósági nyilvántartásba kerülő munkáltatók kizáródnak a közbeszerzésből, állami támogatásból.

Jogi háttér

Eljárásjogi szabályok: A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) - ált. eljárási szabályok A munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvény (Met.) - spec. eljárási szabályok 314/2010 (XII.27.)Korm. rendelet az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségről

Alkalmazott anyagi jogi szabályok Törvény Mt. , Ktv., Kjt., Efo., Flt. Kormány rendelet Minimálbér/jelenleg: 337/2010 (XII.27.) Korm. rend. Miniszteri rendelet Munkanap-áthelyezés/jelenleg: 7/2010 (XII.14.) NGM. rend. Miniszteri határozat Ágazati KSz kiterjesztése egész ágazatra (jelenleg 4db)

Hatály

FOGLALKOZTATÓ: aki természetes személyt foglalkoztatásra irányuló jogviszony, továbbá külföldit vagy fiatal munkavállalót foglalkoztatásra ill. nem foglalkoztatásra irányuló jogviszony keretében foglalkoztat. természetes személy jogi személy jogi személynek nem minősülő gazdasági társaság, munkaerő-kölcsönzés esetén a kölcsönbeadó és a kölcsönvevő

Nem minősül foglalkoztatásra irányuló jogviszonynak : vállalkozási és megbízási jogviszony, kkt., bt. és kft. tagjának személyes közreműködése, szövetkezeti tag személyes közreműködése, közérdekű önkéntes tevékenység (2005. évi LXXXVIII. tv.), bedolgozói jogviszony, segítő családtag, kaláka, szívességi munkavégzés A Met. alkalmazásában foglalkoztatásra irányuló jogviszonynak minősül minden olyan jogviszony, amelyben a szolgáltatás tárgya a foglalkoztató részére ellenérték fejében végzett munka.

Hatáskör Összesen 18 tárgykör Ezzel szorosan összefüggő eljárásjogi kérdés: eljárás megindítása/megindulása: hivatalból (13 tárgykör) kérelemre (5+1 tárgykör) Fentiek alapján ügyfelünk: foglalkoztató (ell. és elj. alá vont) munkavállaló (diszkriminált) szakszervezet

A munkaügyi ellenőrzés kiterjed: 15151515 Met. 3. § (1) A munkaügyi ellenőrzés kiterjed: a) a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez szükséges jognyilatkozatok alakszerűségére és kötelező tartalmi elemeinek meglétére, továbbá a foglalkoztató írásbeli tájékoztatási kötelezettségére vonatkozó rendelkezések, b) a munkaviszony létesítésével, megszűnésével, illetőleg megszüntetésével összefüggő bejelentési kötelezettségek, c) a munkáltató nyilvántartási kötelessége, d) az egyenlő bánásmód követelménye, e) a nők, a fiatalkorúak és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával kapcsolatos jogszabályok, f) a munkaidőre, a pihenőidőre, a rendkívüli munkavégzésre, valamint a szabadságra vonatkozó, jogszabályban vagy kollektív szerződésben előírt rendelkezések,

g) a jogszabályban, kollektív szerződésben vagy a miniszter által az ágazatra, alágazatra kiterjesztett kollektív szerződésben megállapított munkabér mértékére, valamint a munkabér védelmére vonatkozó rendelkezések, h) a foglalkoztatásra irányuló jogviszony megszűnésével összefüggő - a munkavállalót megillető - igazolások kiállítására és kiadására, valamint a munkaviszony megszűnéséhez, megszüntetéséhez kapcsolódó elszámolás megtörténtére vonatkozó jogszabályok rendelkezéseinek, i) a külföldiek magyarországi foglalkoztatásának engedélyezéséről és foglalkoztatásáról szóló jogszabályok rendelkezéseinek, j) a munkanélküli ellátások melletti foglalkoztatás feltételeire vonatkozó jogszabályok, k) a munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó, valamint a munkaerő-kölcsönzési tevékenység végzésére jogosító jogszabályok, l) a munkavállalók gazdasági és társadalmi érdekei védelme céljából szakszervezet szervezését biztosító szabályokkal összefüggő munkáltatói kötelességek,

m) a választott szakszervezeti tisztséget betöltő munkavállalónak, az üzemi és a közalkalmazotti tanács tagjának és a munkavédelmi képviselőnek a munkajogi védelmére, valamint munkaidő-kedvezményére vonatkozó szabályok n) a szakszervezet által kifogásolt intézkedésekkel összefüggő munkáltatói kötelességek végrehajtására vonatkozó szabályok, o) a teljesítménykövetelmény megállapítása tekintetében az előzetes foglalkoztatói eljárás lefolytatásának tényére, valamint a teljesítménykövetelmény és a teljesítménybér-tényezők alkalmazása előtti közlésére vonatkozó szabályok, p) az európai üzemi tanács létrehozásáról, illetve a munkavállalók tájékoztatását és a velük való konzultációt szolgáló eljárás kialakításáról szóló törvény 21. §-ában foglalt rendelkezések munkáltató általi, q) a Köt. 5. §-ának (3)-(6) bekezdésében foglalt rendelkezések fogadó szervezetek általi, r) az Európai Unióhoz a Magyar Köztársasággal azonos időpontban csatlakozó állam állampolgára és hozzátartozója magyarországi foglalkoztatására vonatkozó - külön jogszabályban meghatározott - bejelentési kötelezettségre vonatkozó rendelkezések megtartására.

Döntések

Intézkedések és szankciók 19191919 Figyelemfelhívás Munkaviszony fennállásának megállapítása Kötelezés További foglalkoztatás megtiltása Tevékenységtől eltiltás Pénzügyi szankciók: munkaügyi bírság befizetésre kötelezés szabálysértési bírság eljárási bírság

objektív alapú szankció 20202020 Munkaügyi bírság objektív alapú szankció Mértéke: 30.000- 20.000.000.-Ft-ig terjedhet - több bírságkategória A felső határt az alábbi törvényi szempontok befolyásolják: egy vagy több jogsértés került megállapításra egy vagy több munkavállalót érint a foglalkoztató típusa a foglalkoztatottak összlétszáma első alkalommal történő vagy ismételt elkövetés

Egyes kiemelt hatásköri pontok legfontosabb tapasztalatai

Munkaviszony létesítése és bejelentése(a,b, pont) Általános: - munkaszerződés és - bejelentés munkába állás előtt (2004.05.01. EMMA/Flt.; 2007.01.01. APEH/Art.) Speciális (alternatív): AM könyv, 2010. április 1-jétől (Eftv.), majd 2010. augusztus 1-jétől (Efo.) egyszerűsített foglalkoztatás (lényege, alanyai, korlátok )

Munkaidő, pihenőidő szabályai (f, pont) Értelmezhetőség, ellenőrizhetőség alapja (a „kályha”): munkaidő-beosztás illetve munkaidőkeret közlése. Legjellemzőbb jogsértések: -napi/heti munkaidő túllépése -heti pihenőnap/pihenőidő nem biztosítása -éves rendkívüli munka túllépése -állásidő helyett szabadság-kiadás Fentiek megelőzésének egyik eszköze: munkaidőkeret kihasználása.

Munkaidő-nyilvántartás (c, pont) Szabályozási előzmények (Mt. eléggé „szűkszavú”) Jogsértési fokozatok: - hiányos - hiányzik - kettős (hármas) illetve hamis Blokkoló kártya előnyei illetve hátrányai.

Munkabér (g, pont) Mérték: - minimálbér, garantált bérminimum, Ksz-es bér - pótlékok Munkabér védelme: - bérfizetés napja - bérelszámolás - munkabérből levonás (Mt.161.§ és buktatói)

Munkaerő-kölcsönzés (k, pont) Fogalma (három pólusú jogviszony) Lényege: - elhatárolás más jogintézményektől - munkáltatói jogok/kötelezettségek megoszlása Jellemző jogsértések: - nyilvántartásba vétel nélküli kölcsönzés - színlelt szerződés 2006.01.01-jétől törvényi vélelem {Mt.193/G. § (8) bek.}: kölcsönvevőt kell foglalkoztatónak tekinteni.

Köszönöm a figyelmet!