Konszolidációs törvény a megyei intézmények állami fenntartásba vételéről MIK-ek Gazdálkodási önállóság megszüntetése – megtartása Vezetők Új helyzet 

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

Kovácsné Kerepesi Márta felülvizsgálati referens
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
A járási rendszer megújítása
Fehér Miklós Dombóvár, május 12.
MANORKA projekt Magyar – Norvég Kapcsolatok
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
Az Alaptörvény és a közpénzügyek az önkormányzatok szemszögéből
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Somogy Megyei Intézményfenntartó Központ
A környezetvédelem intézményrendszere
1 A többcélú kistérségi társulások működésének feltételei Budaörs Kistérség Többcélú Társulása december 10.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
Önkormányzatok finanszírozási és pénzügyi gondjai Tállai András önkormányzati államtitkár Belügyminisztérium április 7.
Adózási alapismeretek 5.2 konzultáció Helyi adók
Az oktatási intézmények önkormányzati működésével kapcsolatos felvetések ( egy jegyző gondolatai, értelmezései és esetleges válaszai) Készítette: Molnárné.
Közigazgatási alapismeretek
Az évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Katasztrófavédelem a védelmi igazgatás rendszerében
A települések polgári védelmi sorolásának szabályai Jogszabályi háttér § §114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a települések polgári védelmi besorolásának.
Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2012.
A járási rendszer megújítása
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Belügyminisztérium Az önkormányzatok évi várható finanszírozása 1.
CÉL BÁRKI, BÁRHONNAN RÉSZESE LEHESSEN A HAZAI KÖNYVTÁRI RENDSZER SZOLGÁLTATÁSAINAK KSZR = AZ ODR KIEGÉSZÍTÉSE, AMELY BIZTOSÍTJA AZ ORSZÁGOS SZOLGÁLTATÁSOK.
Integrált közösségi szolgáltató terek
A helyi önkormányzatok az Alaptörvényben
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Konszolidációs törvény a megyei intézmények
A KLIK szerepe a szakképzés irányításában
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Fenntartható önkormányzatok Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés Bizottsága ülése Budapest Június 5. Schmidt Jenő TÖOSZ elnök 1.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Az önkormányzatok évi finanszírozása
Fejér Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztály
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
A többcélú kistérségi társulás finanszírozási gyakorlata Debrecen, Megyeháza-Árpád terem.
A kistelepülési könyvtári ellátáshoz kapcsolódó támogatások hatékony felhasználása Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Kulturális.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
A szociális törvény várható változásai Dr. Felvinczi Katalin Budapest, július 11.
A járási rendszer megújítása
Önkormányzat és állam.
Nemzeti Energetikusi Hálózat
A magyarországi nemzetiségek és támogatásuk rendszere
Szociális foglalkoztatás aktualitásai
Lorem ipsum.
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
Előadás másolata:

Konszolidációs törvény a megyei intézmények állami fenntartásba vételéről MIK-ek Gazdálkodási önállóság megszüntetése – megtartása Vezetők Új helyzet  Kormányhatározat

1. Települési önkormányzatok üzemeltetési, igazgatási, sport- és kulturális feladatai FAJLAGOS ÖSSZEG: forint/fő, 2769 Ft/fő volt 2011-ben de településenként legalább forint. A települési önkormányzatot lakosságszám alapján illeti meg a hozzájárulás kötelező alapfeladataihoz, valamint szolgáltatásai megszervezéséhez. Ide tartoznak különösen a település- üzemeltetési, igazgatási és sportfeladatok, a közösségi közlekedés, valamint a kulturális javak védelmét, a muzeális intézményeket és levéltárakat, a nyilvános könyvtári ellátást és a közművelődést szolgáló feladatok.

Könyvtári és közművelődési érdekeltségnövelő támogatás, muzeális intézmények szakmai támogatása Előirányzat: 520,0 millió forint 2011-ben: 710,0 millió forint 2.7. A többcélú kistérségi társulások mozgókönyvtári és egyes közművelődési feladatainak támogatása FAJLAGOS ÖSSZEG: forint/könyvtári szolgáltató hely 2011-ben A többcélú kistérségi társulások mozgókönyvtári és egyes közművelõdési feladatainak támogatása FAJLAGOS ÖSSZEG: forint/könyvtári szolgáltató hely

Az állam megyei szinten működő könyvtárának (továbbiakban: megyei könyvtár) feladata a megye területén biztosítani, hogy a megye minden lakosa hozzájusson az emelt szintű könyvtári ellátáshoz.  Ennek érdekében a megyeszékhely város megállapodást köt a megyei könyvtárral a város könyvtári ellátásának összehangolt biztosítására.  A megyei könyvtár megállapodás alapján nyújtja a területi szintű feladatellátás szervezése keretében a szolgáltatásokat – a megrendelt szolgáltatásokat esetenként más pl. városi könyvtárral megosztva

Önkormányzati törvény 11. § (1) A községnek, a városnak, a járásszékhely városnak, a megyei jogú városnak, a fővárosnak és kerületeinek, valamint a megyei önkormányzatnak egymástól eltérő feladat- és hatáskörei lehetnek. (2) Törvény a kötelező feladat- és hatáskör megállapításánál differenciálni köteles, figyelembe véve a feladat- és hatáskör jellegét, a helyi önkormányzatok eltérő adottságait, különösen a) a gazdasági teljesítőképességet; b) a lakosságszámot; c) a közigazgatási terület nagyságát. (3) Jogszabály a hatáskör telepítésével egyidejűleg meghatározza a feladat- és hatáskörellátáshoz szükséges minimális szakmai, személyi, tárgyi és gazdasági feltételeket.

13. § (1) A helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok különösen: ………. 7. kulturális szolgáltatás, különösen a nyilvános könyvtári ellátás biztosítása; filmszínház, előadó-művészeti szervezet támogatása, a kulturális örökség helyi védelme; a helyi közművelődési tevékenység támogatása;

A Kormány 1094/2012. (IV. 3.) Korm. határozata a megyei múzeumok, könyvtárak és közmûvelõdési intézmények további fenntartásáról, valamint a települési önkormányzatok kötelezõ kulturális feladatairól 1. A Kormány 1.1. egyetért azzal, hogy a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fõvárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételérõl szóló évi CLIV. törvény (a továbbiakban: Törvény) alapján állami tulajdonba és fenntartásba került múzeumi, könyvtári, levéltári, közmûvelõdési feladatot ellátó költségvetési szervek április 1-jétõl a december 31-i állapotnak megfelelõ önállóan mûködõ és gazdálkodó, vagy önállóan mûködõ gazdálkodási besorolásuk szerint mûködjenek tovább; 1.2. felhívja a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy az 1.1. pontban foglaltak megvalósításához szükséges jogszabály-módosítást készítse elõ; Felelõs: közigazgatási és igazságügyi miniszter Határidõ: azonnal

1.7. egyetért azzal, hogy az 1.5. és 1.6. pont szerinti intézmények – a feladat ellátásához rendelkezésre álló feltételek egyidejû átadásával – a nemzeti erõforrás miniszter irányítása alá kerüljenek annak érdekében, hogy a fenntartói feladatok átadásához szükséges egyeztetéseket, megállapodások megkötésének elõkészítésére irányuló tárgyalásokat a nemzeti erõforrás miniszter folytassa le az érintett önkormányzatokkal; Felelõs: nemzeti erõforrás miniszter közigazgatási és igazságügyi miniszter Határidõ: április 30.

1.10. felhívja a nemzeti erõforrás minisztert, hogy az 1.7. pontban foglalt tárgyalások lefolytatását követõen a közigazgatási és igazságügyi miniszter bevonásával, a kormánymegbízottak és a megyei intézményfenntartó központok vezetõi útján kösse meg az 1.4–1.6. pontban meghatározott feladatok, illetõleg a megyei múzeumok és könyvtárak átadására vonatkozó megállapodásokat. Felelõs: nemzeti erõforrás miniszter közigazgatási és igazságügyi miniszter Határidõ: június 30.

1.9. felhívja a nemzetgazdasági minisztert és a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy a nemzeti erõforrás miniszter véleményének figyelembevételével készítsék elõ az 1.4–1.7. pontban meghatározott feladatok ellátásához, illetõleg a feladatellátással érintett intézmények fenntartói joga átadásához szükséges költségvetési átcsoportosítást, azzal, hogy az átadást követõ feladatellátáshoz, illetõleg az intézmények mûködéséhez 2012-ben szükséges központi költségvetési támogatási igény nem haladhatja meg az érintett feladatok és intézmények évi idõarányos kincstári költségvetésének mértékét;

A megyei könyvtár feladata a megye területén biztosítani, hogy minden lakos hozzájusson az emelt szintű könyvtári ellátáshoz. A megyei könyvtárak egyrészt továbbítják a központi szolgáltatások jelentős részét célirányosan a kisebb településeknek, másrészt megyei szolgáltatásokat szerveznek. Mindez azt jelenti, hogy számos szakmai szolgáltatást annak szakmai összetettsége, költséghatékonysága, egységes minőségi színvonalának biztosítása miatt a legcélszerűbb megyei szinten előállítani és a városokban, községekben élőknek közvetíteni a helyi könyvtárakon keresztül. Az önálló könyvtárat fenntartó település könyvtári ellátása A CXL. törvényben kötelezően előírt könyvtári ellátás feladatához az önkormányzat feladatfinanszírozás szerint számított állami támogatást kap. A könyvtári szolgáltatások színvonalának emeléséhez saját forrásaival is hozzájárulhat és megállapodást is köthet a MVK egyes könyvtárellátási szolgáltatására.

K ö nyvt á ri szolg á ltat ó helyet fenntart ó telep ü l é s k ö nyvt á ri ell á t á sa A település a MVK-ral kötött megállapodás alapján biztosítja a település könyvtári ellátását a feladatfinanszírozás szerint számított állami támogatás igénybevételével. Ha az önkormányzat nem tesz eleget a kötelező könyvtári ellátás biztosításának, a feladatfinanszírozásként biztosított összeget vissza kell fizetnie. A megállapodással rendelkező települések igénybe vehetik a mozgókönyvtári normatív támogatást, amelyet a szolgáltató MVK illetve járási könyvtár szolgáltatásaira felmerült költségek fedezetére kell felhasználni.

A közkönyvtári feladat- és hatáskörellátáshoz szükséges minimális szakmai, személyi, tárgyi és gazdasági feltételek A települési könyvtári ellátás állami támogatása Feladatfinanszírozás a nemzetközi (IFLA) normák figyelembevételével Érdekeltségnövelő támogatás önkormányzatok számára könyvtári dokumentum- beszerzésre normatív támogatás a kistelepülések mozgókönyvtári ellátásához pályázati támogatások szakmai feladatokra felhalmozási, beruházási támogatások, EU-s fejlesztési források

3000-nél kisebb, nem város 2655 település nagyobb nem város 171 település megye- székhelyek18 település Szentendre nélkül város, m.jogú v. 309 település fővárosi és kerületek együtt mind Alapterület (50 m2 /eFő Gyarapítá s100 db/ 1000 fő Gyarapí- tás eFt (1800Ft/ db) Könyvtár os (0,4 /efő) Könyvtá- ros bér+jár. 2,5 mFt/fő nméteren ként 5 eFt/ év egyéb személyi+ járulék 5%

MEGYEI bontás települé- sek száma Alapterület (50 m2 /eFő Gyarapítás 100 db/ 1000 fő Gyarapí-tás eFt (1800Ft/db) Könyvtáro s (0,4 /efő) Könyvtá- ros bér+jár. 2,5 mFt/fő nméteren ként 5 eFt/ év egyéb személyi+ járulék 5% Összesen Bács-K Baranya Békés BAZ Csongrád Fejér Győr-M-S Hajdú-B Heves Jász-Nk Komárom Nógrád Pest Somogy Szabolcs-Sz-B Tolna Vas Veszprém Zala Összesen Budapest nélkül megyeivel megnövelve