A személyi számítógép részei:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép felépítése
Advertisements

Alaplap.
A számítógép műszaki, fizikai része
Kovácsné Lakatos Szilvia
Hardver ismeretek Háttértárolók
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
A számítógép felépítése
Személyi számítógépek
timor Domini principium scientiæ 1 A hardver 1. rész.
Hardver, szoftver A hardver
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
A számítógép.
A számítógép felépítése
Mai Számítógép perifériák
Kis Krisztián – Kiksaai.elte 1Kis Krisztián - Kiksaai.elte.
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Belső memóriák tipusai
Alaplapra integrált csatlakozók
Háttértárak.
A számítógép felépítése
Ismétlés.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
A számítógép elvi felépítése és működése
a számítógép kézzelfogható részei.
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Központi feldolgozó egység (CPU)
Mai Számítógép perifériák
Háttértárak Informatika tananyag.
A perifériák általánosan
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
A számítógép teljesítménye
A számítógép logikai és fizikai felépítése
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
A számítógép felépítése
A Neumann-elvŰ számítógép
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Hardware: (=kemény áru)
A számítógép részei Ismétlés-gyakorlás.
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
A számítógép felépítése
Mai számítógép perifériák
Alaplapra integrált csatlakozók
Mai számítógépes perifériák
A számítógép felépítése
Számítástechnikai alapismeretek 2. (TK o.)
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
A számítógép feladatai és felépítése
Hardver eszközök.
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Sz&p prof.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
Neumann elvek, a számítógép részei
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép feladatai és felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése és működése
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Előadás másolata:

A személyi számítógép részei: képernyő alaplap CPU (mikroprocesszor) elsődleges tárhely (RAM) kártyák tápegység optikai lemezmeghajtó másodlagos tárhely (merevlemez) billentyűzet egér

MEMÓRIA: ROM=csak olvasható RAM=operatív memória ALAPLAPON CPU: a processzor CU=vezérlőegység ALU=aritmetikai és logikai egység Regiszterek PERIFÉRIÁK: INPUT/OUTPUT=Be- és kiviteli eszközök Pl. nyomtató, monitor, háttértárak

A személyi számítógép részei: A processzor részei: Vezérlőegység (CU) Aritmetikai-logikai egység (ALU) Regiszterek (gyors írható/olvasható tárak) Jellemzők: A processzor hajtja végre és vezérli a műveleteket. A processzornak lényeges jellemzője: az órajel-sebesség v. frekvencia. Ezzel a hatalmas frekvenciával a RAM nem tud lépést tartani, ezért a processzor mellett egy olyan átmeneti memória is van, amelynek mérete töredéke a RAM-énak, de elérési sebessége sokkal nagyobb, így a RAM és processzor közötti kapcsolatot javítja. A szerkezet neve cache=gyorsítótár

A személyi számítógép részei: Moore törvénye:A fejlődés: a processzor tranzisztorainak száma másfél évenként duplázódik. Amíg a 4004-es 2,300 tranzisztort tartalmazott, addig egy Pentium Pro már 5,5 milliót, egy Pentium 4 pedig már 55 milliót. A 4004-es 108 Khz-es órajelen futott, a P4 már elérte a 3 Ghzt is. Ez olyan fejlődésnek felel meg, hogyha az autók is így fejlődtek volna akkor ma Budapesttől Moszkváig az út 13 mp-et venne igénybe.

A személyi számítógép részei: Memória: RAM=írható/olvasható memória. Az éppen futó programokat tartalmazza. A számítógép kikapcsolásakor tartalma elvész. ROM=csak olvasható memória. Ebben tárolódik a BIOS. A BIOS alapvető bemeneti / kimeneti rendszert jelent, és a számítógép szoftveres és hardveres része közötti kapcsolatot teremti meg.

Perifáriák: háttértárak=be és kiviteli eszközök Szerepük: a számítógép kikapcsolás után is megőrizze a programokat és az adatokat. Hajlékony mágneslemez: ma többnyire 1,44 MB kapacitású, cserélhető, mágneses tárolólemez. Jövője nincs, elavult. Merevlemez (HDD): A legtöbb asztali és hordozható számítógépben megtalálható mágneses, többnyire nem cserélhető, gyors, "Winchester" néven is ismert, központi tárolóegység, háttértároló. CD író/olvasó: Kompaktlemezek olvasására képes háttértároló eszköz. DVD író/olvasó: nagy kapacitású optikai írható/olvasható lemez. Pendrive: kulcstartó méretű, USB csatlakozós memóriakártya. Memóriakártyaolvasók Streamer (mágnesszalagos háttértár): nagy mennyiségű - akár több gigabájtnyi - adat olcsó tárolása lehetséges.

Perifériák: csak bemeneti eszközök=Input eszközök Elsődleges bemeneti eszköz a billentyűzet, ma már általános bemeneti eszköz az egér. Mint minden beviteli eszköznek, az egérnek is kapcsolódnia kell valamilyen módon a számítógéphez, hogy a beolvasott pozíció adatait átküldhesse. Általában az egerek egy vékony elektromos kábelt használnak erre a célra. A vezeték nélküli egerek az adatokat többnyire infravörös sugárzással, rádióhullámok vagy Bluetooth segítségével küldik át. Ma már elterjedt az optikai egér is. Az optikai egér a mozgásokat egy optikai szenzor segítségével ismeri fel. Már nincs szükség egérpadra. Az optikai egér előnye a mechanikussal szemben a nagyobb pontosság és a koszolódás kiküszöbölése (a mechanikus egérben lévő golyót a használhatóság érdekében rendszeresen tisztítani kell).

Scanner Joystick Vonalkód-leolvasó Fényceruza

Perifériák: csak kiviteli eszközök=output eszközök Elsődleges kiviteli eszköz a monitor. Fontosságban rögtön utána a nyomtató következik. A rajzolók (plotter) nagy pontosságú diagrammokat, grafikonokat és vonalrajzokat készítenek a tárolt adatokból. A prezentációs grafikára való igény teremtette meg a megfelelő kiviteli eszközök szükségességét, ilyen eszköz például a képernyő kivetítő (projector). A többfunkciójú perifériák képesek több különböző papírral kapcsolatos feladatot is végezni: így például a számítógépes nyomtatást, faxolást, szkennelést és másolást. Ezért ezek I/O eszközöknek tekinthetők.