Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?"— Előadás másolata:

1 Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?

2 2 Közös tulajdonságok (1.) 1.Mindkettő teljesen elektronikus. Igaz az ötvenes években elektroncsövekkel, a mai gépek integrált áramkörökkel működtek illetve működnek. 2.Mindkettő digitális, azaz a kettes számrendszerben számol. 3.Mindkettő tartalmaz tárat (memóriát), ahol az éppen használatos adatok és utasítások találhatók.

3 3 Közös tulajdonságok (2.) 4.Mindkettő tartalmaz olyan számolóművet (a mai ebből többet is tartalmazhat), amely képes elvégezni az alapvető aritmetikai és logikai műveleteket. (ALU, fixpontos egység) 5.Mindkettő programozható, programmal vezérelhető.

4 4 Mire ismerhetünk rá az előzőkben felsoroltakban? Virtuális jó pont annak, aki tudja…

5 5 A neumanni elvek A neumanni elvek átismétlése

6 6 Melyek azok az egységek, amelyek egy régi és egy új számítógépben is előfordulnak? 1.Tár (operatív tár) Itt vannak az éppen használatos (futó) programok, és adatok. Tetszőleges hozzáférésű, felejtő memória, azaz RAM. A tartalom felejtése miatt van szükség háttértárra. (Régebben ferrit-magos tár volt, később félvezetős lett. VLSI IC-k).

7 7 Melyek azok az egységek, amelyek egy régi és egy új számítógépben is előfordulnak? 2. 2. Háttértár A nagy tárolókapacitású, viszonylag olcsó, nem felejtő tárak a háttértárak. A leggyakoribbak: mágneses elvűek:HDD, FDD, streamer optikai elvűekCD-ROM, CD-RW, DVD, stb.

8 8 Melyek azok az egységek, amelyek egy régi és egy új számítógépben is előfordulnak? 3. 3. Billentyűzet (klaviatúra) 4.CPU - a számítógép központi egysége 5.Sínek - ezek a párhuzamosan futó vezetékek szállítják az adatokat és a vezérlőjeleket. 6.(monitor ?)


Letölteni ppt "Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések