A projekt szervezeti formái

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Van-e „Fazekas titok”?.  1911 – ben Bárczy István f ő polgármester alapította  1948 – tól óvoda, általános iskola és módszertani központ egy épületben.
Advertisements

Területi koordinációs kapacitások vizsgálata Szepesi Balázs A területfejlesztési értékelések bemutatása – workshop április 2 5.
Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék
Csoportok (teamek) a projektben. A projekt végrehajtására alakult csoport (team) azokból a szakemberekből áll, akik a projektben a munkát végzik. Ennek.
A SZERVEZET ÉS KÖRNYEZETE
Verfasser · weitere Angaben
Projektciklus- menedzsment (PCM)
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Alapfogalmak Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
RENDSZERINTEGRÁLÁS B_IN012_1
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Szervezeti formák.
A projektmenedzsment funkciói és területei
A vállalat szervezete.
KÖZGAZDASÁGI SZERVEZETTIPOLÓGIA
SZERVEZET FORMÁLÓ TÉNYEZŐK ÁTALAKÍTÁS - divat vagy összhangteremtés?
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
SZERVEZETI ALAPFORMÁK
Min múlik a siker? Integrált projektmenedzsment támogató eszközök eredményes használatbavételének előfeltételei, sikertényezői és buktatói Előadó: Lipi.
A szervezetek elemzésekor felvetődő kérdések A szervezetek strukturális és funkcionális kérdései (a szervezetek felépítettségére vonatkozó kérdések). A.
A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA
A SZERVEZETI FORMÁK ALAPTÍPUSAI
Divizionális (divíziós) szervezet
GONDOLATOK AZ OSZTÁLYF Ő NÖK ÉS A GYERMEKVÉDELMI FELEL Ő S EGYÜTTM Ű KÖDÉSÉR Ő L Csillag Ferenc – pedagógiai szakért ő.
Szervezeti Formák Tradicionális Szervezeti Formák
Szervezeti formák 2. rész
Szervezeti formák 1. rész
Játékelméleti alapfogalmak előadás
Szervezeti formák Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás.
Ipari középvállalat projektvezetőjének tapasztalatai az integrált vállalatirányítási szoftver bevezetési szakaszában Projektmenedzsment Fórum A kis-
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
A szervezeti felépítés definíciója
A lineáris-funkcionális szervezeti forma
Szervezeti formák Dr. Fehér János feb..
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
„Szemléletváltás az oktatásban” Az Igazgyöngy Alapítvány pályázata.
Szervezeti struktúra és kultúra
Funkciói, feladatai és területei
Az elemzés és tervezés módszertana
Gyere velünk testvériskolánkba,a németországi Olpe városába !!! Hozd magaddal a barátodat is! Német és/vagy angol nyelvtudás el ő ny, de nem kötelez ő.
A projekt szervezeti formái
Vállalatgazdaságtan a gyakorlatban
Ugrás az első oldalra Pályázatmenedzsment Rácz József tanácsadó Készült a NFGM támogatásával, a KKC-2007-K projekt keretében.
8. Előadás Szervezetek és szervezeti formák
Modern Szervezeti formák
IDMSYS projekt GOP Akkreditált innovációs klaszterek közös technológiai innovációjának támogatása, GOP pályázati ablak A.
Hatáskör modell 5. HAM.
A vállalkozás létrehozásának lépései
A hálózati együttműködésben rejlő lehetőségek. Erőforrás bolt A különleges boltban erőforrásokat, tulajdonságokat lehet adni és venni. Azzal az erőforrással.
Projekt dokumentáció A dokumentumok között vannak a projekt irányításával összefüggő dokumentumok, és vannak műszaki dokumentumok.
EURÓPAI PARTNERSÉG A BEFOGADÓ ÉS ÖKOTUDATOS VENDÉGLÁTÓ-IPARI ÉS IDEGENFORGALMI SZAKKÉPZÉS JÓ GYAKORLATAINAK CSERÉJÉRE Együd János Lászlóné nemzetközi.
Projektirányítás – kifejtős kérdések Feladatsor. 1. Adja meg a PCM szakaszait!
Projektirányítás elmélet - teszt
PROJEKTMENEDZSMENT. Projektmenedzsment a stratégia megvalósításának eszköze. Projekt egy-egy konkrét stratégiai program vagy részprogram.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
SZERVEZET Szervezeti okok è A felhasználók és az informatikai részleg közötti gyenge kommunikáció è A felhasználók és az informatikai részleg céljai ütköznek.
Területi és helyi államigazgatási szervek október október 3.
Minisztériumok, központi közigazgatás
TÁMOP /2-2F FVM Dunántúli Agrár-szakképző Központ
Szervezeti alapformák
Projektirányítás elmélet - teszt
Az iskolai szervezet és fejlesztése
fogalma, módszerei – vezetési elméletek
PROJEKT MENEDZSER Elkészíti a projekt terveket
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Erasmus+ mobilitási program
Előadás másolata:

A projekt szervezeti formái Projektmenedzsment A projekt szervezeti formái

A projekt szervezeti formái A projekt mindig szervezeti kereteken belül valósul meg (projektszervezet), akár adott cégen belül, akár az adott projekt kapcsán létrehozva A projektszervezet = adott feladat megoldására létrejött csoportosulás,a célkitűzések alapján szerveződve Kisebb projektnél egy személy (projektkoordiná-tor), nagyobbnál egy gazdasági és szakmai vezetőkből álló csoport (projektmenedzsment) irányítja

Szervezeti formák Funkcionális szervezet Mátrix szervezet Projektorientált szervezet A PM hatásköre a funkcionálisban a legkisebb és a projektorientáltban a legnagyobb.

Funkcionális szervezet egyértelmű határkör és jelentés jellemzi hatáskör- és munkamegosztás az egyes funkciók alapján egydimenziós és többvonalas szervezeti típus előnye: specializáció által nagy termelékenység érhető el hátránya: ha nő a termékválaszték, nő a koordinációs költség is nincs projekttulajdonos (nincs tényleges vezető) rugalmatlan szervezeti forma (projekt esetén)

Mátrixszervezet Átfedési mátrixszervezet Rendelkezésre bocsátási mátrixszervezet

Projektkoordinálás, átfedési mátrixszervezet Kisebb feladatokhoz nem kell feltétlenül különálló projektet létrehozni Elegendő egy projektkoordinátor, aki a projekttagok munkáját irányítja Projektbeli tevékenységek végezhetőek mindennapi teendők mellett Mátrix és funkcionális szervezeteknél is alkalmazható, de inkább utóbbi Megosztott felelősség: projektvezető felel a projektért, szervezeti egységek vezetői pedig a munkatársak irányításáért

Projektkoordinálás, átfedési mátrixszervezet Előnyei: felelősség megosztása biztonságos tagoknak nem kell kiválniuk a szervezetből Hátrányai: legalább két vezető irányít hatásköri konfliktusok alakulhatnak ki

Rendelkezésre bocsátási mátrixszervezet projekttagok kiválasztása a szervezeti egységből történik a projekt vezetőjének felelőssége és döntési köre egyértelmű projekttagok csak a projektvezetőjüktől kapnak utasítást résztvevők csak a projektfeladaton dolgoznak  eredeti szervezeti munkakörből „kiesnek” a projekt időtartama alatt

Projektszervezet Tiszta projektszervezet: összetett feladatoknál az érdekeltek vezetői egy kifejezetten e célra létrehozott szakértőkből álló csoportot bíznak meg projektvezető széles hatáskörrel rendelkezik a feladat annyira összetett, hogy érdemes egy külön e célra létrehozott csoportot megbízni  független szakértőkből álló projekt vállalatvezető jelöli ki a projekt dolgozóit

Projektszervezet Integrált projektszervezet: feladatmegosztásban különbözik tiszta projektszer-vezettől projekvezető feladata a „ki, mit, mikor” kérdések köré szerveződik vállalatvezető csak a projektvezetőt választja projektvezető feladata a többi munkatárs és azok feladatának koordinálása

Projektszervezet A programok is a projektszervezet típusához tar-toznak több, egymással kapcsolatban álló projektből áll nincs határozott befejezési ideje