Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

RENDSZERINTEGRÁLÁS B_IN012_1

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "RENDSZERINTEGRÁLÁS B_IN012_1"— Előadás másolata:

1 RENDSZERINTEGRÁLÁS B_IN012_1
2008/2009 – 2/5 Szolgáltatásorientált architektúrák

2 A probléma összetett informatikai alkalmazások
átfedések az alkalmazások között elosztott alkalmazások üzleti igények változása technológiák és üzleti célok összehangolása szervezet működése rendszerek elszigetelt működése B_IN012_1 - Rendszerintegrálás /2009 2/5.

3 A SOA lényege elosztott informatikai erőforrások integrálása
adattárak integrált rendszere alkalmazások összehangolása moduláris szemlélet üzleti folyamatok rugalmas kapcsolata B_IN012_1 - Rendszerintegrálás /2009 2/5.

4 Szolgáltatásorientált architektúra
SOA – Service-oriented architecture nem technológia, nem termék, G O N D O L K O D Á S M Ó D S Z E M L É L E T M Ó D Termék: a megvalósítás eszközei B_IN012_1 - Rendszerintegrálás /2009 2/5.

5 Mi a SOA? elkülönült alkalmazások integrálásának keretrendszere
funkciók elérhetők legyenek hálózati szolgáltatásokkal szabványos adatátviteli eljárások és protokollok B_IN012_1 - Rendszerintegrálás /2009 2/5.

6 A SOA meghatározása A szolgáltatásorientált megoldás a különálló rendszerek integrációjának eszköze, minden informatikai erőforrás szolgáltatásként áll rendelkezésre. interfészeken keresztül érhetők el. Az illesztési problémák – interoperabilitás eltérő operációs rendszerek, eltérő kommunikációs protokollok B_IN012_1 - Rendszerintegrálás /2009 2/5.

7 A különböző szolgáltatások elérését
szabványos protokollok, szabványos interfészek többnyire web-szolgáltatások alkalmazásával segíti elő. A SOA kimondottan lehetővé teszi a rendelkezésre álló szolgáltatási lehetőségek és illesztőfelületek folyamatokká történő szervezését. Minden egyes folyamat önmagában is egy szolgáltatásnak tekinthető, amely immár új, összekapcsolt lehetőségeket jelent. És mivel minden egyes új folyamat szabványos illesztőfelületen át érhető el, a szolgáltatók tényleges implementációja szabadon változhat anélkül, hogy ez hatással volna a szolgáltatás felhasználására. B_IN012_1 - Rendszerintegrálás /2009 2/5.

8 Mit nem jelent a SOA? A SOA nem termék.
A cél nem a SOA elkészítése - a SOA a cél elérésének eszköze); A SOA nem igényli a technológia és az üzleti folyamatok teljes átalakítását A SOA-megoldásokat a meglévő befektetésekre alapozva fokozatosan kell megvalósítani) A SOA egyszerűbben és univerzálisabb jelleggel valósítható meg webszolgáltatás-alapú szabványok és protokollok alkalmazásával, de: A SOA ≠ web-szolgáltatás A SOA rendszertervezési szemléletmód, amely meghatározza az informatikai erőforrások integrálásának módját, illetve az elérhető szolgáltatásokat. A web-szolgáltatás megvalósítási módszer, amely meghatározott szabványokat és nyelvi protokollokat alkalmaz egy SOA-megoldás kivitelezésére. B_IN012_1 - Rendszerintegrálás /2009 2/5.

9 A SOA életciklusa Bármely szervezet alapvető informatikai eszközei közé tartoznak a szervezet adatai, régebbi típusú rendszerei, üzleti célú alkalmazásai, célorientált (ún. „előre csomagolt”) alkalmazásai és kereskedelmi partnerei. A felsorolt erőforrások mindegyike olyan szolgáltatónak tekinthető, amely nagyszámú erősen specifikus kimenet – például leltár- vagy ügyféladatok – előállításáért felelős. A szolgáltatásorientált megközelítés ezeket a különálló, autonóm információforrásokat köti össze, egy sor különböző operációs rendszer, technológia és kommunikációs protokoll áthidalásával. Az erre szolgáló iteratív eljárás lépései a következők: új szolgáltatások létrehozása („közzététel”), nagyobb méretű összetett alkalmazások összeállítása az előző lépésben elkészült szolgáltatásokból, végül a kimenetek rendelkezésre bocsátása az üzleti felhasználók számára, felhasználás céljából B_IN012_1 - Rendszerintegrálás /2009 2/5.

10 A SOA életciklusa B_IN012_1 - Rendszerintegrálás /2009 2/5.

11 Közzététel A SOA módszer közzétételi fázisa arra összpontosul, hogy milyen szolgáltatásokat kell létrehozni az alapul szolgáló alkalmazásokból és adatokból. A létrehozott szolgáltatások lehetnek ún. „finom” (amikor is egyetlen szolgáltatás egyetlen üzleti folyamatnak felel meg), illetve „durva” szerkezetűek (ekkor több szolgáltatás működik együtt az üzleti funkciók összefüggő csoportjának végrehajtásához). A közzétételi fázisban a szolgáltatások megvalósítási módja is lényeges. A mögöttes informatikai erőforrások funkciói maguk is rendelkezésre bocsáthatók, ha „beszélik a web-szolgáltatások nyelvét”, ellenkező esetben pedig egy adapter segítségével tehetők közzé web-szolgáltatásként. B_IN012_1 - Rendszerintegrálás /2009 2/5.

12 Összeállítás Az előző fázisban elkészült szolgáltatások ezután összetettebb szolgáltatásokká, alkalmazásokká vagy több üzleti funkcióra kiterjedő üzleti folyamatokká ötvözhetők. Mivel a szolgáltatások egymástól és a mögöttes informatikai infrastruktúrától függetlenül léteznek, a lehető legnagyobb rugalmassággal ötvözhetők és újrahasznosíthatók. Az üzleti folyamatok változásával pedig az üzleti szabályok és eljárások anélkül módosíthatók, hogy ezt a mögöttes alkalmazások bármilyen módon korlátoznák. B_IN012_1 - Rendszerintegrálás /2009 2/5.

13 Felhasználás Miután egy új alkalmazás vagy üzleti folyamat elkészült, az általa kínált funkciókat hozzáférés (felhasználás) céljából elérhetővé kell tenni más informatikai rendszerek vagy végfelhasználók számára. A felhasználás célja olyan új, dinamikus alkalmazások megvalósítása, amelyek a fokozott hatékonyság mellett az üzleti teljesítmény jobb átláthatóságát eredményezik. A felhasználók a felhasznált szolgáltatást számos különböző módon, például webportálok, helyi ügyfélalkalmazások („vastag kliensek”), Office üzleti alkalmazások és mobil eszközök segítségével is hasznosíthatják. B_IN012_1 - Rendszerintegrálás /2009 2/5.

14 SOA-megoldások előnyei
Szorosabb kapcsolatok az ügyfelekkel és a szállítókkal. Optimálisabb üzleti döntéshozatal. Hatékonyabban dolgozó munkatársak. B_IN012_1 - Rendszerintegrálás /2009 2/5.

15 KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET
15 B_IN012_1 - Rendszerintegrálás /2009 2/5.


Letölteni ppt "RENDSZERINTEGRÁLÁS B_IN012_1"

Hasonló előadás


Google Hirdetések