Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Rendszertervezés GIMP.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Rendszertervezés GIMP."— Előadás másolata:

1 Rendszertervezés GIMP

2 Bevezető A rendszertervezés alatt nem csupán az adott probléma megoldását értjük. Fontos belátni hogy az elkészült rendszert jellemzően éveken keresztül használni fogják így a tervezéskor előre kell látni a jövőbeni problémákat, terheléseket is. Talán épp ez a legnehezebb, de egyben a legfontosabb is a rendszertervezésben.

3 Példa Ha egy új szoftveralkalmazás átadása után a megrendelő, azt nem tudja használni és a régebbi megoldásokat sokkal megbízhatóbbnak és egyszerűbbnek találja, akkor a tervezés nem volt elég alapos.

4 Tervezés folyamata Funkcionális terv Tesztelési terv Üzemeltetési terv
Adatszerkezeti terv Megvalósítási terv Képernyő terv

5 Funkcionális terv Szereplők Funkciók Erőforrások Komponensek

6 Funkcionális terv Ez tekinthető a 0-s szintnek és a következő részekből épül fel: Cél és motiváció a teljes rendszerre nézve Igényspecifikáció, az elemek céljai, szempontjai különös tekintettel a szereplőkre Komponensek szerepe és hatásköre A komponensek minimális ki és bemeneti paramétereit

7 Funkcionális terv Erőforrások listáját és specifikációját
A programozási környezetet és operációs rendszert indoklással (vagyis ne a „kedvenc” nyelvünkön készüljön hanem amelyik a legmegfelelőbb és kellőkép időtálló)

8 Tesztelési terv Gyakran elmarad pedig egy jó tesztelési tervel meggyorsíthatja az átadás/átvétel folyamatát. Érdemes a megrendelővel közösen elkészíteni, hogy tudjuk mit kell tudnia elviselni a rendszernek. A következő négy szempontot vegyük figyelembe ezen terv elkészítéséhez.

9 Tesztelési terv Funkcionalitás Hibatűrési teszt Kiszolgálási idő
Tipikusan helyes és tipikusan helytelen adatok Hibatűrési teszt Képzetlen felhasználó Külső támadás Kiszolgálási idő Elfogadási teszt Alfa és béta teszt a célterületen

10 Üzemeltetési terv A rendszer elkészülte és üzembe helyezése utáni teendők főként a következő két terület: Használat közbeni monitorozási, naplózási megvalósítások. Állítható paraméterek meghatározása. A rendszer felhasználását segítő tréningek, tanfolyamok és oktató anyagok összeállítása.

11 Adatszerkezeti terv A legtöbb alkalmazás hátterében részben a csatolófelületek, részben a működési folyamattól független, önálló tevékenységet nem végző passzív eszközök, a tárolók állnak. Ezek kapcsán beszélünk interfész és adatbázis tervről. Jellemzően az előző tervekből ezek már elkészíthetőek, levezethetőek.

12 Megvalósítási terv A rendszerterv legismertebb része mely tartalmazza:
Funkcionális folyamatábrát Időzítési és adattovábbítási diagramot Bonyolultabb, nem triviális eljárások kódját Megvalósítandó osztályok teljes definícióját Use-case diagrammot

13 Képernyő terv Jellemzően inkább képekből álló terv viszonylag kevés leírással. Rögzíti, hogy mely funkciókat honnan és milyen formában tudjuk elérni. A design vagy ergonómia nem feltétlenül része, csak a funkcionalitás hangsúlyos.


Letölteni ppt "Rendszertervezés GIMP."

Hasonló előadás


Google Hirdetések